Barmhartige Sameritaan is spoor bijster

woensdag 31 juli 2019
Barmhartige Sameritaan is spoor bijster

Wat even leek op een kunstzinnige aankleding van het Kamperlijntje, blijkt bij nadere verkenning een slordig gedumpte gevelsteen te zijn van het voormalige ziekenhuis De Weezenlanden. Het werk werd in 1957 aan de gevel van ’t Zusterhuus van het rooms-katholieke diaconessenhuis geplaatst. Zestig jaar later werd het bij de sloop van De Weezenlanden verwijderd en zou het een fraaie herbestemming krijgen. De spoordijk van het Kamperlijntje lijkt nu niet bepaald aan dat uitgangspunt te voldoen.

Wie in gedachten over de Frankhuisweg fietst zal het ingepakte kunstwerk niet meteen opvallen. Stadshagenaar Annet van der Linde was meer attent en meldde haar vondst via Twitter. Inmiddels heeft ook de politiek vragen gesteld over het hoe en waarom van de met weinig barmhartigheid weggemoffelde gevelsteen. Sinds in 2015 de sloop van het ziekenhuis begon verblijft het kunstwerk tussen hoop en vrees. De liggende lijdende man in de afbeelding lijkt er haast symbool voor te staan.

De gevelsteen is een verbeelding van het Bijbelse verhaal over een Sameritaan, die een zieke man barmhartig verzorgt langs de kant van de weg. Anderen liepen minachtend met een grote boog om hem heen. De verbeelding in het kunstwerk symboliseert de naastenliefde, die als drijfveer gold voor het personeel van De Weezenlanden. In deze tijden van individualisering zal het toch niet zo zijn dat ook de Barmhartige Sameritaan letterlijk aan de (spoor)dijk wordt gezet?

Lees meer over:

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!