Stadshagen viert Halloween

maandag 25 oktober 2010

Het voor Nederland redelijk onbekende feest ´Halloween´ lijkt steeds bekender te worden in ons land. Ook in Stadshagen wordt er op verschillende plaatsen Halloween gevierd. Aankomende zaterdag 30 oktober 2010 staat het winkelcentrum van Stadshagen in het teken van Halloween en op vrijdag 12 november 2010 wordt in het Stadhagense  jongerencentrum Level Z een Halloween-party georganiseerd. Maar wat is Halloween nu eigenlijk?

Wat is Halloween?
De oorsprong van Halloween is te vinden in de Iers-Keltische kalender waar op 1 november het nieuwe jaar begon. 31 oktober, de dag dat Halloween gevierd wordt, is dus oudjaarsavond op deze kalender. Deze avond wordt ook wel de avond voor Allerheiligen, ofwel All Hallows Eve (Allerheiligenavond) genoemd. De naam Halloween is hiervan afgeleid: Hallow-e’en (All Hallows Eve). De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag.

Halloween is een feest dat vooral gevierd wordt in Ierland, Engeland, Amerika en Canada en kennen wij met name uit Amerikaanse films. Kinderen verkleden zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes, en roepen trick or treat (waarbij de keuze wordt gegeven tussen een plagerijtje uithalen of een versnapering krijgen). De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Ondanks dat het feest in Nederland steeds meer bekendheid krijgt, is het niet gebruikelijk dat de kinderen verkleed langs de deuren gaan op snoep op te halen. Het van oorsprong katholieke Sint-Maartenfeest, dat op 11 november wordt gevierd, is polulairder onder kinderen.

Verkleden met Halloween
Het verkleden vindt zijn oorsprong bij de Kelten in Groot-Brittanië, maar is door de jaren heen door het vermengen met andere culturen een eigen leven gaan leiden. De Kelten geloofden dat de geesten die uit de dode mensen op zouden rijzen werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers.  Het feest is in de negentiende eeuw door Ierse immigranten naar Amerika gebracht.

Halloween in Stadshagen
Op zaterdag 30 oktober 2010 staat het winkelcentrum van Stadshagen in het teken van Halloween. Vanaf 12.00 uur kunnen kinderen zich laten schminken door een lieve kinderheks. In de knutseltent kunnen kinderen een Halloween-knutselwerk maken en deelt een tovenaar leuke verrassingen uit.

Op vrijdagavond 12 november 2010 wordt er in Level Z een Halloweenparty georganiseerd voor jongeren van 13 tot 21 jaar. De zaal wordt geheel in stijl van Halloween aangekleed met pompoenen en een griezelig sfeertje. Wie zich het engst verkleed maakt misschien nog kans om Mr.  of Mrs. Halloween te worden. Het feest wordt gehouden van 20.00 tot 0.00 uur.

Jongerencentrum Level Z

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!