Wijkstichting tegen sociale bouw Twistvlietbrug

zaterdag 6 oktober 2012 28 reacties

Wijkstichting Stadshagen Totaal, de vertegenwoordigende partij namens de inwoners van Stadshagen, heeft in een brief naar woningcorporatie Openbaar Belang zijn ongenoegen geuit over het voornemen om bij de Twistvlietbrug sociale huurwoningen te bouwen. Volgens de wijkstichting heeft Bouwfonds zich teruggetrokken uit een project waarmee de entree van Stadshagen grandeur zou moeten krijgen. Openbaar Belang wil nu sociale woningbouw de kans geven, waarnaar grote vraag is. Tot ongenoegen van Stadshagen Totaal.

Wijkstichting
De wijkstichting geeft in de brief als reden dat sociale huurwoningen niet de architectonische kwaliteiten bezitten die de wijk zou moeten hebben. “Niet omdat voor mensen met een kleine beurs geen ruimte zou mogen zijn in Stadshagen”, geeft de wijkstichting aan. Sociale huurwoningen die echter kortgeleden in Frankhuis nog werden opgeleverd werden door een architect ontworpen en zeer energiezuinig en duurzaam gebouwd. Toch wil de wijkstichting dat het gebied niet wordt gebouwd en braak blijft liggen tot de beloofde hoogwaardige entree alsnog kan worden gebouwd. Zie ons artikel van vorig jaar waarin de oorspronkelijke plannen van het nieuwe Frankhuis staan.

Grote appartementenblokken en waterwoningen langs het water bij de Twistvlietbrug vormden de oorspronkelijke ‘hoogwaardige architectuur’.

Openbaar Belang verontwaardigd
Openbaar Belang laat in dagblad  De Stentor van zaterdag weten onthutst te zijn. “Het stoortme enorm. Wij nemen als woningbouwcorporaties de verantwoordelijkheid voor de forse stijging van de vraag naar huurwoningen en de werkgelegenheid in de bouw. We hebben de afgelopen jaren kwalitatief prachtige woningen neergezet samen met architecten en de gemeente. Deze brief straalt uit of bewoners van sociale huurwoningen minderwaardig zijn. En dat wij voor hen minderwaardige woningen bouwen. Dat trapt mij op de ziel”, aldus Gerke Brouwer van Openbaar Belang.

In een reactie op de commotie laat de wijkstichting StadshagenNieuws daarom weten: “Stadshagen Totaal wil niet dat de sociale woningbouw in Stadshagen wordt teruggeschroefd, maar wil enkel dat bij de entree van de wijk hoogwaardige architectuur komt te staan, en dat is met de budgetten van sociale woningbouw niet mogelijk”, aldus Michael Amsman.

Laat uw mening weten!
Lees hieronder de brief van StadshagenTotaal. Wat vindt u als Stadshagenaar? Mag Openbaar Belang wel of niet sociale huurwoningen bouwen aan de poort van Stadshagen? Laat uw reactie onder dit bericht achter.

Geachte heer Brouwer,

Het bestuur van de Stichting Stadshagen Totaal heeft vernomen dat de oorspronkelijke plannen voor de bebouwing van de westelijke oever van de Twistvlietbrug van tafel zijn. Projectontwikkelaar Bouwfonds zou de investering in deze moeilijke tijd niet aandurven. Als wijkbestuur hebben we daar begrip voor; de bomen groeien nu eenmaal de hemel niet meer in.

We begrepen dat Openbaar Belang nu aan beide zijden van de oever sociale huurwoningen neer wil zetten, een type nieuwbouw dat het nog wel goed doet op de getroebleerde woningmarkt. Stadshagen Totaal zou dat betreuren. Niet omdat voor mensen met een kleine beurs geen ruimte zou mogen zijn in Stadshagen, maar omdat sociale woningbouw niet de architectonische kwaliteiten bezit die de poort van de wijk verdient. Vanaf de Twistvlietbrug rijden dagelijks duizenden mensen onze wijk in; Stadshagen zou daar een entree met grandeur moeten hebben. De twee rijtjes huizen die nu aan de zuidelijke kant van de westelijke oever zijn neergezet hebben dat niet, het gesneefde plan van Bouwfonds had dat wel.

Stadshagen Totaal zou u willen vragen het terrein aan de westelijke voet van de Twistvlietbrug onbebouwd te laten tot het moment dat de economie toelaat dat een hoogwaardig plan als het vorige van Bouwfonds weer uitgevoerd kan worden.

Hoogachtend,

 

Namens het bestuur van wijkvereniging Stadshagen Totaal,

Erik Scholma

Voorzitter

 

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!