Bouw van het nieuwe Frankhuis gestart

woensdag 9 november 2011

Vandaag is officieel het eerste bouwproject van het nieuwe Frankhuis van start gegaan. Woningcorporatie Openbaar Belang bouwt 29 zeer energiezuinige woningen naar het ontwerp van het Zwolse architectenbureau 19 het atelier. Wethouder Erik Dannenberg, Gerke Brouwer van Openbaar Belang en Teun Bouwhuis van Bouwbedrijf Salverda hebben vandaag samen de eerste bron geslagen voor de zeer energiezuinige woningen in Frankhuis.

Volgens de eerste plannen zou er in 2008 begonnen moeten worden met de bouw van appartementen en woningen in verschillende prijscatagorieën. Maar door de kredietcrises is dit destijds op de lange baan geschoven. De meeste inwoners van Stadshagen hebben de ontwikkelingen in het nieuwe wijkdeel Frankhuis op de voet kunnen volgen. Eén van de belangrijkste fietsroutes naar het centrum van Zwolle gaat dwars door het nog braak liggende terrein. Met de bouw van de eerste woningen in Frankhuis zal ook dit wijkdeel langzaam verrijzen.

bron: www.architectenweb.nl

29 energiezuinige woningen
Het slaan van de eerste bron symboliseert de warmte die uit de bodem wordt gehaald voor het verwarmen en verkoelen van de 29 woningen die het hoogste energielabel A++krijgen. Woningcorporatie Openbaar Belang uit Zwolle realiseert de 29 energiezuinige woningen in Frankhuis. Dit project is onderdeel van de duurzaamheidsambitie van Openbaar Belang. Directeur Gerke Brouwer: “Wij realiseren hiermee lage energielasten voor toekomstige bewoners èn leveren tegelijkertijd een bijdrage aan het milieu. De ruime eengezins-woningen, die grotendeels onder de huurtoeslaggrens blijven, kennen een hoge kwaliteit. Door de energiezuinige maatregelen wordt het wooncomfort erg aangenaam voor de nieuwe bewoners. Er is zelfs vloerverwarming in de gehele woning. De woningen liggen in een bijzonder hofje met een grote achtertuin. Juist de eengezinswoning met tuin is voor velen een echte wens. Ik ben er trots op dat we dit kunnen realiseren voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Hier kunnen de nieuwe bewoners zeker prettig met elkaar wonen.“

Bron: www.openbaarbelang.nl

Hoogste energielabel
“De woningen zijn bijzonder energiezuinig en behoren daarmee tot de energiezuinigste woningen in Zwolle,” zegt Brouwer trots. “Dat komt omdat de woningen veel zwaarder dan wettelijk vereist zijn geïsoleerd en gebruik wordt gemaakt van energiezuinige installaties.” Daarnaast worden de woningen ‘all electric’, dat betekent dat er geen gasleidingen in de woningen komen. Koken en verwarmen, alles wordt elektrisch. “Openbaar Belang kiest bewust om te investeren in deze energiezuinige en gasloze woningen. De gasprijs is de laatste jaren al flink gestegen, dit jaar in juli nog met 16 %. De stooklasten zullen daardoor aanzienlijk laag worden voor de toekomstige bewoners,” aldus Brouwer. Al deze maatregelen zorgen dat deze woningen straks het hoogste energielabel A++bezitten.

Het project aan de Ravelijnstraat bestaat uit 28 eengezinswoningen en één zogeheten kangoeroewoning. De 28 ruime eengezinswoningen hebben vier slaapkamers en worden verhuurd onder de huurtoeslaggrens van € 652,50 (prijspeil 2011) voor gezinnen. Een kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige woningen met een eigen voordeur, maar wel met elkaar verbonden door een tussendeur. Dit type woning is geschikt voor mantelzorgers die vlakbij degenen willen wonen voor wie ze zorgen en voor de zorgbehoevenden. Alle woningen zijn levensloopbestendig en daardoor geschikt voor iedereen, van een gezin met jonge kinderen tot mensen die minder mobiel zijn door bijvoorbeeld een ziekte of handicap. Het ontwerp van het project in Frankhuis is van 19 Het Atelier Architecten. Bouwbedrijf Salverda ontwikkelt en realiseert het project.

Locatie Frankhuis
De woningen liggen in het gebied Frankhuis in Stadshagen. Voor veel mensen een aantrekkelijk plek om te wonen door de ligging naast de Twistvlietbrug. De ontwikkeling in Frankhuis heeft lang stilgelegen door de woningmarktontwikkelingen. Openbaar Belang is de eerste ontwikkelaar die start in dit gedeelte van Stadshagen 1.

bron: www.arcitectenweb.nl

Start verhuur
Vanaf maandag 21 november start de woningcorporatie met het aanbieden van de woningen op de website www.dewoningzoeker.nl. De aanbieding wordt in fasen gedaan. Gestart wordt met de hoekwoningen, daarna de eengezinswoningen met tuin op het zuiden en als laatste de eengezinswoningen met de tuin op het noorden. Naar verwachting worden de woningen medio 2012 opgeleverd.

Lees meer over:

|

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine juni 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!