In actie voor de bijen in Stadshagen tijdens NLdoet

donderdag 1 maart 2018
In actie voor de bijen in Stadshagen tijdens NLdoet

Je zou het misschien niet zeggen, maar de bijen hebben het moeilijk in Overijssel. Ze zijn één van de meest bedreigde insectensoorten. Op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart gaat NLdoet weer van start; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Dit jaar staan de bijen centraal en wordt NLdoet een echte Bijenwerkdag. Een initiatief van de Bijenbeweging Overijssel en Nederland Zoemt. In Zwolle worden maar liefst 24 acties op touw gezet, waarvan vier in Stadshagen.

In totaal hebben zich ruim 50 bijeninitiatieven gemeld om de leefomstandigheden van bijen te verbeteren. Bijvoorbeeld door samen een bijenhotel te bouwen, een buurtboomgaard bijvriendelijk in te richten of te zorgen voor meer voedselplanten voor bijen.

Bijenklussen in Stadshagen
Op allerlei verschillende plekken in Zwolle gaan bewoners aan de slag voor bijen. Zo worden in bijvoorbeeld in de Beleeftuin van revalidatiecentrum De Vogellanden bijvriendelijke planten aangeplant. Boerderij StadsZicht, aan de rand van Stadshagen, gaat voor hun belevingspad een groot insectenhotel bouwen. En bijvoorbeeld in de buurt Kamperpoort worden boomspiegels voorzien van bijenplanten. In Stadshagen kunnen vrijwilligers zich aansluiten bij de volgende klussen voor de bijen:
– Park De Stadshoeve: Insectenhotel realiseren en aanleg van grootmoeders tuin;
– Meanderhof: een nieuw insectenhotel, op basis van een tekening van een van de kinderen van de buurt;
– Buurtmoestuin Hof van Breecamp; insectenhotels maken;
– Boer Pelleboer: Een groot insectenhotel naast ons belevingspad maken

Bijen hebben het moeilijk in Overijssel
Bijen zijn een van de meest bedreigde insectensoorten. 56% van de bijensoorten staat op de Rode Lijst. Zorgwekkend is vooral de sterke afname van hommels. EIS Kenniscentrum Insecten deed recent onderzoek naar de bijen in Overijssel. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft (54%) van de soorten die in Overijssel voorko­men is afgenomen. Bij 14% heeft dat zelfs geleid tot een (mogelijk) verdwij­ning uit de provincie. En dat terwijl tenminste 80% van onze wilde planten, voedselgewassen en sierplanten voor hun bestuiving afhankelijk zijn van insecten zoals bijen.

Lees meer over:

| |

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine juni 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!