Tekort kinderopvang Stadshagen neemt flink toe

woensdag 29 september 2010

Het tekort bij de kinderopvang en buitenschoolse opvang in Stadshagen zal in 2018 mogelijk verdrievoudigt zijn. Dat valt te lezen in een rapport van Linkin Business, dat in opdracht van het Landelijk Netwerkbureau Kinderopvang in Stadshagen is uitgevoerd. Het tekort aan plaatsen zal in 2018 bij de kinderopvang 184 plaatsen zijn (nu 67) , bij de buitenschoolse opvang gaat het mogelijk om 244 plaatsen (nu 73). Het onderzoek wijst vervuiling op de wachtlijsten van de kinderopvang aan als mede-oorzaak van het toenemende tekort.

Kinderopvang groeit niet mee
Dit concludeert het onderzoeksbureau Linkin Business na diepgaand onderzoek onder de kinderopvang en buitenschoolse opvang in Stadshagen, onder meer door statistieken en interviews. Ook hielden de onderzoekers rekening met de groei van de wijk en bevolking. De verwachting is dat er tot 2023 nog vierduizend woningen bij worden gebouwd in Stadshagen 2, terwijl de kinderopvang niet of onvoldoende meegroeit.

Vervuilde wachtlijsten
Belangrijke oorzaak van de onderschatting in de kinderopvangplaatsen ligt volgens het onderzoek mede doordat kinderopvangondernemers de wachtlijsten (deels) verzuimen te verschonen. Daardoor is er een vervuiling van 80% ontstaan op de wachtlijsten. De vervuiling komt doordat ouders zich op meerdere kinderopvangverblijven inschrijven. Omdat de wachtlijsten niet regelmatig wordt opgeschoond, zien de opvangen de toekomst rooskleuriger in dan het in werkelijkheid zou zijn. Volgens het onderzoek kunnen de verblijven zich beter gaan richten op de geschatte participatiegraad minus de huidige capaciteit.

Uitbreiding
Uit de interviews blijkt wel dat enkele kinderopvangorganisaties uitbreidingen of nieuwe vestigingen overwegen. Ook kan de crisis het tekort nog iets verkleinen, omdat er wellicht minder woningen worden gebouwd. Desondanks blijft het tekort de komende jaren zonder vastomlijnde plannen flink toenemen.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine juni 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!