Weerstand tegen uitbreiding winkelcentrum

maandag 10 oktober 2011 10 reacties

Het winkelcentrum van Stadshagen wordt druk bezocht, ook door inwoners van omliggende dorpen

Het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel is tegen de uitbreiding van het winkelcentrum van Stadshagen tot stadsdeelcentrum. Dat heeft de vertegenwoordigende partij voor de detailhandel aan de gemeente Zwolle laten weten. De gemeente wil het winkelcentrum juist uitbreiden tot stadsdeelcentrum, tot mogelijk zo’n 6000 vierkante meter extra winkelruimte. Ook wordt een extra klein winkelcentrum in Breecamp overwogen. Het Hoofdbedrijfsschap vreest echter voor te grote concurrentie met de binnenstad.

Stadshagen groot in Zwolse winkelbestedingen
De gemeente Zwolle heeft allerhande plannen gemaakt voor de stad als winkelstad voor de komende jaren. In de conceptnotitie voor detailhandel “Zwolle winkelstad” valt te lezen dat zestig procent van de bestedingen inmiddels buiten het stadscentra worden gedaan. Dat betekent dat de consument voor een aanzienlijk deel in de wijkcentra zijn bestedingen doet. Daarin speelt Stadshagen een spil, blijkt uit de notitie.

Stadshagen concurreert
Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel maakt bezwaar tegen de uitbreiding van het winkelcentrum in Stadshagen. Zo schrijft voorzitter Snijder: “De balans tussen de bestedingen in het centrum en de wijkwinkelcentra is al verschoven ten gunste van de wijkwinkelcentra. Deze beweging moet je niet gaan versterken door de wijkwinkelcentra nog meer uit te gaan breiden.” Bovendien is het hoofdbedrijfsschap van mening dat Stadshagen concurreert met de detailhandel in de binnenstad, in plaats van dat het een aanvulling zou zijn.

Nog een winkelcentrum Stadshagen
Ondanks de protesten lijkt de gemeente Zwolle te gaan kiezen voor uitbreiding bij het bestaande winkelcentrum en reserveert het zelfs ruimte voor eventueel winkelvoorzieningen elders in de wijk. De PvdA gaf eerder in september al een voorschot door een kleinschalig winkelcentrum te opperen in Breecamp. Het wijkdeel in aanbouw ligt zo ver van het winkelcentrum af, dat het bijvoorbeeld een extra supermarkt zou kunnen gebruiken. Bovendien zou dit ook de verkeersbewegingen naar het wijkhart kunnen verminderen.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!