Stalen ei onthuld als kunstwerk in Twistvlietpark

zondag 28 juni 2015
Stalen ei onthuld als kunstwerk in Twistvlietpark

In Stadshagen is zaterdag een opvallend kunstwerk onthuld. Het spiegelende stalen ei is van de van de hand van de Zwolse beeldhouwer Ronald Westerhuis, wiens werk in galeries en musea over de hele wereld staat. Tegelijk werd in het Cultuurhuis een expositie van Museum de Fundatie geopend.

De ovale sculptuur, New Life genaamd, is geplaatst in de uiterste westelijke rand van het Twistvlietpark, pal tegenover het Cultuurhuis. Het is bijna vier meter hoog en gemaakt van roestvrijstaal. Door de speciale slijptechnieken en de toepassing van spiegelende vlakken heeft het kunstwerk een dynamisch effect.

De plaatsing van het beeld en de daaraan gekoppelde expositie is een initiatief van het bestuur van wijkstichting Stadshagen Totaal. Dat constateerde dat “tonnen aan cultuursubsidies voor de nieuwbouwwijk zijn verspild, aan bijvoorbeeld een Belgische landschapskunstenaar die een (nooit uitgevoerd) plan maakte voor de ‘vervrouwelijking’ van de wijk, maar ook aan een kunstenaarscollectief dat met een olifant en geluidswagens door de wijk trok maar niets anders achterliet dan die performances”. Een recentere verspilling is, volgens de wijkstichting, het landschapskunstwerk dat tussen de Arendshorstlaan en basisschool De Vlieger had moeten komen. De commissie beeldende kunst stak daar 227.000 euro in, maar verder dan een betonnen fundament kwam het niet.

De vrijwilligers in het wijkbestuur zagen bij toeval in de tuinen van museumkasteel Het Nijenhuis bij Heino hoe een spiegelende stalen bol van Westerhuis kinderen en hun ouders raakte, en dachten toen: zoiets willen we ook wel in onze wijk. Stadshagen Totaal benaderde daarop Museum de Fundatie en Westerhuis en van het één kwam het ander. Stadshagen Totaal heeft diverse donateurs en sponsors gevonden die de plaatsing van het beeld mogelijk maakten. Wel moeten de komende jaren nog fondsen worden aangeboord om New Life, dat de potentie heeft om het landmark van Stadshagen te worden, daar permanent te laten staan.

Ter gelegenheid van de plaatsing van New Life toont Museum de Fundatie in het Cultuurhuis van Stadshagen een presentatie rond het werk van Ronald Westerhuis. Achter de hoge glazen ramen van de kop van het Cultuurhuis worden enkele stalen sculpturen geplaatst en foto’s en video’s geven
daarnaast een impressie van het werk en de werkwijze van Westerhuis.

Foto: Wijkstichting Stadshagen Totaal

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine juni 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!