Het Stadshagen Jaaroverzicht 2010

vrijdag 24 december 2010

Het jaar loopt op zijn eind en dus is het hoogtijd voor een jaaroverzicht met de hoogte- en dieptepunten van de wijk Stadshagen. Wat is er eigenlijk gebeurd in deze dynamische wijk en wanneer speelde zich dat af? Stadshagennieuws.nl zette het voor u op een rij. Via deze weg willen we u als lezer gelijk van harte bedanken voor het regelmatig bezoeken van deze website en wensen wij u goede feestdagen en een gezond 2011 toe!

Hieronder vindt u het Stadshagen Jaaroverzicht 2010.

Januari 2010: Evacuaties halen landelijke media, grote drugsinval

 • Het nieuwe jaar begint voor bewoners aan het Fonteinkruid niet geheel volgens plan als zij door een brand en hevige rookontwikkeling geëvacueerd worden uit hun appartementencomplex. Gelukkig bleek de brand mee te vallen, maar het incident werd wel nieuws bij de landelijke media. Lees verder
 • De Albert Heijn in het winkelcentrum komt in het nieuws als in het bedrijf enkele cassieres onwel worden. De supermarkt wordt ontruimd, enkele mensen klagen over jeukerige en branderige ogen. Een oorzaak is niet gevonden, later op dag gingen de deuren weer open voor het publiek. Lees verder
 • De politie doet een inval in een woning in Stadshagen op basis van tips van een tipgever. Bij binnenkomst stuiten de agenten en de officier van justitie op een groot aantal kilo’s drugs: 19 kilo weed en 24 kilo aan hasjblokken. Een 41-jarige man en 26-jarige vrouw werden hiervoor aangehouden. Lees verder

Februari 2010: economische crisis raakt Stadshagen hard

 • De economische crisis deelt ook flinke tikken uit in Stadshagen. De gemeente probeert dor bezuinigingen in de wijk Stadshagen een miljoenenbezuiniging voor de stad Zwolle te realiseren. Uiteindelijk werd de bouw in Stadshagen in 2010 flink vertraagd door een slechte huizenmarkt. Lees verder

Maart 2010: Stadshagen heeft een groot aandeel in de gemeenteraadsverkiezing

 • De gemeenteraadsverkiezingen in Stadshagen dragen flink bij aan de uitslag voor heel Zwolle. De VVD wint fors in de wijk, zeer waarschijnlijk omdat de partij zich hard maakt voor het opheffen van de verkeersknip in de wijk. Overigens worden de gemeenteraadsverkiezingen volledig overschaduwd door de landelijke politiek.
 • De verkiezingen leiden tot een nieuwe gemeenteraad. De PvdA krijgt een pak slaag van de kiezer, maar blijft uiteindelijk de grootste. Tot en met 2014 mogen de nieuwe raadsleden Zwolle en Stadshagen vooruit helpen.
 • Hangjongeren in het Twistvlietpark frustreren omwonenden. Overlast door scooters, kapotte bierflesjes op de Boulevard lang het water: de gemoederen lopen hoog op. Het komt zelfs zover dat één van de jongeren op de balkons van een naaste bewoner klimt. Bemiddeling helpt de gemoederen iets te bedaren.

April 2010: ongeluk op twistvlietpad leidt tot beroering en politieke actie

 • Halverwege april rijdt er op het Twistvlietpad een bromfietser tegen een meisje op een wakeboard aan. Het lijkt een ernstig ongeluk waar zelfs een traumahelikopter aan te pas komt. Gelukkig vallen de verwondingen mee, maar er komt een lading aan klachten tevoorschijn bij buurtbewoners: zij ervaren al langer overlast van te hard rijdende scooters.
 • Die klachten worden ook opgepikt door politici. Ook zij onderkennen dat er op het Twistvlietpad veel te hard gereden wordt. Er komt een oproep tot maatregelen, waar met name Theo Peeters van de PvdA de leidsman in is. Later in het jaar komen er uiteindelijk maatregelen.

