Wethouder zet schop in de grond voor WijKwekerij

Langs de Oude Wetering verrijst een nieuw, natuurlijk initiatief waar het bos van de toekomst wordt geplant. De WijKwekerij is een initatief van verschillende organisaties, maar behelst voor een groot deel de eerste aanplant voor het later te verrijzen Stadshager Bos. De wethouder had woensdagochtend de eer om de eerste bomen en planten in de grond te zetten.

De WijKwekerij gaat voor zeventig procent bestaan uit aanplant voor het nog later aan te leggen Stadshager Bos. Dat komt uiteindelijk niet op deze plek, maar hier langs de Oude Wetering kunnen de eerste bomen langzaam gaan groeien. Twintig procent is voor vergroening van de wijk bedoeld. En tien procent is voor mensen die een boom in de tuin willen zetten. “Er komen hier werelden samen. Mensen kunnen planten en bomen komen brengen en halen. En het is tof dat de wijkwethouder de openingshandeling wil doen”, aldus organisator Arjan Broer van Zwolle Doet Groen.

Vanzelfsprekend groen
Vanzelfsprekend is het niet, zomaar wat groen winnen in een wijk waar de woningvraag enorm sterk is. Toch is dat het wel. “Mensen spreken in Stadshagen over klimaathitte en wateroverlast”, weet wethouder Van Willigen te vertellen. “Het leeft hier in de wijk”. Om de eerste stap te zetten heeft de wethouder een duizendknoop meegenomen (“niet de Japanse!”) en een wilde geranium, die door Van Willigen zelf in de grond wordt geplaatst.

Verbinding
Dat het stukje grond de Verbinding wordt genoemd – net als het naastgelegen sportpark – mag toeval heten, maar er zit wel degelijk een boodschap onder. “Het zou mooi zijn als er hier verbinding plaatsvindt, dat mensen elkaar ontmoeten”, zei wijkwethouder Van Willigen tegen de initiatiefnemers. “Wat jullie goed doen is dat jullie een idee hebben en de gemeente bellen. Ik heb dat in mijn vroegere jaren minder goed gedaan, ik deed dat op eigen initiatief. Jullie doen dat samen en dat werkt veel beter”.

Voorlopig een jaar
Waar het Stadshager Bos later komt is nog onduidelijk, maar er wordt al druk nagedacht over bijvoorbeeld IJsselzicht. Dat gebied tussen De Tippe en de IJssel wordt waarschijnlijk bij Stadshagen betrokken. Mogelijk deels als park. Vooralsnog krijgen de intiatiefnemers een jaar tijd om gebruik te maken van het groene stuk terrein.