Wijkstichting tegen sociale bouw Twistvlietbrug

zaterdag 6 oktober 2012 28 reacties

Wijkstichting Stadshagen Totaal, de vertegenwoordigende partij namens de inwoners van Stadshagen, heeft in een brief naar woningcorporatie Openbaar Belang zijn ongenoegen geuit over het voornemen om bij de Twistvlietbrug sociale huurwoningen te bouwen. Volgens de wijkstichting heeft Bouwfonds zich teruggetrokken uit een project waarmee de entree van Stadshagen grandeur zou moeten krijgen. Openbaar Belang wil nu sociale woningbouw de kans geven, waarnaar grote vraag is. Tot ongenoegen van Stadshagen Totaal.

Wijkstichting
De wijkstichting geeft in de brief als reden dat sociale huurwoningen niet de architectonische kwaliteiten bezitten die de wijk zou moeten hebben. “Niet omdat voor mensen met een kleine beurs geen ruimte zou mogen zijn in Stadshagen”, geeft de wijkstichting aan. Sociale huurwoningen die echter kortgeleden in Frankhuis nog werden opgeleverd werden door een architect ontworpen en zeer energiezuinig en duurzaam gebouwd. Toch wil de wijkstichting dat het gebied niet wordt gebouwd en braak blijft liggen tot de beloofde hoogwaardige entree alsnog kan worden gebouwd. Zie ons artikel van vorig jaar waarin de oorspronkelijke plannen van het nieuwe Frankhuis staan.

Grote appartementenblokken en waterwoningen langs het water bij de Twistvlietbrug vormden de oorspronkelijke ‘hoogwaardige architectuur’.

Openbaar Belang verontwaardigd
Openbaar Belang laat in dagblad  De Stentor van zaterdag weten onthutst te zijn. “Het stoortme enorm. Wij nemen als woningbouwcorporaties de verantwoordelijkheid voor de forse stijging van de vraag naar huurwoningen en de werkgelegenheid in de bouw. We hebben de afgelopen jaren kwalitatief prachtige woningen neergezet samen met architecten en de gemeente. Deze brief straalt uit of bewoners van sociale huurwoningen minderwaardig zijn. En dat wij voor hen minderwaardige woningen bouwen. Dat trapt mij op de ziel”, aldus Gerke Brouwer van Openbaar Belang.

In een reactie op de commotie laat de wijkstichting StadshagenNieuws daarom weten: “Stadshagen Totaal wil niet dat de sociale woningbouw in Stadshagen wordt teruggeschroefd, maar wil enkel dat bij de entree van de wijk hoogwaardige architectuur komt te staan, en dat is met de budgetten van sociale woningbouw niet mogelijk”, aldus Michael Amsman.

Laat uw mening weten!
Lees hieronder de brief van StadshagenTotaal. Wat vindt u als Stadshagenaar? Mag Openbaar Belang wel of niet sociale huurwoningen bouwen aan de poort van Stadshagen? Laat uw reactie onder dit bericht achter.

Geachte heer Brouwer,

Het bestuur van de Stichting Stadshagen Totaal heeft vernomen dat de oorspronkelijke plannen voor de bebouwing van de westelijke oever van de Twistvlietbrug van tafel zijn. Projectontwikkelaar Bouwfonds zou de investering in deze moeilijke tijd niet aandurven. Als wijkbestuur hebben we daar begrip voor; de bomen groeien nu eenmaal de hemel niet meer in.

We begrepen dat Openbaar Belang nu aan beide zijden van de oever sociale huurwoningen neer wil zetten, een type nieuwbouw dat het nog wel goed doet op de getroebleerde woningmarkt. Stadshagen Totaal zou dat betreuren. Niet omdat voor mensen met een kleine beurs geen ruimte zou mogen zijn in Stadshagen, maar omdat sociale woningbouw niet de architectonische kwaliteiten bezit die de poort van de wijk verdient. Vanaf de Twistvlietbrug rijden dagelijks duizenden mensen onze wijk in; Stadshagen zou daar een entree met grandeur moeten hebben. De twee rijtjes huizen die nu aan de zuidelijke kant van de westelijke oever zijn neergezet hebben dat niet, het gesneefde plan van Bouwfonds had dat wel.

Stadshagen Totaal zou u willen vragen het terrein aan de westelijke voet van de Twistvlietbrug onbebouwd te laten tot het moment dat de economie toelaat dat een hoogwaardig plan als het vorige van Bouwfonds weer uitgevoerd kan worden.

