Geen ‘extreme toename’ ganzen door ganzenaanpak

zaterdag 20 januari 2024
Geen ‘extreme toename’ ganzen door ganzenaanpak

Het aantal ganzen in Zwolle kende afgelopen jaar nog een lichte groei. Maar van een extreme groei was geen sprake door maatregelen, stelt de gemeente Zwolle na twee jaar ganzenaanpak. Ganzen zorgen op sommige plekken in Stadshagen voor overlast, onder meer bij het Twistvlietpark, Twistvlietpad en bij de Milligerplas.

Veel van de overlast die Stadshagenaren ervaren is geluidsoverlast en de forse ontlasting van de dieren op grasvelden en wegen. Daar staat tegenover dat inwoners de dieren ook erg leuk vinden en regelmatig voeren. De gemeente raadt dit laatste af.

Eieren insmeren met maïsolie
De afgelopen twee jaar heeft de gemeente honderden nesten gevonden en daarbij flink wat eieren ingesmeerd met maïsolie. Daardoor komen minder eieren uit. Tegelijkertijd zijn ganzen wel op meer plekken neergestreken en tot een vermindering van het aantal ganzen in Zwolle en Stadshagen heeft de aanpak nog niet geleid. “We kunnen stellen dat de groei is afgeremd ten opzichte van als er geen aanpak zou zijn geweest”, meldt de gemeente.

‘Bar Airport-gras’
Andere maatregelen die de gemeente heeft toegepast is het inzaaien van speciaal gras en vlas. Vooral het gras, ‘Bar Airport gras’ bij de Milligerplas en het Twistvlietpark bij de boulevard, moet het voor ganzen onaantrekkelijk maken om neer te strijken. Ganzen vinden dit gras niet lekker. De gemeente weegt af om dit gras ook in te zaaien op het Akkerbergplein, waar ook meldingen van ganzenoverlast zijn geweest.

Minder klachten
Overigens is de gans nog steeds welkom in Zwolle, maar zoekt de stad naar een goede balans tussen een leefplek voor de gans en het welbevinden van de inwoners. Het aantal klachten is het afgelopen jaar wel gedaald, al wijst de gemeente ook op informatieavonden waar mensen hun beklag al hebben kunnen doen.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!