Zwolle kiest landelijke trend verkiezingen (uitslagen)

vrijdag 5 juni 2009

De kiezers in Zwolle hebben donderdag net als vele andere plaatsen in het land de partijen PVV en D66 in het zadel geholpen.  Beide partijen wonnen in de Overijsselse hoofdstad fors, waarbij D66 uiteindelijk groter is geworden dan nieuwkomer PVV. De partij van Geert Wilders die onder aanvoering van Barry Madlener  bijna 10 procent van de stemmen haalde is –  in tegenstelling tot het landelijke beeld – de zesde partij van Zwolle geworden. Hoewel de verkiezingsuitslagen per stembureau uit Stadshagen nog niet bekend zijn, hierbij toch alvast een korte samenvatting van de uitslagen van Zwolle als geheel (zie grafiek onder).

Het CDA verloor licht, terwijl de PvdA bijna werd gehalveerd. Ook de VVD moest inleveren, maar het verlies bij de liberalen is marginaal. GroenLinks spint garen bij de Pro Europese linkse koers en mag rekenen op een hoger electoraat. De SP is nagenoeg gelijk gebeleven, terwijl de CU/SGP met licht toeneemt. D66 wint 11,5 procent van de stemmen en is meer dan verdubbeld in Zwolle. De PVV vervolgens komt vanuit het niets op bijna tien procent, een grote zege voor de partij die landelijk gezien de tweede partij is geworden. In Zwolle komt de PVV niet verder dan plaats zes.

Zodra de verkiezingsuitslagen van de stembureaus in Stadshagen bekend zijn, worden deze zo snel mogelijk gepubliceerd.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!