Column: wel of geen nieuwe starterswoningen?

vrijdag 21 januari 2011 1 reactie

Er worden dan wel minder woningen gebouwd in Stadshagen als gevolg van kredietcrisis en de ingestorte huizenmarkt, toch blijven er ook in de nabije toekomst honderden starterswoningen bijkomen. Maar komen er niet teveel op de markt? En heeft dat gevolgen voor de huizenprijzen in Zwolle? Frankwin Mussche van de PvdA schreef voor Stadshagennieuws.nl een column waar hij zijn zorgen uit over de bouw van nieuwe starterswoningen. Lees de column: ” Woningen voor starters blijft een lastig onderwerp”.

Woningen voor starters blijft een lastig onderwerp
Bevolkingskrimp is een onderwerp dat de laatste tijd veel aandacht krijgt. Een groot aantal gemeenten in Nederland heeft last van een dalend inwonersaantal. Zwolle heeft daar absoluut geen last van en blijft doorgroeien. Nog niet zo lang geleden mochten we de 120.000e inwoner begroeten. De prognoses gaan uit van 135.000 inwoners en onze burgemeester ziet zelf een groei naar 140.000 inwoners voor zich.Omdat al die Zwollenaren ergens moeten wonen, blijven we in Zwolle bouwen.

De afgelopen jaren kwamen er in Zwolle elk jaar 900 woningen bij. Vooral in Stadshagen natuurlijk, maar het is flink ingezakt door de economische crisis. In 2011 zijn we blij als we 450 nieuwe woningen kunnen bouwen. En dan zie je wel dat er problemen gaan ontstaan. Want opeens zijn er minder woningen voor die nieuwe Zwollenaren. Vooral in de huurmarkt komt dat het duidelijkst naar voren. De wachttijden voor een huurwoning lopen flink op.

Dat maakt de keuzes in de nieuwe woonvisie niet gemakkelijk. Juist voor starters op de koopmarkt moeten we kansen bieden, zodat huurders kunnen doorstromen naar een koopwoning. En dat die behoefte er is, is duidelijk. Hoe moeilijk de woningmarkt het op dit moment ook heeft, de nieuwe starterswoningen gaan als warme broodjes over de toonbank. De woningbouwcorporaties pleiten dus ook om meer goedkope woningen te bouwen.

De Zwolse makelaars zijn daar niet zo kapot van. Zij wijzen naar het groot aantal bestaande woningen dat te koop staat. Zolang nieuw goedkopers is dan tweedehands, zal de consument voor nieuw kiezen is hun argument. En Stadshagenaren die hun huis te koop hebben staan, zullen dat gevoel delen. Want dat zijn er heel veel, ook in Stadshagen. En zakken in prijs is makkelijk gezegd, maar moeilijker gedaan als je het huis een paar jaar gelden hebt gekocht. Na verkoop met een restschuld blijven zitten, is niemand blij mee. Banken al helemaal niet.

We zullen dus een modus moeten vinden tussen voldoende nieuwbouw voor starters en het op gang houden van de markt voor bestaande woningen. We zullen dat probleem moeten splitsen. Wel zorgen voor voldoende betaalbare nieuwe woningen en anderzijds kijken op welke wijze we eigenaren van bestaande woningen kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld door het subsidiëren van de verbeteringen op het gebied van duurzaamheid. Want daar zal het verschil gemaakt worden in d e toekomst. Maar als u zelf ideeën heeft, ik hoor ze graag!

Frankwin Mussche
Gemeenteraadslid voor de PvdA

Ps. Op 26 januari organiseren wij in De Hete Brij aan de Nieuwe Markt een discussie avond over dit onderwerp. http://www.zwolle.pvda.nl/nieuws/nieuws/2011/01/discussie+avond.html

Stadshagennieuws.nl is niet verantwooordelijk voor de inhoud van ingezonden stukken/ columns.
Ook een column geschreven? Stuur hem naar info@stadshagennieuws.nl

Lees meer over:

| | |

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!