Gemeente wil zelf woningen Stadshagen ontwerpen

woensdag 4 mei 2011

De gemeente Zwolle neemt het heft in eigen hand en gaat zelf ongeveer 60 (midden)dure woningen ontwerpen in de wijkdelen Breezicht en de Tippe van Stadshagen. Naar eigen zeggen om de woningontwikkeling in dit deel van Stadshagen te stimuleren en in te kunnen spelen op de vragersmarkt.  Met deze maatregel voegt de gemeente daad bij het woord te onderzoeken zelf woningen te ontwikkelen om zo het miljoenentekort van 7 miljoen op de begroting te dichten.

Miljoenentekort
Begin dit jaar wordt duidelijk dat de gemeente Zwolle een tekort van ruim 7 miljoen euro heeft door het tijdelijk stilleggen van de woningverkoop in Stadshagen 2. Het doel van het tijdelijk stilleggen van de woningverkoop in Stadshagen 2 is om de woningverkoop in Stadshagen I te stimuleren. Om de grondexploitatie te optimaliseren heeft het college in januari 2011 voorstellen gedaan die direct ingeboekt kunnen worden. Deze voorstellen zijn;
1: het berekende tarief voor de grondwaterbelasting omlaag
2: de parkeernorm voor de goedkope woningbouwcategorie vast te stellen op 1,7 parkeerplaats per woning in plaats van 1,9. Dit betekent minder parkeerplaatsen voor de goedkope woningen.
3: het informatiecentrum Stadshagen op een minder dure locatie plaatsen
4: zelf tot projectontwikkeling over te gaan van het nog te ontwikkelen projectmatig woningbouwprogramma.

Pilotprojecten
In Breezicht en de Tippe (Stadshagen) start de gemeente Zwolle met twee pilot projecten met het ontwerpen van circa 60 (midden)dure woningen. De gemeente kiest hiervoor om de woningontwikkeling in dit deel van Stadshagen (Stadshagen+) te stimuleren en om zo in te kunnen spelen op de vragersmarkt waar flexibiliteit en variatie voorop staan.

Vragersmarkt
Bij de ontwikkeling van Stadshagen+ wordt uitgegaan van de vraag van de toekomstige koper. Dit betekent dat gekozen wordt voor onderscheidende concepten en flexibiliteit. Bij de ontwikkeling van de wijk is duurzaamheid één van de leidende principes.

Zwolle wil met de projecten in Breezicht en de Tippe ervaring op doen met deze nieuwe manier van ontwikkelen. Bovendien wil de gemeente op deze wijze een evenwichtig sociaal woningbouwprogramma realiseren. Niet alleen de gemeente maar ook corporaties en marktpartijen ontwikkelen woningen in Stadshagen+ zodat er een gevarieerd aanbod ontstaat en het een levendige en duurzame woonwijk wordt.

Voorlopig ontwerp
Vooralsnog ontwikkelt de gemeente de woningen in dit kleinschalig experiment tot en met de uitwerking van het voorlopig ontwerp. De planning is dat de corporaties in mei 2012 starten met de bouw van sociale huurwoningen. De overige ontwikkelaars starten in september 2012 met de bouw van (midden)dure woningen in zowel het huur- als koopsegment.

Lees meer over:

|

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!