Hoogachtend,

 

Namens het bestuur van wijkvereniging Stadshagen Totaal,

Erik Scholma

Voorzitter

 

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

28 reacties op 'Wijkstichting tegen sociale bouw Twistvlietbrug' »

 • Marcel schreef:

  We gaan op vakantie naar Barcelona of Rome om een mooie stad te zien. Waarom bouwen we er niet zelf één? Wat kan daar tegen zijn?

 • Blauwvinger schreef:

  Maar de woningen die nu gebouwd zijn,zijn toch mooi en om Zwolle nu te gaan vergelijken met Rome of Barcelona.

  @Grandeur,

  Nou volgens mij woont die zelfbenoemd bestuur daar wel degelijk in die wijk en willen gewoon geen huurwoningen en misschien hebben zij zelf wel een oogje op dat fraai stekje aan het zwarte water.

  De wijk ziet er goed uit en paar luxe villa,s maakt bij mij een wijk niet beter of aantrekkelijker.

 • Blauwvinger schreef:

  Je kan ook anders stellen dat dit soort A-lokaties altijd voorbehouden zijn voor koop nu eens de huursector eens fraai stekje in Zwolle te gunnen met dito uitzicht.Openbaar Belang maakt er vast iets moois van jullie ook tevreden :)

 • Stadshagenees schreef:

  Dan moet je voor de lol eens in Zwolle-Zuid gaan kijken Blauwvinger. Op de mooiste plekken zie je saaie blokkendozen staan. Sociale huur heeft niet de budgetten voor mooie architectuur, dat is nou eenmaal zo. Een rijtje kan wel aardig zijn, maar niet als uithangbord van een wijk. Als je grachtenhuizen à la Vathorst in Amersfoort neerzet, geeft dat je wijk meer smoel dan die rijtjes die er pas zijn neergezet. Dat is toch veel mooier als je aan komt fietsen? Die SP’ers (wat een populisten) moeten niet zeuren dat Stadshagen alleen voor de rijken is, want overal in de wijk kunnen goedkope huizen neergezet worden. Alleen liever niet bij de ingang.

 • Frank H. Allee schreef:

  Wie afgelopen week Tegenlicht heeft gezien zal ook bepaald niet blij zijn met projectontwikkelaars die nog het liefst op elk schroefje bezuinigen. Een architect kan op papier nog zulk een prachtig ontwerp maken, het kostenoogpunt werkt bij een commercieel projectontwikkelaar nog harder door dan een woningcorporatie die niet alleen een huurwoning aflevert, maar er ook zelf voor verantwoordelijk is. Nota bene de corporatie bouwt een duurzame relatie met de bewoners van die huizen. Projectontwikkelaars laten iets bouwen, verkopen het, tellen hun centen en strijken elders neer om verder te gaan met de verarming van het Nederlandse landschap.

 • Blauwvinger schreef:

  @Stadshagenees,

  Je hebt ontwerp nog niet gezien van OB en schreeuwt keer op keer naar een wijk als voorbeeld die waarschijnelijk met een strop komt te zitten van ruim 40 miljoen euro !!!

  En dan nog zetten wij zulke fraaie grachtenpanden neer in die woningklasse die op slot zit er is geen bouwer die zich daar aan gaat wagen nu dat is onverkoopbaar in deze tijden.

  Bij vele ingangen in stadshagen staan al goedkope huizen ook koop dus waarom nu niet wat maakt dat stukje toch zo bijzonder ???

 • Stadshagenees schreef:

  Wie weet verrast OB ons, maar als het een voortzetting wordt van die twee rijtjes die er nu al staan hoeft het voor mij niet. Van dichtbij zijn ze aardig, maar van afstand zijn het gewoon weer blokkendozen. Als er perse sociale huur moet komen, zouden er extra budgetten voor de architectuur moeten komen. Want nergens in Zwolle staan sociale huurhuizen waarvan je zegt: wauw. Dat kan ook niet, want ik begreep dat ze maximaal 130.000 euro mogen kosten. Daar kun je toch niet veel mee doen?

 • Blauwvinger schreef:

  Ik weet niet wat het budget is van OB maar de woning waar ik woon kost ruim onder een een ton dus met ruim 40k exta kun je woning nog aantrekkelijker maken.

  Maar nogmaals huurwoning in deze prijsklasse zeker veel woningen naast en aan elkaar blijft zelfde ogen en eentonig wil jij wat verrassend en kleurrijk bv houten gevels en alle woningen een andere kleur :)

  Maar dat kost geen 40k :)

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!