Proef met vuurwerkvrije zones

vrijdag 25 oktober 2019
Proef met vuurwerkvrije zones

In Zwolle worden rond de jaarwisseling experimenten gehouden met vrijwillige en verplichte vuurwerkvrije zones. Stadshagenaren kunnen met elkaar een vrijwillige vuurwerkvrije zone afspreken in hun straat. Ook wordt onderzocht of er rond kwetsbare locaties, zoals ziekenhuizen en natuurgebieden, verplichte vuurwerkvrije zones wenselijk en haalbaar zijn. Het betreft een voorstel, dat op 4 november aanstaande door de gemeenteraad wordt besproken.

Het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling is een stevige traditie in ons land. Het geeft veel plezier, maar het leidt ook tot overlast en onveiligheid. Apeldoorn is de eerste gemeente waar de gemeenteraad zich heeft uitgesproken voor een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk. Er zijn meer gemeenten die dit willen, maar het is moeilijk om een dergelijk verbod te handhaven. In de Zwolse raad is geen meerderheid voor een centrale vuurwerkshow, maar wel voor vrijwillige vuurwerkvrije zones en het onderzoeken van verplichte vuurwerkvrije zones.

Bij een vrijwillige vuurwerkvrije zone maken bewoners zelf afspraken met hun buren om geen vuurwerk af te steken in hun straat. Zij kunnen zelf inventariseren of er steun voor is en maken afspraken waar alle buren zich in kunnen vinden. Er wordt geen vuurwerkverbod opgelegd en er wordt ook niet gehandhaafd. De gemeente is wel bereid initiatieven te ondersteunen met communicatiemiddelen. De proeven moeten uitwijzen of er behoefte is aan dergelijke maatregelen en of ze helpen de overlast en gevoelens van onveiligheid te verminderen.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!