Overlast en criminaliteit vieren hoogtij in Stadshagen, politiekids stellen orde op zaken 

donderdag 9 maart 2023
Overlast en criminaliteit vieren hoogtij in Stadshagen, politiekids stellen orde op zaken 

Het liep woensdag de spuigaten uit in het Twistvlietpark en het winkelcentrum Stadshagen. Een dronken man veroorzaakte overlast, een fietsendief sloeg zijn slag nabij de school, een verwarde vrouw dreigde in het water te springen, jongeren misdroegen zich op de hangplek en een automobiliste stond verkeerd geparkeerd en veroorzaakte veel geluidsoverlast. Als klap op de vuurpijl vroegen medewerkers van Jumbo Nagelmaeker om assistentie bij het inrekenen van een winkeldief.

Gelukkig hadden de wijkagenten in Zwolle-West de nieuwste lichting politiekids goed getraind. Zij kregen al deze zaken voor hun kiezen tijdens hun examen. De mini-agentjes werden door de meldkamer op de verschillende meldingen afgestuurd. Als volleerde agenten traden ze op, soms met een goed gesprek en soms met wat hardere hand. De politiekids werden gadegeslagen door hun grote voorbeelden, de wijkagenten van Stadshagen. 

Na een uur keerde de rust weer terug in Stadshagen. De dronken man was naar huis gestuurd om zijn roes uit te slapen, de hangjongeren pasten hun gedrag aan en de dieven waren in de handboeien geslagen en afgevoerd naar het politiebureau. Er kon dan ook maar één conclusie volgen, alle politiekids waren geslaagd voor hun basisopleiding. 

Het spectaculaire examen was mogelijk dankzij de medewerking van Jumbo Nagelmaeker, Landstede en Deltion. De kinderen kregen begeleiding van studenten Handhaver Toezicht en Veiligheid. De criminelen en overlastgevers waren studenten van de acteursopleiding van het Deltion College. Zij speelden hun rol zo goed dat voorbijgangers dachten dat het echt was. Zo kwamen omwonenden naar de ‘dronken man’ om te vragen of het goed met hem ging. 

Politiekids is een initiatief van de politie, samen met de gemeente, Travers Welzijn, scholen in Zwolle-Noord en Zwolle-West, Tabanon, Landstede, Doomijn en AV PEC 1910. De kinderen krijgen een opleiding waardoor ze fysiek en mentaal weerbaarder worden. Ze gaan positiever tegen politie en regels aankijken en dragen bij aan de leefbaarheid in de wijk. Na de basisopleiding kunnen de politiekids doorstromen naar de Politiekids Academie. Daar kunnen ze de aangeleerde vaardigheden verder ontwikkelen en, onder begeleiding, worden ingezet bij grote evenementen in de stad. Afgelopen jaar waren deze kinderen onder meer te zien tijdens het Bevrijdingsfestival in Park de Wezenlanden.

Tekst en foto’s: Peter Denekamp

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!