Winkelcentrum Stadshagen viert Halloween (foto’s)

vrijdag 28 oktober 2011

Pompoenen, knutselen en schminken als spook of skelet. Op zaterdag 29 oktober vieren de winkeliers en de begeleidsters van kinderdagverblijf Allio tussen 10.00 en 16.00 uur Halloween in het winkelcentrum van Stadshagen. De sfeer van Halloween was echter dit jaar veel minder aanwezig in het winkelcentrum dan vorig jaar. Het voor Nederland redelijk onbekende feest ´Halloween´ lijkt steeds bekender te worden in ons land. Stadshagennieuws.nl heeft een fotoreportage gemaakt van de activiteiten in het winkelcentrum.

Wat is Halloween?
De oorsprong van Halloween is te vinden in de Iers-Keltische kalender waar op 1 november het nieuwe jaar begon. 31 oktober, de dag dat Halloween gevierd wordt, is dus oudjaarsavond op deze kalender. Deze avond wordt ook wel de avond voor Allerheiligen, ofwel All Hallows Eve (Allerheiligenavond) genoemd. De naam Halloween is hiervan afgeleid: Hallow-e’en (All Hallows Eve). De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag.

Halloween is een feest dat vooral gevierd wordt in Ierland, Engeland, Amerika en Canada en kennen wij met name uit Amerikaanse films. Kinderen verkleden zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes, en roepen trick or treat (waarbij de keuze wordt gegeven tussen een plagerijtje uithalen of een versnapering krijgen). De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Ondanks dat het feest in Nederland steeds meer bekendheid krijgt, is het niet gebruikelijk dat de kinderen verkleed langs de deuren gaan op snoep op te halen. Het van oorsprong katholieke Sint-Maartenfeest, dat op 11 november wordt gevierd, is polulairder onder kinderen.

Verkleden met Halloween
Het verkleden vindt zijn oorsprong bij de Kelten in Groot-Brittanië, maar is door de jaren heen door het vermengen met andere culturen een eigen leven gaan leiden. De Kelten geloofden dat de geesten die uit de dode mensen op zouden rijzen werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers.  Het feest is in de negentiende eeuw door Ierse immigranten naar Amerika gebracht.

Lees meer over:

|

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!