‘Asielboot’ aangekomen in Zwolle

zondag 21 augustus 2022
‘Asielboot’ aangekomen in Zwolle

Het cruiseschip MS Thurgau Saxoni is zondagmiddag aangekomen in Zwolle. Over de gang van zaken was afgelopen veel te doen. Zo moesten Zwolse binnenschippers hun thuishaven verlaten om plaats te maken voor de asielboot. Maandag meert het schip aan in de Prinses Margriethaven, tegenover Stadshagen.

Artikel en foto: Peter Denekamp

Het ruim tachtig meter lange cruiseschip heeft Basel als thuishaven. Het vaart dan ook onder de Zwitserse vlag. Vrijdagavond kwam het schip in Nederland aan. Omstreeks acht uur ’s avonds voer het schip over de Waal bij Nijmegen. Enkele uren later meerde de Thurgau Saxoni af bij de Rooseveltboulevard in Utrecht. Het schip bleef daar zaterdag aan wal liggen.

Zondagochtend werden de trossen weer los gegooid. Via het Amsterdam-Rijnkanaal voer het cruiseschip naar Amsterdam. Rond het middaguur begon het schip aan de oversteek van het IJsselmeer. Ruim vier uur later begon de Thurgau Saxonia aan haar tocht over de IJssel. Het kwam omstreeks kwart over zes ’s avonds aan bij de Spooldersluis.

Morgenochtend als de sluis weer bediend wordt zet het schip koers naar de Prinses Margriethaven in Holtenbroek. Op het schip worden 84 vluchtelingen opgevangen. Het zouden voornamelijk mannen zijn en kinderen met zwemdiploma. Het schip moet op 1 oktober weer vertrokken zijn uit de Prinses Margriethaven. De Scaniahaven gaat dan op de schop waardoor de haven in Holtenbroek nodig is voor de beroepsvaart.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!