Duurzame woningbouw Stadshagen opent deuren

woensdag 6 oktober 2010

Aankomend weekend is het Open Weekend Particuliere Bouw 2010, waarbij er door het hele land rondleidingen worden georganiseerd bij projecten die particulier gebouwd zijn of met collectief particulier opdrachtgeverschap. Het duurzame en ‘groene’ woningbouwproject ´Meanderhof´ in Stadshagen opent op zaterdag 9 oktober 2010 haar deuren voor belangstellenden. De bewoners hebben zelf veel invloed gehad op de invulling van het project. Duurzaam bouwen is hierbij het sleutelwoord: laag energieverbruik en bewust gebruik van zuinige bronnen en materialen.

Mens en Milieuvriendelijk Wonen Zwolle (MMWZ) bestaat al sinds 1993. Zoals de naam doet vermoeden, zet de woonvereniging zich in voor het gebruik van energiezuinige voorzieningen en van duurzame bronnen (zoals bijvoorbeeld zonne-energie). In 1997 leidde dat tot de succesvolle bouw van De Bongerd, een wijk bestaande uit 38 eengezinswoningen, omringd door gemeenschappelijke tuinen. De wens om een milieuvriendelijk en plezierig buurtje te bouwen ging hiermee in vervulling.

Met het opvolgende project Meanderhof zijn daar inmiddels 52 ‘groene’ woningen bijgekomen in de Zwolse nieuwbouwwijk Stadshagen. De buurt, dicht bij het stadscentrum, wordt opgebouwd uit zowel koopwoningen als sociale huurwoningen. Duurzaam bouwen is hierbij het sleutelwoord: laag energieverbruik en bewust gebruik van zuinige bronnen en materialen.

De bewoners hebben zelf veel invloed gehad op de invulling van het project. Na een inventarisatie van de woonvoorkeuren bleek de ene helft aan een hofje, en de andere helft aan de straat te willen wonen. Om die wens te laten uitkomen, heeft het stedenbouwkundig plan voor Meanderhof uiteindelijk de vorm van een Omega gekregen. Van de binnenkant zijn de woningen relatief eenvoudig aan te passen aan veranderende wensen. Daarnaast is er ook veel aandacht besteed aan de collectieve voorzieningen (fietsenstallingen) en de openbare ruimte (tuinen).

DeltaWonen ontwikkelt de hele wijk, en heeft op basis van een overeenkomst met de vereniging de ontwikkeling en projectleiding gedaan. Een deel van de woningen wordt als sociale huurwoning aangeboden. De vereniging bestaat uit mensen die al langer bij het mens- en milieuvriendelijk wonen betrokken zijn, maar de projecten trekken ook steeds nieuwe leden. Inmiddels wordt er al gewerkt aan een derde MMW-project in Zwolle.

Openstelling                   : Zaterdag 9 oktober
Hoe laat?                          : van 11 uur tot 16 uur
Wat is er te doen?         : Rondleiding door het project
Aanbellen bij                 : Wagenschuurstraat 20
Vooraf aanmelden?    : Nee
Meer weten?                  : Tussen 11 en 16 heeft men de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen door het project door Ton Burg.

Tijdens de rondleidingen kunnen de bezoekers inzicht krijgen in het traject en het resultaat van het (collectief) particulier opdrachtgeverschap. Het Open Weekend is een onderdeel van het Laboratorium Particulier Opdrachtgeverschap. Dit wil met Het Open Weekend de particuliere bouwcultuur en architectuur in Nederland stimuleren. Voor meer informatie over Het Open Weekend of andere opgestelde projecten in Nederland kunt u terecht op http://www.iceb.nl/open-weekend-particuliere-bouw/

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!