Elkaar ontmoeten bij Symphonica Stadshagen

zondag 18 juni 2023
Elkaar ontmoeten bij Symphonica Stadshagen

Was jij vorig jaar ook bij de eerste editie van Symphonica Stadshagen? Veel wijkgenoten zagen toen het spetterende openluchtconcert in het Twistvlietpark. Verschillende artiesten verzorgden samen met Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel een concert waarin klassiek en pop elkaar afwisselen en gemixt worden. Ook dit jaar wordt het concert georganiseerd: hetzelfde concept in een vernieuwde uitvoering, op 24 en 25 juni. En voor iedereen toegankelijk. Initiatiefnemer Bastiaan Roeters geeft alvast een voorproefje.

‘Toen ik zelf in Stadshagen kwam wonen, viel het me op dat er in onze grote wijk relatief weinig georganiseerd wordt op het gebied van kunst en cultuur’, vertelt Roeters. In het dagelijks leven werkt hij als cultuurcoördinator en cultureel producent, en was de link snel gelegd om iets in de wijk te organiseren. Zo ontstond het idee van Symphonica Stadshagen. ‘Ik zag een mooi evenement voor me, vrij toegankelijk en echt een plek om elkaar te ontmoeten en samen te genieten van de muziek. Ik zag het heel concreet voor me, en dat kan je wel uitleggen, maar als mensen het eenmaal hebben meegemaakt, dan begint het echt te leven’.

Initiatiefnemer Bastiaan Roeters

Voorbereiding

Een team van ongeveer 8 mensen is al een tijd druk bezig met de voorbereiding van het event. Dan gaat het niet alleen om de programmering van de muziek en de artiesten, maar ook over de techniek, de horeca, communicatie en natuurlijk de financiën. Want een concert van dit formaat stamp je niet zomaar even uit de grond. ‘Door goede samenwerking onderling en met andere partijen kunnen we Symphonica Stadshagen laagdrempelig organiseren, zodat echt iedereen kan komen’. Daar hoort natuurlijk ook een goed programma en line up bij.

Festivalgevoel

De tweede editie van Symphonica Stadshagen gaat door op het succes van vorig jaar, maar dan wel een stap verder. Het Twistvlietpark is de plek waar je lekker met een hapje en drankje kunt genieten van de activiteiten. Zo eind juni is dat een mooie start van de zomervakantie.

Festivalsfeer tijdens Symphonica in 2022


Het evenement bestaat dit jaar uit drie onderdelen:

Cultuurfestival op zaterdagmiddag

Deze middag start met een kindertheatervoorstelling en daarna zijn er allerlei workshops voor kinderen en volwassenen. Een mooie manier om eens dans, theater of een muziekinstrument uit te proberen. Of wil je liever bij het circus? Dat kan allemaal tijdens het Cultuurfestival. Het festivalgevoel is compleet met eten en drinken in het park, dat is allemaal geregeld.

Concert op zaterdagavond

’s Avonds is het grote concert, waarbij je net als vorig jaar met een kleedje in het park of aan het water kan luisteren naar De Vuurvogel en de artiesten die zij begeleiden. Deze artiesten zijn bijvoorbeeld musicalzangers Renée van Wegberg en Jeroen Robben, maar ook Bert van de Wetering en Kristen Witmer zijn (opnieuw) van de partij. Ook de Zwolse chansonnière Esther Groenenberg is van de partij. Het podium is dit jaar extra groot, zodat ook danceacts van Diff Dance Centre en close harmony groep VIVID kunnen optreden. ‘Daarmee wordt het concert diverser en afwisselender’, vertelt Roeters.

Orkestendag op zondag

Nieuw dit jaar is de Orkestendag op zondagmiddag. Vijf jeugdorkesten uit verschillende Hanzesteden treden met klassieke muziek op. ‘Een soort lunchconcert wordt dit, waarbij elk orkest naast hun optreden op het podium, ook een akoestisch optreden geeft in het Twistvlietpark.

Sfeervol avondconcert in 2022

Verbinding

‘Naast prachtige muziek en optredens willen we met Symphonica Stadshagen zorgen voor verbinding in de wijk. Het zijn mooie dagen om elkaar te ontmoeten. In de wijk helpen allerlei mensen, bedrijven en organisaties voor- tijdens en na het evenement mee. Dus niet alleen de bezoekers en deelnemers ontmoeten elkaar, maar ook al deze mensen’.

Een positieve olievlek

Als je zelf ook iets wilt doen, dan ben je als vrijwilliger natuurlijk van harte welkom. Maar ook een drankje bestellen in het park of een donatie doen, maakt veel verschil! ‘De financiën van zo’n evenement zijn altijd spannend. We willen het gratis toegankelijk houden, zodat echt iedereen kan komen.
Als we entreegeld gaan vragen, lukt dat niet. Maar dat betekent continu veel subsidies, sponsoren en fondsen benaderen, waarbij het echt helpt als ook de toeschouwers iets willen bijdragen. Zo maken we Symphonica Stadshagen samen mogelijk!

Breed programma zorg voor verbinding

Toekomst

Op 24 en 25 juni is de tweede editie van
dit evenement, maar het team achter Symphonica Stadshagen kijkt ook met veel plezier al verder vooruit. ‘Er komen allerlei ideeën en kansen voorbij’, vertelt Roeters, en dan is het afwegen wat er wel kan en niet. En ook: wat kan er nu, of wat is een idee voor een volgende keer’. Het basisidee blijft hetzelfde: mensen in Stadshagen verbinden door een mooie voorstelling waarin klassiek en pop elkaar ontmoeten. Mensen buiten Stadshagen zijn natuurlijk ook van harte welkom: ‘we laten ze graag zien hoe leuk Stadshagen is!’.

Door: Anouk Vorselman
Foto’s: Ruben Meinten, Arjan Alderliesten

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine juni 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!