Winkelcentrum Stadshagen opgeruimd

zaterdag 18 april 2015
Winkelcentrum Stadshagen opgeruimd

Op zaterdagochtend 18 april kwamen personeelsleden van winkeliers van het winkelcentrum Stadshagen en een aantal omwonenden bij elkaar om zwerfvuil te ruimen. Wethouder Filip van As vond dit zo’n mooi initiatief dat hij de aftrap kwam geven en zelf ook meehielp om het eerste zwerfvuil op te ruimen.

“We hoorden dat de Zwolse winkelgebieden vorig jaar op de tweede plek stonden van de schoonste winkelgebieden in Nederland. Daar mogen we trots op zijn. Maar het kan nog schoner” aldus Jeroen Nagelmaeker, voorzitter van de winkeliersvereniging, eigenaar van de Jumbo en mede-initiatiefnemer van deze zwerfvuil opruimactie. Hij voegde eraan toe: “Het is prettiger wonen, spelen en winkelen in een schone omgeving, en daar doen we het voor”.

Wethouder Filip van As stelde deze samenwerking tussen winkeliersvereniging en bewonersverenging enorm op prijs en kwam daarom de deelnemers bij het begin van de opruimactie toespreken en aanmoedigen. “Jullie geven het goede voorbeeld. Een schone omgeving nodigt iedereen uit om die ook schoon te houden.” Onlangs was er ook een dergelijke opschoonactie in de Uiterwaarden van Holtenbroek. Ook daar kwamen veel vrijwilligers in actie tegen zwerfvuil. “Een schone omgeving gaat gelukkig veel mensen aan het hart. We willen graag laten zien dat alle inwoners van Zwolle gefaciliteerd kunnen worden bij hun opruimacties”.
Na de aftrap gingen de vrijwilligers, getooid met een afvalgrijper, vuilniszak en veiligheidshesje, op pad. De middelen werden gefaciliteerd vanuit het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon dat de gemeente samen met ROVA en 13 andere ROVA-gemeenten voert.

Er was een enthousiaste wijkbewoner die zelfs geen tijd had om een kop koffie te drinken. “Ik heb tot twaalf uur de tijd en dan wil ik graag zoveel mogelijk zwerfvuil ruimen. Ik erger me eraan. Maar ik ga niet schelden op de mensen die het vuil daar neergooien, ik kom liever zelf in actie en laat zien dat het heel gewoon is dat je de rommel opruimt. Ik hoop dat mensen na gaan denken als ze dit zien”. En dat gebeurde zeker. Het resultaat van de actie was niet alleen een schone omgeving, ook hoorden de vrijwilligers dat moeders aan hun kinderen vertelden wat de vrijwilligers aan het doen waren, en dat het dus belangrijk is om snoeppapiertjes niet op de grond te gooien, maar thuis in de vuilnisbak.

Na afloop waren er heerlijke krentenbollen voor iedere vrijwilliger. “Naast dat de omgeving nu mooi schoon is, was het ook nog heel gezellig. Ik liep samen met iemand die ik niet ken, en we hebben gezellig gekletst over opleiding, het lekkere weer, en dat we ons erover verbaasden wat we allemaal vonden in de bosjes, op straat en in het gras”, aldus een vrijwilliger. Kleine kinderen haakten spontaan aan bij de actie en hielpen ook een handje mee. Een paar deelnemers gaven aan dit vaker te willen doen. Zij werden door de meegekomen ROVA-begeleider gefaciliteerd met een afvalgrijper en een ring om de vuilniszak in te hangen zodat het opruimen makkelijker gaat.

Wilt u ook in actie komen tegen zwerfvuil en daarbij gefaciliteerd worden? ROVA heeft een bus beschikbaar die is uitgerust met alle benodigde middelen. Kijk op www.mooi-schoon.nl of mail naar info@mooischoon.nl.

Lees meer over:

| |

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!