Mei 2010: inbraken, duurzaam Stadshagen en kunstgrepen tegen verstoke huizenmarkt

 • Inbrekers slaan hun slag bij aan de Werkerlaan. Bij een inbraak wordt en kluis ontvreemd uit een gokkast. De toegang van de gelegenheid werd gemaakt door en deur uit de sponning te halen en op een andere plek de ruiten in te slaan.
 • Het nieuwe wijkdeel van Stadshagen, Stadshagen + of ook wel Breecamp genoemd, moet de duurzame toekomst van de nieuwbouwwijk worden. Dat is althans de visie van de gemeente Zwolle. De gasaansluiting mag niet standaard zijn maar moet via een alternatieve wijze geleverd worden.
 • De gemeente stopt een regeling die snelle verkopers van woningen tot die tijd tegenhield. Bij een te snelle verkoop van huizen met overwaarde moest de eigenaar een deel afdracht aan de gemeente betalen. Omdat de huizenmarkt door de crisis tot stilstand was gekomen, zag de gemeente in het stoppen van de afdracht een redmiddel om de markt weer op gang te brengen.

Juni 2010: politie rolt grote jeugdbende op, directeur basischool ontslagen

 • De politie lost met de aanhouding van drie jongeren een serie gewelddadige overvallen en misdaden op. Bij één van de overvallen op een snackbar bedreigde één van de jongens een baby met een vuurwapen. De overvallen zorgden voor veel beroering in de regio. De verdachten maakte deel uit van een groep die zich bezighield met diefstal enhet  omkatten van motoren, woninginbraken, mishandelingen en openlijke geweldpleging
 • De directeur van basisschool De Vlieger in Stadshagen is op staande voet ontslagen. De man werd ervan verdacht geld van de school verduisterd te hebben. De zaak kwam aan het licht toen de arbeidsinspectie een onderzoek aankondigde.
 • De arbeidsinspectie doet onderzoek naar een ongeval op een bouwplaats in Stadshagen. Bij een nieuwbouwproject kwamen een paar grote kalkstenen wanden naar beneden die de werknemer op zijn rug kreeg. De man werd door de brandweer onder toeziend oog van geschrokken collega’s van de steiger gehaald.

Juli 2010: Costa del Stadshagen, crisis treft Stadshagenfestival & Huttendorp in nood

 • Het eerste echte warme weer doet zijn intrede in Nederland. De eerste landgenoten trekken naar het zonnige Zuiden, maar Stadshagenaren komen ook aan de Milligenplas uitstekend aan hun trekken met het prachtige weer dat er in juli is.
 • De economische crisis in Nederland heft ook zijn effect op het populaire Stadshagenfestival. Door minder sponsoren moet de organisatie de broekriem aanhalen. Een versoberd Festival lijkt het gevolg te zijn van de bezuiniging, maar het wordt uiteindelijk een succes met onder meer een optreden van Willeke Alberti.
 • Het Huttendorp in Stadshagen luidt de noodklok. Een tekort aan vrijwilligers dreigt roet in het eten te gooien voor het evenement waar kindeen uit de wijk een hele week kunnen timmeren aan de hutten. Uiteindelijk gaat het Huttendorp gewoon door.

Augustus 2010: reeks autoinbraken, politie pakt fietsers aan en inbrekers na achtervolging gepakt

 • Autoinbraken teisteren de wijk Stadshagen. De één na de andere auto wordt door dieven ’s nachts leeggeroofd, een ontwikkeling die uiteindelijk in heel Zwolle te zien is. De politie geeft tips om te voorkomen dat dieven kunnen inbreken in auto’s.
 • De politie gaat na klachten van omwonenden strenger controleren op fietsers die over de Boulevard langs het water bij het winkelcentrum rijden. De Boulevard is alleen voor fietsers bedoelt. De controles ten spijt, de fietsers blijven gewoon op het voetpas fietsen. Zoals ook op de foto’s is te zien.
 • Grote beroering aan de Benthuislaan in Stadshagen. Inbrekers worden door de politie achtervolgd nadat zij een woning probeerden binnen te dringen. De agenten houden met behulp van politie de inbrekers met veel machtsvertoon aan, tot grote tevredenheid van buurtbewoners.

