Stadshagenaar declareert meer zorgkosten dan gemiddeld

zaterdag 12 september 2015
Stadshagenaar declareert meer zorgkosten dan gemiddeld

De inwoners van Stadshagen maken meer zorgkosten dan de gemiddelde Nederlander. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws die de zorgkosten per wijk in kaart bracht op basis van de cijfers van de zorgverzekeraars. In de relatief jonge wijk Stadshagen werd gemiddeld 4% meer zorgkosten gemaakt dan de gemiddelde Nederlander. Wat de precieze oorzaak is van dit hogere percentage is niet bekend, maar mogelijk zijn de vele geboortes van invloed op het cijfer.

Zorgkosten vergelijken
In de berekening van RTL Nieuws is gekeken naar alle kosten die door zorgverzekeraars worden vergoed in het basispakket. Daarnaast zijn ook de zorgkosten meegerekend die mensen vanwege het eigen risico zelf moesten betalen, maar wel hebben doorgegeven aan hun zorgverzekeraar.  Voor Stadshagen betekent dit dat er 4% meer dan het landelijke gemiddelde is gedeclareerd. Is het daarmee een ‘ongezonde’ wijk? Dat valt moeilijk te zeggen. Mogelijk speelt de zorg rond de vele geboortes in de wijk een rol in de hogere zorgkosten.

De wijk Utrecht Overvecht is de ‘ongezondste’ wijk van Nederland met 25% meer zorgkosten dan het gemiddelde. Nieuwe Niedorp en omgeving is het ‘gezondst’ met 19% minder zorgkosten dan gemiddeld.

Zwolle en omgeving
Uit de cijfers blijkt dat de omgeving van Stadshagen, zoals Kampen en Zwartewaterland, beduidend ‘gezonder’ is. Bij deze gemeenten ligt het percentage juist flink onder het landelijk gemiddelde met -11%. Binnen de gemeente Zwolle scoort alleen het postcodegebied van de wijken Holtenbroek en Aa-landen slechtster met 11% meer zorgkosten dan gemiddeld. Waarom de relatief jonge wijk relatief ‘duur’ scoort is niet helemaal duidelijk; mogelijk hebben de vele geboortes in de wijk invloed op het cijfer.

 

 

Lees meer over:

|

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!