Als de dijken breken rondom Stadshagen

woensdag 9 november 2016
Als de dijken breken rondom Stadshagen

‘Als de dijken breken’, een nieuwe tv-serie op NPO 1, schetst een beeld hoe Nederland eruit ziet als de dijken letterlijk breken. Een scenario dat natuurlijk niet meteen realistisch is, maar door de klimaatverandering wel in het achterhoofd zit. Bij een dijkdoorbraak aan de IJssel of het Zwarte Water kan Stadshagen onder water lopen tot maar liefst 4 meter. De gemeente Zwolle is ook alert en bracht deze week het nieuwsbericht: Hoogwater? Weet wat u moet doen.

Archieffoto hoogwater aan de IJssel nabij Stadshagen

Wat moet u doen bij hoog water?
Stadshagen ligt in de polder en bij een dijkdoorbraak kunnen de waterstanden erg hoog worden. En niet zo’n beetje: liefst 2,5 tot 4 meter hoog. Dat blijkt uit de overstromingskaart van de Rijksoverheid. Deze week bracht de gemeente Zwolle een nieuwsbericht naar buiten waarin zij burgers voorbereid op hoogwater:

“Aan het einde van de winter en het begin van de lente bestaat er een grotere kans op hoogwater op de Nederlandse rivieren. Dit vanwege de grote hoeveelheid regen en smeltwater die in deze periode moet worden afgevoerd. Onze dijken en kades zijn daarop berekend. Toch kunnen de hoge waterstanden tot dijkdoorbraken en overstromingen leiden. De overheid is daarom altijd alert.”

Wat kunt u doen als het water stijgt?
In het nieuwsbericht geeft de gemeente advies wat te doen bij hoog water. “Zorg voor een noodpakket met onder andere een radio op batterijen, dekens, een zaklamp, water en voldoende houdbaar voedsel. Zoek belangrijke papieren bij elkaar en leg deze klaar. Denk ook aan uw medicijnen. Breng uw waardevolle spullen naar de hoogste verdieping van het huis. Ga na waar u terecht kunt als u uw huis moet verlaten. Ga na of uw buren weten dat het water stijgt.”

Wat doet u als het echt misgaat?
Om op alle scenarios voorbereid te zijn geven zij ook advies wat te doen als het echt misgaat: Het kan zijn dat u bij een dreigende overstroming uw huis moet verlaten. Als er nog tijd is, doe dan het volgende:
– Plan uw route
– Sluit gas, water en elektriciteit af
– Trek stevige schoenen en dichte kleding aan
– Neem uw belangrijke papieren en medicijnen mee
– Ga na of uw buren weten dat ze weg moeten
– Is er geen tijd meer om uw huis te verlaten, doe dan het volgende: Ga naar het hoogste punt in huis
– Volg de berichtgeving via de regionale calamiteitenzender (RTV Oost) of via www.crisis.nl

Lees meer over:

|

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!