Het Haagpad: agrarische natuur gevangen door de stad

zondag 7 juni 2015
Het Haagpad: agrarische natuur gevangen door de stad

Recent werd het Haagpad in De Tippe geopend door wethouder De Heer. Het wandelpad voert je door een gebied heen dat eigenlijk allang bouwgrond had moeten zijn, maar door de crisis voorlopig nog steeds is bestemd voor vee en akkerbouw voor De Stadsboer, die dit pad mede mogelijk maakt. Hoe beleef je de wandeling door dit natuurlijk-agrarisch De Tippe? StadshagenNieuws trok de wandelschoenen aan om zelf poolshoogte te nemen.

Stille natuur in drukke omgeving
Voorbijrazende auto’s over de Hasselterweg, scooters die jengelend door een tunnel jagen. Als je het nieuwe wandelpad door de Tippe betreedt heb je het gevoel bijna letterlijk te ontsnappen aan de stad. Maar niets is minder waar. Alhoewel de Tippe aan de rand van Zwolle ligt, is het ingesloten door een treinspoor, een keiharde overgang naar het stedelijke Stadshagen en een vierbaans provinciale weg.

Kikkers en hazen
We lopen vanaf de Rozentunnel het wandelpad op en volgen ‘rode koeien’, bordjes die het wandelpad aangeven door het gebied. Na tien meter ben je de drukte rond Stadshagen vergeten. Kikkers springen verschikt in sloten van het onverwachte bezoek. In de verte zetten twee hazen het op een rennen, om halverwege met de oren gespitst de omgeving te observeren. Op de achtergrond loopt een kudde koeien nonchalant door de wei.

Akkers, bijen, weidevogels én stilte
Akkers met jonge aardappelplantjes, kolen en heel wat ander groente baadt in het zonlicht terwijl in de hoek van het veld twee bijenkasten in de schaduw van een boom staan. Je bent in een volledig andere wereld, terwijl je uitkijkt op Stadshagen.

Wat overheerst is stilte, met zo nu en dan het geluid van een weidevogel. Te weinig bij de keurig gemaaide velden. Hebben de nesten daar de maaimachines wel overleefd? Maar zodra het wandelpad ons langs een veld met wild gras voert, klinkt er het zenuwachtige geroep van een kievit. Als we verder doorlopen springt de vogel op en vliegt met sierlijke bochten door de lucht; de kievit probeert ons weg te leiden van haar jongen. Drie hazen rennen vluchtig over het veld.

Aanrader, maar neem de tijd (en eventueel wat te drinken mee)
Druk is het niet; we zijn de enige wandelaars in het gebied. Best vreemd als je bedenkt dat er twintigduizend mensen in Stadshagen wonen. Het is de moeite echt waard om er even helemaal uit te zijn, zonder dat je daarvoor in de auto hoeft te springen. StadshagenNieuws beveelt de wandeling van harte aan. Houd wel rekening met jonge kinderen, want het is een flinke wandeling van de Rozentunnel tot het Hoge Huys. Onderweg staan picknickbankjes, dus het is verstandig om even wat mee te nemen om te pauzeren.

Lees meer over:

| | |

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine juni 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!