Stadshagense Passiflora eist forse schadeclaim gemeente

vrijdag 29 oktober 2010

De bloemenzaak Passiflora, op de hoek van het winkelcentrum van Stadshagen, ondervindt sinds geruime tijd omzetschade van de zo’n 25 meter verderop staande verkoopwagen van de bloemenkoopman. De gemeente Zwolle gaf een vergunning voor een bloemenverkoopstandplaats praktisch naast de deur van de bloemenzaak en komt daarmee volgens de eigenaar van de bloemenzaak Herman Alberts eerder gemaakt afspraken niet na. Hierdoor eist de eigenaar een forse schadeclaim van de gemeente Zwolle, zo valt te lezen in De Stentor.

Vanaf afgelopen voorjaar neemt iedere vrijdag en zaterdag de verkoopwagen van de bloemenverkoopman plaats op de hoek van de Wade en Werkerlaan in het Winkelcentrum van Stadshagen. Dit is op steenworp afstand van de bloemenzaak Passiflora. Het bezwaar van Passiflora richt zich niet op de bloemenverkoper, maar tegen de gemeente Zwolle die tegen eerder gemaakte afspraken in hiervoor de vergunning verleende.

Het geschil met de gemeente begint een jaar of zes geleden toen de gemeente een vergunning verleende voor een standplaats van de bloemenverkoopwagen aan de Klokkengieterlaan. In verband met branchebescherming is het niet toegestaan een vergunning te verlenen om in de eerste vijf jaar van het bestaan van een nieuw winkelcentrum de ondernemer wat lucht te geven. Passiflora heeft dit destijds kenbaar gemaakt bij de gemeente en voerde zelfs rechtzaken. Er is toen in goed overleg er samen uitgekomen. Alberts kreeg een vergoeding van 26.521,69 euro voor inkomstenderving. Een bedrag dat vele malen lager ligt dan de werkelijk geschatte schade, namelijk 138.000 euro. Daarnaast kreeg hij een vergoeding voor de gemaakte kosten voor juridische bijstand.

Belangrijk punt is dat er volgens Alberts destijds een afspraak is gemaakt met de wethouder en ambtenaar van economische zaken dat er tot 2012 geen standplaatsvergunning zou worden afgegeven door de gemeente. Op basis van die afspraak verlengde hij zijn huurcontact met vijf jaar in het winkelcentrum Stadshagen. Deze afspraak is nu door de gemeente geschonden door het  instemmen van afdeling Vergunningen met een verhuizing van de standplaats van de Klokkengieterlaan naar het winkelcentrum Stadshagen. Op basis hiervan dient Alberts een schadeclaim in bij de gemeente die op kan lopen tot in de tonnen. De bloemenzaak loopt naar eigen zeggen een bruto-winst van 1000 euro per week mis voor de jaren 2010, 2011 en 2012. Maar ook voor de gedorven inkomsten van vanaf 2005. De zaak dient 11 november 2010 voor de rechtbank in Zwolle.

Lees meer over:

|

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!