Verkiezingen: wat vinden de partijen van het winkelaanbod in Stadshagen?

maandag 17 maart 2014 15 reacties
Verkiezingen: wat vinden de partijen van het winkelaanbod in Stadshagen?

Het winkelaanbod in Stadshagen is een veelbesproken onderwerp onze lezers van StadshagenNieuws. De één vindt dat er genoeg winkels zijn, de ander juist te weinig. De één wil een koopzondag, een enkeling niet. Wat vinden de partijen van het winkelaanbod in Stadshagen en wat willen zij eraan gaan doen?

StadshagenNieuws vroeg de partijen om hun visie op het winkelaanbod in Stadshagen. In aanloop naar de verkiezingen behandelen we dagelijks een thema dat in de wijk speelt. Vandaag het winkelaanbod. Wat willen de partijen ermee?

VVD
Stadshagen heeft een mooi winkelcentrum met leuke winkels. De inrichting van het winkelcentrum kan gezelliger. Een groep betrokken inwoners van Stadshagen heeft met de ondernemers en winkeliers een plan gemaakt voor meer gezelligheid op het plein en in de winkelstraat. Dat plan is het ondersteunen waard en samen moeten we op zoek naar geld dat nodig is om het plan te realiseren. Omdat Stadshagen nog steeds groeit, is het belangrijk om te kijken of het winkelcentrum over enkele jaren uitgebreid kan worden. Zo kan er ruimte ontstaan voor nog een extra supermarkt en andere winkels. Omdat uitbreidingen vaak niet zo snel gaan, wil de VVD al vast onderzoek doen naar toekomstig benodigde voorzieningen en wat nodig is voor die uitbreidingen gaan uit te voeren. Waar we vaart achter zetten, is om het voor alle supermarkten mogelijk te maken zondag de deuren te openen.

PvdA
Stadshagen heeft een prachtig winkelcentrum, daar is iedereen het over eens. Er zijn echter ook wensen vanuit de wijk om het aanbod uit te breiden, b.v. een winkel met (kinder)schoenen en een cafe.
De huidige afspraak is dat het winkelaanbod meegroeit met de groei van het aantal bewoners en die groei stokt nu.
Het aantal winkels kan de komende jaren nog groeien. Hoeveel is afhankelijk van de groei van het aantal inwoners van Stadshagen. In samenwerking met de markt zal worden onderzocht wanneer en hoeveel het winkelaanbod wordt uitgebreid. De marktvraag (de wens van de consument) is leidend. De gemeente creëert zelf geen winkelaanbod, maar zal een gewenste groei wel mogelijk maken door het aanpassen van de openbare ruimte en de kaders voor de ontwikkeling meegeven aan de markt.

D66
Ondernemers bepalen zelf of er voldoende winkelaanbod is op basis van de vraag. Daar gaat de gemeente niet over. D66 wil ondernemers ruimte geven om goed te kunnen ondernemen. Bijvoorbeeld door regels te beperken. Winkeliers krijgen wat ons betreft de vrijheid om zelf hun openingstijden te bepalen. Op doordeweekse dagen èn op zondag. Ook wil D66 dat het Paviljoen aan de Milligerplas snel zijn definitieve bestemming krijgt.

GroenLinks
Er is al een breed aanbod in het winkelcentrum inclusief de weekmarkt. Alleen een schoenenwinkel en een ‘echte groenteboer’ ontbreken… En: in Zwolle zijn 10 kringloopwinkels, maar in Stadshagen nog geen, dus… Verder wil GroenLinks graag meer mogelijkheden voor kleinschalige (buurt)winkels in de wijk.

CDA
Voor een wijkwinkelcentrum is het winkelaanbod prima op orde. Natuurlijk kan de voorkeur uitgaan naar een andere winkelformule dan op dit moment aanwezig is in het wijkwinkelcentrum, maar ieder product is op dit moment wel verkrijgbaar. Het wijkwinkelcentrum is met dit aanbod complementair op wat de binnenstad van Zwolle te bieden heeft.

ChristenUnie
Het winkelcentrum in Stadshagen moet aantrekkelijk zijn en meegroeien met de wijk. Wat de ChristenUnie betreft moet het winkelaanbod divers zijn. Het zijn vaak juist de kleine speciaalzaken die een centrum een eigen sfeer geven. Zo is er wat ons betreft best ruimte voor een delicatessenzaak met buitenlandse specialiteiten. Maar goed, de overheid heeft hier maar weinig sturingsmogelijkheden. De ChristenUnie ziet het winkelcentrum ook als een plek voor verbinding en ontmoeting. Je moet er dus prettig kunnen verblijven. Daarom steunen we de ideeën voor een Gaudí-plein.

SP
Het winkelcentrum van Stadshagen kan nog wel een verbeterslag gebruiken. Naast dat het er erg tocht, zien we vooral winkels van (grotere) ketens in Stadshagen. De SP ziet graag een bedrijvig Stadshagen met een diversiteit aan lokale, kleine ondernemers!

Swollwacht
Stadshagen heeft een mooi winkelcentrum met leuke winkels. Swollwacht is wel van mening dat er meer aandacht mag zijn voor de aankleding van dit winkelcentrum en de vaak aanwezige tochtoverlast. Swollwacht wil zich daarnaast inzetten om van de warenmarkt in Stadshagen qua aanbod en diversiteit meer een succes te maken dan dat nu het geval is.

OPA
OPA Zwolle vindt het winkelaanbod in Stadshagen karig. Stadshagen is de groeiende wijk in Zwolle en het winkelcentrum zou hierin moeten meebewegen.

Piratenpartij
Of er genoeg aanbod is, bepaalt niet de gemeente, maar bepalen de bewoners
van de wijk. De manier waarop deze inspraak nu geregeld is, vergt veel tijd
en energie en motiveert mensen daarom niet om aan dit proces deel te nemen.
In dit informatietijdperk kan dat veel makkelijker, effectiever en
transparanter. Zo betrek je mensen meer bij het politieke proces en kweek
je meer begrip en vertrouwen.
In het *soort* aanbod zouden volgens de Piratenpartij vooral lokale en
duurzame ondernemers de overhand moeten hebben.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!