Zwolse korfballers Sparta maken na rust het verschil

zaterdag 22 december 2018

In de laatste wedstrijd van 2018 hebben de Zwolse korfballers van Sparta een overwinning geboekt op Amicitia uit Vriezenveen. In een rommelige wedstrijd werd het 22-28 voor de Zwolse formatie. Na vier gespeelde competitieduels heeft de ploeg 5 punten en staat daarmee op de derde plek achter Heerenveen en OWK (beide 6 punten).

In Vriezenveen speelde de ploeg van coach Henco Pullen een slordige eerste helft waarin veel gebeurde in en om het veld. Amicitia haalde alles uit de kast om het tempo uit de wedstrijd te halen. Dat begon al bij een overactieve wedstrijdomroeper die de ploegen voorstelde aan het publiek en waar maar geen einde aan leek te komen. Na 10 minuten klonk dan uiteindelijk het beginsignaal van de scheidsrechter waarna de 0-1 al in de eerste aanval van Sparta, door een schot van Lisa Kouwenberg, op het scorebord stond. Via 4-4 liep Sparta ondanks onrustige aanvallen en een gemiste strafworp uit naar een 4-7 voorsprong. Wat volgde was een fase met overtredingen aan Zwolse kant, wat leidde tot strafworpen en een gele kaart voor Dion Westening. Hierdoor kwam Amicitiaterug en pakte een voorsprong van 9-7. Deanne de Lange, die in de voorbereiding op het zaalseizoen afviel naar het tweede selectieteam, had zaterdag een basisplek en bekroonde dit met twee mooie afstandsschoten en zette de ploegen weer naast elkaar (9-9). Uiteindelijk stond het 11-14 bij rust. Pullen over de eerste helft: ‘’De passing was aanvallend niet goed en we leden onnodig balverlies. Hierdoor kwamen we tot een slechte afronding. Op het moment dat we er twee achter kwamen ging de turbo aan. Het enige moment in de eerste helft waar we in de flow zaten. In de rust heb ik de spelers gezegd dat we met van alles bezig waren, behalve met de wedstrijd.’’

De woorden van Pullen in de rust zijn aangekomen bij zijn groep en de tweede helft wordt er meer met discipline en focus gespeeld. Waar voor rust duels werden verloren, werden deze duels na rust juist gewonnen en liep Sparta uit naar 12-18. Mooi om te zien is de gretigheid waarmee Jesper Walingazijn duels uitvecht en een aantal belangrijke rebounds pakt in de tweede helft. Het gebalde vuistje dat hij vlak na rust laat zien wanneer hij weer een rebound pakt geeft aan dat hij met veel vertrouwen en plezier speelt. Walinga, vorig seizoen nog jeugdspeler, laat dit seizoen een mooie ontwikkeling zien. Amicitia komt terug tot 16-19 maar Sparta houdt het initiatiefdoor uitgespeelde kansen. De ploeg speelt langere aanvallen, gaat op zoek naar de beste kans en houdt meer over op de tegenstander. Dit in tegenstelling tot de eerste helft waar men vaak na één schot de bal al weer kwijt was. Uiteindelijk loopt Sparta uit via 16-20, 18-22 naar een gat van acht doelpunten (18-26). Wat hierin opvalt zijn de vele kansen die Pim Steenbergen creëert. Steenbergen, die zichtbaar over heeft op zijn tegenstander, maakt een aantal fraaie schoten. Op 22-28 klinkt het laatste fluitsignaal en gaan de twee punten mee naar Zwolle.

Pullen: ‘’De tweede helft zijn we niet in de problemen gekomen en hebben we het hoofd erbij gehouden. De focus was aanwezig. Complimenten aan het team en voor de meegereisde supporters die ook vandaag weer volop hoorbaar aanwezig waren op de tribune.’’ De ploeg kan nu twee weken rust pakken om zich voor te bereiden op rest van het zaalseizoen in de overgangsklasse. Met één punt achterstand op de koppositie heeft Sparta nog alles in eigen hand en belooft het een spannende strijd te gaan worden bovenin.

De competitie wordt zaterdag 12 januari 2019 hervat met een uitwedstrijd tegen De Hoeve. Op zaterdag 19 januari is de eerste thuiswedstrijd van Sparta tegen AVO (Assen). Aanvang 18:30 uur (Campus 2-6 in Zwolle).