Op pad met ROVA (foto’s)

maandag 14 januari 2013 5 reacties
Op pad met ROVA (foto’s)

Containers die te vol zijn of niet werken, die te ver weg staan en waar teveel afval naar toe moet. Het ‘omgekeerd inzamelen’ is in Stadshagen bepaald niet geruisloos van start gegaan, om het maar zachtjes uit te drukken. Ondanks de kritiek scheidt Stadshagen sinds eind vorig jaar meer afval, zegt afvalverwerker ROVA. Op uitnodiging van ROVA ging Stadshagennieuws een ochtendje mee met het legen van de ondergrondse containers; om zo ook eens aan de ‘andere kant’ te kijken. Op pad dus, met Gerard Schokker van ROVA en zelf ook Stadshagenaar: “Ja, ook ik moet mijn afval scheiden.” En dat doet hij met overtuiging.

Overvolle containers, bergen vuilniszakken naast de containers, verdwaalde Stadshagenaren op zoek naar een wél werkende container; we zijn ze niet tegengekomen. Gelukkig maar. Wel een melding dat er vuilniszakken naast een container lagen. De wijkdienst had ze al meegenomen, maar de container moest wel geleegd worden. Toen wij vijf minuten later arriveerden, stond een andere vrachtwagen de container al te legen. Snelle jongens, daar bij ROVA.

Voorjaarsschoonmaak
Uiteraard gaat niet alles direct vlekkeloos, geeft ook ROVA toe. Een nieuw systeem invoeren vraagt gewenning. Als heel Stadshagen in de eerste week van januari het huis opruimt, puilen de containers wel degelijk uit. Zulke momenten zijn lastig voor de planning en volgens ROVA helaas niet helemaal te voorkomen. Er wordt veel ‘gemeten’ en na verloop van tijd worden patronen zichtbaar waarop gestuurd kan worden. Maar het wachten is op het weekend waarin iedereen zin in de voorjaarsschoonmaak krijgt. Die is natuurlijk lastig in te plannen en vraagt op dat moment wat extra actie van ROVA en wat meer begrip van ons, Stadshagenaren.

Wat opviel was de gemotiveerdheid van de medewerkers van ROVA die we gesproken hebben. Na alle klachten op het systeem en het bedrijf, zou je toch haast verwachten een troosteloos clubje mensen aan te treffen. Niets van dat alles. Sterker nog, er is een enorme motivatie en overtuiging om aan een schone wijk te werken – overdag, ‘s nachts, op tweede kerstdag, tijdens werkuren of daarbuiten omdat ergens toch een vuilniszak zwerft. Gerard: “Ik heb vaak een wagen van ROVA bij mijn huis staan, dus als er eens iets is, ben ik er zo.’’

Schouderklopje
Ondanks de veelal negatieve reacties op het ‘omgekeerd inzamelen’ en de weerstand die er is, doen we het  als wijk best goed. Het plastic dat in de minicontainers wordt ingezameld is van zeer goede kwaliteit en wordt dan ook volledig gerecycled. Schouderklopje voor onszelf, Stadshagen!

Meekijken bij wat er in de vrachtwagen verdwijnt

Meekijken bij wat er in de vrachtwagen verdwijnt

Daartegenover staat dat nog niet iedereen aan het ‘scheiden’ is. Bij het legen van de containers kunnen we via een camera meekijken bij wat er zoal in de vrachtwagen verdwijnt en daar zit nog best veel papier en plastic bij. En over die ondergrondse containers: het blijft techniek, dus kan er een keer een storing zijn (“een collega kwam een keer een stuk tapijt tegen, dat is natuurlijk niet de bedoeling”).
Maar ROVA is dagelijks in de wijk aanwezig. Zowel met de vrachtwagens die de grote containers legen als met de wijkdienst die zwerfvuil opruimt, de containers in de gaten houdt en er voor zorgt dat het zo netjes mogelijk is buiten. Een belletje naar ROVA en het probleem wordt zo snel mogelijk opgelost.

Een echt volle container zul je volgens Gerard niet snel aantreffen. De meeste containers worden drie keer per week geleegd en een behoorlijk aantal zelfs vier keer. Alleen containers waar weinig gebruik van worden gemaakt, worden minder geleegd. “Veel mensen nemen hun vuilniszak mee naar het punt waar ze normaal de wijk uit gaan, waardoor sommige containers veel vaker gebruikt worden dan gepland. Maar de container aan de Griendstraat bijvoorbeeld wordt amper gebruikt.’’
De containers beschikken over een internetverbinding. Na een aantal klep-openingen wordt een bericht aan de centrale gestuurd. Zo kan een container aan de dagplanning worden toegevoegd voor hij vol raakt. De containers – buiten de voorjaarsschoonmaak om – raken overigens niet snel vol; de meeste containers worden geleegd terwijl ze nog niet half vol zijn.

Boete
Sta je toch een keer bij een niet werkende container of ben je je pas vergeten, laat je afvalzak daar dan niet achter. “Het ziet er niet netjes uit en het nodigt anderen ook uit hun afval erbij te zetten. Als mensen al een vuilniszak zien staan, zijn ze snel geneigd hun vuilnis er bij te zetten, zonder te proberen of te container werkt. Maar daarmee wordt het wel een rommeltje”,  aldus Gerard.
Daarnaast is het ook nog eens verboden. Als ROVA rondslingerende vuilniszakken tegenkomt, wordt de gemeentelijke milieu-inspectie ingeschakeld. Daar kunnen enkele wijkgenoten inmiddels over meepraten, de eerste bekeuringen à €46,- zijn namelijk al uitgeschreven, zoals we in reacties op eerdere berichten hebben gelezen.

Om dit ‘excursieverslag’ positief te beëindigen: we zien het weliswaar nog niet echt terug in de afvalstoffenheffing, maar afval scheiden zorgt er echt voor dat minder afval duur verbrand moet worden. Dat betekent meer geld ‘in the pocket’. Om daarvan leuke dingen te kopen, die ooit ook weer afval worden.

O ja, uw redacteur ter plaatse mocht ook zelf een container legen. Hij kneep ‘m wel een beetje met dat enorme gevaarte slingerend in de lucht. Fijn dat we dat toch maar gewoon aan professionals kunnen overlaten.


Verslag en foto’s: Arjan Alderliesten

 

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!