Over Stadshagen

Stadshagen is de eerste wijk in Zwolle die aan de andere zijde van het Zwarte Water is gebouwd.  De eerste huizen die in 1996 in de Mastenbroekerpolder gebouwd werden, waren de aanzet voor de bouw van een wijk waar uiteindelijk 40.000 inwoners moeten gaan wonen. Naar schatting wonen er op dit moment zo’n 25.000 inwoners.

Een wijk in groei
De Mastenbroekenpolder, die al vanaf de 15e eeuw vrijwel onaangetast langs Zwolle lag, biedt nu plaats voor relatief jonge gezinnen. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 30 en 35 jaar. Nog steeds wordt er intensief gebouwd aan de Vinex-wijk. Zo wordt er hard gewerkt aan de wijk Werkeren en zal straks de eerste hand worden gelegd aan Carré.

De wijk krijgt langzaam maar zeker een volwassen uitstraling nu het winkelcentrum aan de Belvedèrelaan voltooid is. Veel ondernemers en ketens hebben er hun onderkomen gevonden en daarmee het oude winkelcentrum in StadshagenI overbodig gemaakt. Deze is inmiddels tegen de vlakte gegaan en heeft plaatsgemaakt voor een school en het Jongerencentrum.

Evenementen en gezellige wandelingen worden gehouden in het jonge Twistvlietpark, waar jongeren samenkomen en tijdens warme zomerdagen met een bootje op het meertje wordt gedobberd. De wijk, ooit gezien als een verzameling betonnen blokkendozen, krijgt steeds meer de allure van een gemeenschap die op eigen benen kan staan. Hoewel het Twistvlietpad, met een oneindige blik op de Peperbus, een onlosmakelijke binding heeft met het Zwolse hart van de stad.

Overzicht van de wijkdelen van Stadshagen:

kaart stadshagen