Toch meer goedkopere woningen in Stadshagen

zondag 13 maart 2022
Toch meer goedkopere woningen in Stadshagen

De gemeente Zwolle heeft een pakket van maatregelen gemaakt waardoor er toch meer goedkope koop- en huurwoningen kunnen worden ontwikkeld en gerealiseerd in Breecamp en de Tippe dan eerder gepland. Ook door andere manieren van gronduitgifte, zoals het meerwaardebeding, wordt het betaalbaar wonen in Stadshagen bevorderd.

Wethouder Monique Schuttenbeld: “Ik ben erg blij dat het is gelukt om de betaalbaarheid van woningen voor dit nieuwe deel van Stadshagen op peil te houden. Daar is door de gemeente en de partners hard aan gewerkt.”   

In De Tippe  komen nu 150 extra woningen die ‘betaalbaar’ zijn. Dit kan onder andere door meer woningen op een kavel te plaatsen en door kleinere en andere soorten woningen te bouwen, zoals rug-aan-rugwoningen en beneden-boven woningen. Hierdoor wordt het mogelijk om het ontstane tekort aan betaalbare woningen in Breezicht Noord te compenseren.

Van koop naar huur

In Breezicht Noord wordt een deel van de koopwoningen in de middelste prijsklasse omgezet naar middeldure huurwoningen. Hierdoor kunnen inwoners die net niet kunnen kopen of geen hoge huur kunnen betalen, maar ook niet in aanmerking komen voor sociale huur, toch in Stadshagen gaan wonen. Er blijkt ook veel vraag te zijn naar deze middeldure huurwoningen. De gemeente zet hiermee in op doorstroming in de woningmarkt  en behoudt zo woningen in deze prijsklasse.

Pilot Meerwaardebeding
Er komt een pilot rond het ‘meerwaardebeding’. Het meerwaardebeding houdt in dat de eerste koper een ‘korting’ krijgt op de woning doordat de grond niet hoeft te worden aangekocht bij aankoop. De aankoopprijs is voor de koper dan lager, waardoor ook de maandelijkse lasten lager zijn. Dit geldt echter alleen voor de eerste koper. Wanneer de eerste eigenaar de woning verkoopt aan een volgende eigenaar, dan moet de korting die de eerste eigenaar heeft gekregen bij de aankoop van de woning worden terugbetaald aan de gemeente. Om alle partijen ervaring op te kunnen laten doen met het meerwaardebeding, wordt een pilot gestart in De Tippe.

“Wonen in Zwolle voor iedereen betaalbaar houden”

Projectwethouder Stadshagen Monique Schuttenbeld: “De door het college voorgestelde maatregelen voor Stadshagen zorgen ervoor dat hier wonen, ook in de toekomst, betaalbaar blijft. We gaan door met het zoeken naar mogelijkheden en kansen in wetgeving en beleid, naar experimenten en innovaties, zodat dit straks hopelijk ook voor heel Zwolle kan gaan gelden.”

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!