Kippen dierenweides los ondanks afschermplicht

maandag 17 november 2014
Kippen dierenweides los ondanks afschermplicht

Door de uitbraak van een gevaarlijke variant van vogelgriep in Utrecht zijn er door het hele land stevige maatregelen getroffen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Eén van deze maatregelen is het sluiten van kinderboerderijen en het ophokken of afschermen van kippen. Op de dierenweides van Stadshagen nabij het winkelcentrum lopen de kippen echter nog frank en vrij rond.

Verplicht afschermen
De besmettelijke variant van vogelgriep, H5N8, kan ook gevaarlijk zijn voor mensen. De Vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland communiceert daarom dat er verplicht maatregelen getroffen moeten worden op alle kinderboerderijen. Dat betekent dat in ieder geval tot en met woensdag het pluimvee zodanig afgeschermd moet worden dat het niet in aanraking kan komen met wilde vogels, aanwezige zoogdieren of bezoekers.

Kippen lopen ‘gewoon’ tussen in open veld rond
Op de foto’s, die maandagmiddag op twee locaties aan de Oude Wetering zijn genomen, lopen de kippen echter nog gewoon op open velden tussen ganzen, zwanen en geiten. Natuurlijk is de kans klein dat het hoogpathogene vogelgriepvirus uitgerekend in deze dieren toeslaat, maar het druist wel in tegen de landelijke regels die er gelden voor deze dieren.

Vooralsnog is alleen op het besmette bedrijf in de provincie Utrecht de hoogpathogene variant van het vogelgriepvirus aangetroffen.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!