‘De Brugwachter’ krijgt overburen

Aan de Holtenbroeker oever van het Zwartewater verschijnen in de nabije toekomst circa 300 woningen, waaronder twee forse appartementencomplexen. Dat meldt dagblad De Stentor. De plannen hiervoor werden deze week door de gemeente Zwolle en Bemog Projectontwikkeling aan omwonenden gepresenteerd. Hiermee wordt een verdere verstedelijking rond de Twistvlietbrug ingezet, die zich al aan de Stadshagenkant heeft voltrokken. Zo krijgen de toekomstige bewoners van het nieuwe appartementencomplex De Brugwachter een fors aantal overburen.

De woningbouw maakt onderdeel uit van de herinrichting van de Zwartewaterzone. Dat is het gebied langs de rivier aan de kant van Holtenbroek, vanaf de voormalige werf van Leenman tot aan de Mastenbroekerbrug. Het hoogste complex is gedacht op de plek van jachthaven De Hanze, het lagere complex komt bij Jachtwerf Dijkzicht. De Stentor noemt de bouw van een parkeergarage onder de dijk als een ander opvallend aspect in de plannen. Hiermee is dit idee een waterkering en parkeergelegenheid tegelijk en dat is uniek in Nederland.

De 15 lagen tellende woontoren wordt de hoogste van Zwolle. Door de hoogte in te gaan blijft er ruimte over voor een meer groene setting, aldus Bemog. Het gebied maakt onderdeel van een populaire fietsroute vanuit Stadshagen richting Westerveldse Bos. Ondanks de groene voornemens zal het gebied sterk veranderen en heeft de verstedelijking ook gevolgen voor bijvoorbeeld de bewoners van de James Lastflat in Holtenbroek.

Beeld: @Bemog Projectontwikkeling B.V.