Zwembad Stadshagen in 2012 gereed

In 2012 moet het nieuwe zwembad in Stadshagen er staan. Eind 2011 opent Akwaak Zwemscholen in de nieuwe wijk Breecamp-Oost een in eigen beheer ontwikkelde multifunctionele (sport)accomodatie. Deze multifunctionele (sport)accomodatie bevat een instructiebad van acht bij twintig meter, zonder tierelantijnen zoals sauna’s of glijbanen. Het college van Burgemeester en Wethouders wil niet dat het particuliere badhuis gaat concureren met het nieuwe centrale zwembad op bedrijventerrein de Vrolijkheid.

Het zwembad
In 2012 heeft Zwolle een volwaardig recreatiebad aan het Rechterland en satellietbaden in Zwolle-Zuid en Stadshagen. De Gemeenteraad is akkoord gegaan met de bouw van een multifunctionele (sport)accomodatie van 1800 vierkante meter. Akwaak Zwemscholen gaat deze voorziening geheel op eigen risico realiseren. De nieuwe (sport)accomodatie komt nabij het huidige sport-/voetbalcomplex te liggen in Breecamp-Oost. Het zwembad wordt de bindende factor van het plan, waarin onder andere kinderopvang, fitness, een lifestyl-centrum en een praktijk voor fysiotherapie zijn voorzien. Met alle kandidaten zijn inmiddels bindende afspraken gemaakt.

Zwols zwemwater
Wethouder Cnossen presenteerde op 9 juni 2009 zijn ‘beslisnota’ voor het Zwolse zwemwater. Het verrassendste element was dat Stadshagen toch een zwembad krijgt, hoewel de gemeenteraad eerder had geopteerd voor slechts een hoofdbad aan het Rechterland en een satellietbad in Zwolle-Zuid. Cnossen: “Halverwege het proces diende zich een nieuw initiatief aan. Akwaak vroeg of het in Stadshagen een nieuw zwembad mag ontwikkelen, en daar hebben we mee ingestemd,” zei Cnossen destijds in De Stentor. Ook de SEZZ, al lange tijd de exploitant van het Hanzebad en het Aabad, wilde dat noordelijke satellietbad ontwikkelen. “Maar daar moest gemeenschapsgeld bij, terwijl Akwaak het zonder subsidie af kon.” Later gaf de SEZZ aan dat ze het ook zonder een gemeentelijke bijdrage kon doen, maar toen was het al te laat.

Akwaak Zwemscholen
Vier jaar geleden begon het met een pierenbadje in Lelystad. Inmiddels is Akwaak Zwemscholen uitgegroeit tot een succesvol franchise concept. Akwaak telt inmiddels veertien vestigingen in heel Nederland. In alle zwemscholen wordt lesgegeven met een eigen lesplan, wat samen met het Nationaal Platform Zwembaden/ NRZ is opgesteld. Belangrijkste reden tot het succes is de kleinschalige aanpak; de organisatie wordt steeds groter, maar de lesgroepen blijven onveranderd klein. Daardoor is er voor ieder kind individuele aandacht. Daarnaast investeert Akwaak in de ouders van de kinderen die zwemles krijgen in de vorm van gratis koffie, draadloos internet voor werkende vaders en moeders en heldere reportages over de voortgang van hun kind. De ontwikkeling in Stadshagen is een nieuwe fase in het bestaan van Akwaak.

Bron: De Stentor, Zwembadbranche, Aquaconcepten