Weerstand tegen uitbreiding winkelcentrum

maandag 10 oktober 2011 10 reacties

Het winkelcentrum van Stadshagen wordt druk bezocht, ook door inwoners van omliggende dorpen

Het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel is tegen de uitbreiding van het winkelcentrum van Stadshagen tot stadsdeelcentrum. Dat heeft de vertegenwoordigende partij voor de detailhandel aan de gemeente Zwolle laten weten. De gemeente wil het winkelcentrum juist uitbreiden tot stadsdeelcentrum, tot mogelijk zo’n 6000 vierkante meter extra winkelruimte. Ook wordt een extra klein winkelcentrum in Breecamp overwogen. Het Hoofdbedrijfsschap vreest echter voor te grote concurrentie met de binnenstad.

Stadshagen groot in Zwolse winkelbestedingen
De gemeente Zwolle heeft allerhande plannen gemaakt voor de stad als winkelstad voor de komende jaren. In de conceptnotitie voor detailhandel “Zwolle winkelstad” valt te lezen dat zestig procent van de bestedingen inmiddels buiten het stadscentra worden gedaan. Dat betekent dat de consument voor een aanzienlijk deel in de wijkcentra zijn bestedingen doet. Daarin speelt Stadshagen een spil, blijkt uit de notitie.

Stadshagen concurreert
Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel maakt bezwaar tegen de uitbreiding van het winkelcentrum in Stadshagen. Zo schrijft voorzitter Snijder: “De balans tussen de bestedingen in het centrum en de wijkwinkelcentra is al verschoven ten gunste van de wijkwinkelcentra. Deze beweging moet je niet gaan versterken door de wijkwinkelcentra nog meer uit te gaan breiden.” Bovendien is het hoofdbedrijfsschap van mening dat Stadshagen concurreert met de detailhandel in de binnenstad, in plaats van dat het een aanvulling zou zijn.

Nog een winkelcentrum Stadshagen
Ondanks de protesten lijkt de gemeente Zwolle te gaan kiezen voor uitbreiding bij het bestaande winkelcentrum en reserveert het zelfs ruimte voor eventueel winkelvoorzieningen elders in de wijk. De PvdA gaf eerder in september al een voorschot door een kleinschalig winkelcentrum te opperen in Breecamp. Het wijkdeel in aanbouw ligt zo ver van het winkelcentrum af, dat het bijvoorbeeld een extra supermarkt zou kunnen gebruiken. Bovendien zou dit ook de verkeersbewegingen naar het wijkhart kunnen verminderen.

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

10 reacties op 'Weerstand tegen uitbreiding winkelcentrum' »

 • winkelbezoeker schreef:

  Ik ben voor uitbreiding, er mogen nog wel wat winkels bij. Ook zou een lounge-kroeg heel erg welkom zijn. Ik heb geen zin om een heel eind te moeten fietsen om naar de kroeg in het centrum te gaan, een kleine (rustige) kroeg in Stadshagen zou ik wel bezoeken. Gewoon om een biertje met wat kennissen te doen.

 • Richard van Opstal schreef:

  Binnenstad? Welke Hasselt of Mastenbroek?

 • Zwollenaar schreef:

  Wat een flauwekul, bouw gelijk een groter W.C bij breecamp of de Tippe. In de stad centrum kom ik al jaren niet meer,heb ik wat nodig koop ik het via het internet :)

 • sandra schreef:

  ik ben ook voor uitbreiding!!! woon winkel, kleding winkels een kroeg idd!!!

 • Hannie schreef:

  Voor uitbreiding!

  Ik zou een leuke schoenenzaak op prijs stellen.

  In de binnenstad van Zwolle kom ik nu ook bijna niet, dat zal niet veranderen met uitbreiding van het winkelcentrum in Stadshagen.

 • Frank H. Allee schreef:

  Ben ook voor een uitbreiding. En een bar inderdaad.

 • Richard van Opstal schreef:

  Maar dames en heren we hebben het strandpaviljoen toch aan de Milligerplas.
  Wel appart, woon er twee minuten vandaan en kom er zelf nooit…

 • noemi schreef:

  Graag een H&M, een Xenos, een Action, een uitgebreidere Hema, LEUKE kleding winkels tegen betaalbare prijzen. In de stad kom ik bijna nooit, behalve op koopzondag. Dus iedere Zondag de binnenstad open dan krijgen ze de klanten in iedergeval binnen. In Amsterdam zijn zelfs de wijkwinkelcentra open op Zondag. Het is echt niet meer van deze tijd om op Zondag de winkels gesloten te houden.Zwolle isde hoofdstad van een provincie en heeft het allemaal net niet. Als ik uitgebreid wil shoppen ga ik naar Apeldoorn of Utrecht.

 • Monique schreef:

  Wij zijn ook zeker voor uitbreiding van het huidige winkelcentrum van Stadshagen. Voorkeur; grotere Hema, leuke en goede maar toch betaalbare schoenenwinkel uiteraard voor heren/dames en kids. H&M met name voor kids, Xenos, Action, goede sportwinkel, bijv. een time-out sport of perry sport. En nog een paar leuke kledingwinkels, bijv. We.

  Geen bristol!

 • Demion schreef:

  Conservatieve mensen hoor, verandering oehoehoe….
  Ik geloof niet in concurrentie met de binnenstad. Bovendien wilden we de auto’s toch een beetje weren in de binnenstad. Ik heb goed nieuws, nu kun je ook de bus weren, namelijk met deze nieuwe uitbreiding. Als ik voorgaande zo doorlees, dan ook de horeca uitbreiden bij de Milligerplas. Erg mooie locatie en staat redelijk vrij van de woonwijk.
  Concurrentie met het centrum, gaan we internetverkopen ook verbieden dan. Dat laatste is natuurlijk erg concurrerend, dus verbieden….pffff moe wordt je ervan.
  Als ik naar de diversiteit van winkels kijk in ons Zwolse centrum dan is het om te huilen. Ik ga bijvoorbeeld naar Amsterdam om een beetje kleren mee te nemen. Bovendien hebben wij als inwoner ook wat te zeggen. Ik wil namelijk ook een uitgebreid centrum en niet dat krampachtige vasthouden aan het verleden of winstbejog van winkels in het centrum. Als je zaak niet loopt, dan moet je creatief zijn en meeveranderen. Dat doet de wereld al miljoenen jaren, dus het zit in de genen. En ook veranderd is het gezegde: Bij twijfel gewoon doen. Beetje durf tonen heren! heren?

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!