Cultuur in de Wijk komt naar Stadshagen

zondag 1 mei 2022
Cultuur in de Wijk komt naar Stadshagen

Het community-art-project Cultuur in de Wijk strijkt in mei en juni neer in het Twistvlietpark in Stadshagen. Jongeren vanaf 15 jaar kunnen daar op zes vrijdagavonden samen werken aan een kunstuiting. Dat gebeurt in een gezellige, festival-achtige setting, begeleid door kunstenaars.

Eerst gaan zij samen op zoek naar wat de jongeren bezighoudt en hoe zij naar de wereld kijken. Daarna kiezen de jongeren een thema voor hun kunstwerk. “Jongeren als kunstenaars laten kijken naar de wereld, daar gaat het om”, stelt Jolan van de Waeter.

Nieuwsgierig

Van de Waeter is als projectleider de drijvende kracht achter Cultuur in de Wijk. “Kunstenaars kijken anders naar de wereld om zich heen. Hun werk is een reflectie van wat er speelt in de samenleving. We proberen tijdens Cultuur in de Wijk de manier van kijken en denken die kunstenaars eigen is op de jongeren over te brengen”, legt ze uit. “We dagen ze uit om nieuwsgierig te zijn. Wat kan ik met een thema, hoe verhoud ik mij ertoe? Wat kan ik met verschillende materialen, wat gebeurt er als ik ermee ga werken? We willen dat ze volop gaan experimenteren en fouten durven maken. Ook het samenwerken met anderen is een uitdaging.”

Verbeeldingskracht

Job Bareman, jongerenwerker bij Travers Welzijn, is enthousiast over het project. “Het is belangrijk dat jongeren met kunst in aanraking komen”, zegt hij. “Kunst is een manier om je gevoel te uiten en ingewikkelde onderwerpen bespreekbaar te maken.” Van de Waeter vult aan: “De samenwerking met kunstenaars stimuleert de verbeeldingskracht van de jongeren. Zo worden ze zich meer bewust van hun talenten. Ook gaan ze zien dat ze deze wereld mee kunnen vormgeven! Tijdens ieder project vieren we wat de jongeren hebben bedacht en neergezet. We vinden het belangrijk dat ze trots leren zijn op wat ze bedenken, maken en doen.”

Vijfde keer

Het community-art-project in Stadshagen start op vrijdagavond 13 mei en vindt daarna plaats op 20 mei en 3, 10, 17 en 24 juni. Steeds van 19:00 tot 21:00 uur. Stadshagen is de vijfde Zwolse wijk waar Cultuur in de Wijk plaatsvindt. In 2020 deed het project de wijken Kamperpoort en Pierik aan, en in 2021 Aa-landen en Westenholte.

Cultuur in de Wijk is een samenwerking van de Stichting Cultuur in de Wijk, Travers Welzijn, WijZ Welzijn, Stadkamer Zwolle, Landstede MBO, Ministerie van Justitie en Zwolse wijkorganisaties. Cultuur in de Wijk krijgt financiële steun van de Provincie Overijssel, Stadkamer Zwolle, Gemeente Zwolle, Hervormd Weeshuis Zwolle, VSBfonds en MAEX. Meer informatie is te vinden op: www.cultuurindewijk.nl.

Foto: Kasper Veenstra/Cultuur in de Wijk

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine december 2023

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!