Ingezonden: help hangjongeren Stadshagen met sportveldjes

zaterdag 12 oktober 2013 26 reacties
Ingezonden: help hangjongeren Stadshagen met sportveldjes

Over hangjongeren is veel gezegd in deze wijk, bijvoorbeeld over de problemen die zij veroorzaken. Maar de jongeren zelf hebben ook een mening. ‘Hangjongere’ Frits stuurde de redactie een brief waarin hij uitlegt waar de steeds groter wordende groep hangjongeren in Stadshagen tegenaan loopt: het gemis aan voldoende voorzieningen waar jongeren hun energie kwijt kunnen en zichzelf kunnen zijn. Bovendien maakt nota bene deze ‘hangjongere’ zich zorgen over de steeds mondigere jonge generatie in deze wijk. Lees hieronder de ingezonden brief van Frits.

Door: Frits

Ik lees veel ‘klachten’ over de jongeren in het park en skatebaan etc en begrijp de klachten deels, maar ik vind dat mensen ook moeten kijken vanuit het perspectief van ons! De ‘hangjongeren’. Het is gewoon een feit dat er weinig te doen valt in de wijk, bijvoorbeeld het jongerencentrum Level Z, is geen reet aan als ik eerlijk ben, er zitten vooral kinderen van rond de 12 jaar, niet dat hun geen recht hebben om daar te komen, maar level Z spreekt niet echt de doelgroep ‘Probleemjongeren’ aan.

Rond het winkelcentrum heeft zelfs enige tijd een protocol gehangen om de hangjeugd op de regels te wijzen

Rond het winkelcentrum heeft zelfs enige tijd een protocol gehangen om de hangjeugd op de regels te wijzen

Ik denk dat dat komt omdat de groep die zogenaamd ‘overlast’ bezorgt zich niet op hun gemak voelen in een roestig gebouw vol met stuiterende 12-jarigen. ‘Onze’ groep bestaat vooral uit 16-20 jarigen die bier drinken en soms ook een blowtje roken, dit soort dingen kunnen wij niet doen bij level Z omdat wij dan weer een slecht voorbeeld zijn. Dan krijg je natuurlijk weer reacties dat wij ons hier niet mee bezig moeten houden, maarja wat moeten we anders in de wijk! Vaak als we met een groepje gaan voetballen bij CSV worden we weggestuurd, als we naar de skatebaan gaan is die vaak overvol door kinderen.

Dus het park is eigenlijk de enige plek waar we ongestoord kunnen zitten, maar dan is er weer het probleem dat wij mensen storen! Ik denk dat dit probleem alleen maar groter gaan worden in de toekomst, ik merk dat er steeds meer kinderen op jonge leeftijd naar het park gaan in groepjes en deze kinderen ook een veels te grote mond hebben voor hun leeftijd.

Mijn mening is dat de gemeente zoveel mogelijk moet doen om jongeren van straat te houden. Ik zou dit doen doormiddel van sporten. Als kinderen een nuttige dagbesteding hebben hoeven ze ook niet op straat te hangen.

Bijvoorbeeld een Johan Cruijff Voetbal veldje. Of mischien een sportveldje waar wij kunnen trainen (Calisthenics, Google maar)

Met vriendelijke groet,

Frits

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

26 reacties op 'Ingezonden: help hangjongeren Stadshagen met sportveldjes' »

 • pj schreef:

  Lekker gezecht frits +1

 • scip schreef:

  frits heeft in sommige dingen gelijk en spits ook maar wij maken inderdaad wel is overlast en een grote bende en miss is een sportveldje wel goed maar spits heeft gelijk we hebben in stadshagen al veel sport veldjes maar die sport veldjes zitten tegen over huizen bij een wijk dus als wij er dan om 00:00 nog zitten en voor overlast zorgen dan heb je het zelfde probleem als bij het park

  en als er een sport veldje buiten de huizen en wijken zitten is er ook geen overlast

  en ik heb met een paar vrienden toen samen met level-Z voor het nieuwe skate baan gezorgd omdat de oude skate baan stuk was en we zorgde met onze skateboard overlast en ik klaag niet snel maar de gemeente luistert niet heel erg goed want de skate baan is helemaal fout neer gezet en de materialen en alles

  maar ik bedenk nu zelf iets
  als wij als jongeren helpen een sportveld maken dus ook helpen opbouwen en alles samen met de gemeente dan doen we een goeie daad voor de mensen die last van ons hebben en het is iets leuks voor ons als jongere want het is buiten de huizen en wijken we kunnen lawaai maken wat we willen en troep ruimen we wel op want we hebben iets gemaakt en dat onderhouden we dan en soms moet je er ook op vertrouwen dat we dat doen want dat doen vrij weinig mensen zie ik

  maar wij doen niet vervelend tegen mensen wij zegen vriendelijk hoi en soms maken we troep en lawaai
  maar mensen hebben een beeld over ons dat wij gevaarlijk zijn en ik zie een paar mensen zegen we moeten ons zelf vermaken
  maar de meeste mensen die dat zegen die stappen niet in de avond naar ons toe en zegen hey jongens ik woon hier vlak bij maar ik heb een beetje last van het lawaai maar de meeste gaan bellen naar de politie maar als er nou is iemand naar ons toe stapt en dat tegen ons zegt krijgt echt respect want wie zien er miss eng en gevaarlijk uit soms met een petje of mutsje maar ze zijn wij niet allemaal en ik wil het ook niet goed praten wat wij doen want inderdaad het is niet goed we hebben een protocol maarja wij zijn jongere en komen vaan school en zitten graag gezellig met el kaar buiten

 • Noell schreef:

  Even voor de duidelijkheid; wij 16-21 jarigen hebben (meerendeels) een baan of gaan naar school, het enige wat wij willen is een plek waar we rustig ons ding kunnen doen, en ik moet eerlijk zeggen dat ik me dood erger aan mensen die vooroordelen hebben over ons, zijn jullie zelf al eens naar ons toe gekomen voor een praatje? Daar zijn we namelijk best voor in, JULLIE NIET, en dan even met de vinger naar die @Koekje2000.

  Ik vind het niet kunnen dat er zoveel mensen klagen via een site als deze, maar niet de ruggengraat kunnen rechten om eens naar ons toe te stappen, ik ben ook één van de ‘hangjongeren’ en als je vragen of klachten hebt kom je maar bij mij.

  Je hoort ons ook niet zeuren over al die hondenschijt op het plekje waar wij altijd zitten!!!

  Met vriendelijke groet,

  Noell Brouwer

 • This is racist. schreef:

  Hahaha stumpers met jullie vooroordelen. Precies wat noell zegt, kom een keer een praatje maken ofzo. Ben je wel goed? Wij doen geen vlieg kwaad bro. Je bent zelf ook jong geweest, verdiep je eens in ons of ging de technologie zo snel dat je het hebt opgegeven om bij de tijd te blijven. En alleen nog maar een mislukte toekomst voor ogen ziet omdat wij deze dagen simpel weg gewoon wat meer vrijheid krijgen van onze ouders omdat zij dat vroeger niet kregen en het ons wel gunnen. Een dag bestaad maarliefst uit 24 uurtjes. Genoeg tijd voor werk school en relaxen na deze belangrijkere prioriteiten.

 • Noell schreef:

  En ohja, 2 woorden; nieuwe generatie. Enough said.

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!