September: duizenden spreeuwen, straatverlichting weigert dienst en tekort kinderopvang

 • Een bizar tafereel bij het winkelcentrum: duizenden spreeuwen hebben een kolonie op kleine eilandjes in het water en komen ’s avonds in grote golven aangevlogen. Stadshagennieuws.nl maakte een videoimpressie van ht prachtige natuurtafereel.
 • Stadshagen wordt in het duister gehuld als er bij het energiebedrijf iets niet goed gaat. De wijk is enige tijd volledig duister doordat de straatverlichting niet aangaat. Uiteindelijk wordt tot ieders opluchting de knop weer aangezet.
 • Het tekort aan plaatsen voor de kinderopvang in Stadshagen neemt hand over hand toe. Dat blijkt uit een onderzoek naar de kinderdagverblijven in Stadshagen. Mede-oorzaak van het probleem is nalaten van het verschonen van de wachtlijsten.

Oktober: weer afsluiting Mastenbroekerallee, serie berovingen en een succesvolle StadshagenRun.

 • De Mastenbroekerallee wordt wederom afgesloten voor wegwerkzaamheden. Er was al eerder gewerkt aan het wegdek bij de brug, maar dat had niet geleid tot het gewenst resultaat. De afsluiting was nogal vervelend voor de automobilist, omdat deze flink werd omgeleid.
 • Een serie berovingen op de fietsroute van Stadshagen naar het centrum van Zwolle houdt fietsend Stadshagen in de greep. Eén of meerdere overvallers dwingen scooterrijders en fietsers al dan niet gewapend tot het afgeven van geld.
 • De StadshagenRun 2010 is ook dit jaar een groot succes. Ondanks de harde wind en de koude komen er weer veel lopers op de 5 en 10 kilometer af. De deelnemers klagen wel over de eentonigheid van het parcours.

November: Onnodig autogebruik Vinex-wijk, dievenbende steelt busjes en eindelijk sneeuw!

 • De bouw en planning van grote Vinexwijken leidt tot onnodig meer autogebruik door de inwoners van die wijken. Dat blijkt uit een onderzoek. Met name een mismatch tussen de woonplek en de aansluiting van het openbaar vervoer dwingt mensen om in de auto te stappen.
 • Een dievenbende munt het op bestelbusjes. In en om Stadshagen worden door mogelijk een bende busjes gestolen. Eén van de busjes wordt later brandend aangetroffen bij de Wijthmerplas. De politie en regionale zender RTV Oost roepen Stadshagenaren op om goed op te letten.
 • De eerste sneeuw dient zich aan in Stadshagen. En zal de start zijn van een bijna arctische maand voor de wijk, want intussen is er nog veel meer sneeuw gevallen.

December: Sinterklaas bezoekt scholen, eindelijk en tankstation en weer beroving op fietsroute

 • Sinterklaas bezoekt de scholen De Krullevaar en De Schatkamer. De goedheiligman laat zich veelvuldig zien in de kinderrijke wijk Stadshagen. Bij een van de scholen wordt de Sint zelfs in een rolstoel naar de school gereden. Gelukkig is de Sint weer naar een warm land gegaan, want met die gladden daken was verder werken niet verstandig voor de schimmel.
 • Groot nieuws voor de automobilist in Stadshagen (en dat zijn er nogal veel): eindelijk is er een tankstation langs de wijk neergestreken. De Esso kan zich gaan verheugen op veelvuldig bezoek nabij Werkerhoven/’s Heerenbroek. Een wasserette is er helaas niet.
 • Na maanden van rust wordt er weer iemand beroofd op de fietsroute van Stadshagen naar het Zwolse centrum. Een vrouw wordt op de Mastenbroekenbrug ruw van haar fiets gewerkt, de dief ontkomt met een tasje.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!