Corona-proof-Boomfeest dag

Op woensdag 17 maart vierde Zwolle een Corona-proof-Boomfeestdag. Wethouder William Dogger gaf het startsein waarna hij op voldoende afstand met enkele kinderen de eerste bomen plantte. In Stadshagen deden leerlingen van basisschool het Saffier mee aan de traditie van het planten van een boom.

Verschillende bomen
Met hulp van de ROVA plantten de leerlingen 14 bomen naast de school. Er werden verschillende bomen gepland: een hartbladige Els, tamme Kastanje, Sierappel, zoete Kers, Honingboom, Winterlinde, Hollandse Linde en Iep. De verschillende bomen zorgen voor een grote diversiteit. Het zijn broedplekken voor vogels en de vruchten ervan zijn een belangrijke voedselbron. De variatie in de aanplant van bomen is belangrijk voor het evenwicht in de natuur en een goede biodiversiteit. Medewerkers van de ROVA hadden voorbereidend werk gedaan. De leerlingen mochten de boom in de grond stoppen en de gaten dichtmaken.

Waarde van bomen
De gemeente en ROVA vinden het belangrijk dat de boomfeestdag in aangepaste vorm door kon gaan. William Dogger: ”Naast het belang van bomen voor de stad is de Boomfeestdag ook belangrijk voor de kinderen zelf. Door deze actie is Zwolle een aantal bomen rijker. Als we kinderen enthousiast kunnen maken over de waarde van bomen en natuur, zullen zij deze kennis vroeger of later weer overbrengen op anderen. Zo zorgen we voor het buitengeluk van de Zwollenaren nu en in de toekomst.”

Landelijke Boomfeestdag
De landelijke Boomfeestdag is uitgesteld naar 10 november. Ook dat moment grijpen de gemeente en ROVA aan om de kinderen bewust te maken van het belang van bomen, want ook dan wordt in Zwolle weer een boomfeestdag georganiseerd.

Samenwerking
De organisatie van de Boomfeestdag in Zwolle ligt in handen van de gemeente Zwolle in samenwerking met ROVA.