Bestrijding eikenprocessierupsen verlegd naar risicoplekken

donderdag 4 juli 2019
Bestrijding eikenprocessierupsen verlegd naar risicoplekken

De gemeente Zwolle geeft vanaf nu voorrang aan de bestrijding van eikenprocessierupsen op plekken waar veel mensen zijn en waar de kans op overlast groot is, zoals bij scholen, speelplekken en drukke fietsroutes. Het aantal rupsen is dit jaar explosief gestegen, de ROVA kan de drukte niet meer aan en moet keuzes maken. De bestrijding van de rupsen zal zich nu richten op risicovolle gebieden. Hierdoor kan het op andere plekken langer duren voordat de ROVA langs komt en op veel plaatsen worden de rupsen helemaal niet bestreden.

Momenteel komen er bij de gemeente zo’n 100 klachten per dag binnen. Het aantal meldingen vanuit Stadshagen blijkt gering, uit Westenholte en Zwolle-Zuid komen veel meer klachten. Dat valt op te maken uit een interactieve kaart van Weblog Zwolle, waar bewoners kunnen melden waar rupsen zijn gesignaleerd. Het geringe aantal klachten uit Stadshagen zou mogelijk verband kunnen houden met een naar verhouding beperkter aantal eiken in de wijk.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvinder en zorgt van mei tot augustus voor ongemak. De beestjes gaan ’s nachts groepsgewijs, in processie, op zoek naar voedsel op eikenbladeren. Overdag houden zij zich schuil in hun nesten. De kleine pijlvormige brandharen van de rups veroorzaken klachten zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of luchtwegen.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!