Zwolle: Stadshagen wordt duurzame woonwijk

zaterdag 29 mei 2010

Een woonwijk die is toegerust op het veranderende klimaat en waar de inwoners nu en ook over 30 jaar prettig wonen. Dat is het beeld dat de gemeente Zwolle heeft van Stadshagen+ (Breecamp-Oost, de Tippe en Breezicht). De gemeente wil van dit deel van Stadshagen een duurzame woonwijk maken. Ook in Frankhuis wil Zwolle een duurzame energievoorziening realiseren. Dit betekent dat ook hier geen traditionele gasaansluiting wordt aangelegd. 

De keuze om naast in Stadshagen+ ook in Frankhuis geen traditionele gasaansluiting aan te leggen, geldt in elk geval voor de periode waarin de gemeente samen met de marktpartijen zoekt naar een haalbaar duurzaam alternatief. Dit om de weg naar duurzame oplossingen te stimuleren en om te voorkomen dat toch eventuele niet-duurzame oplossingen gebruikt gaan worden.


Duurzaamheid als leidend principe
Duurzaamheid is meer dan alleen energie, het gaat om het een langdurige balans tussen de 3 p’s van ‘People’, ‘Planet’ en ‘Profit’. Dit geldt ook voor een duurzaam Stadshagen. Voor de ontwikkeling van Stadshagen+ hanteert de gemeente duurzaamheid als leidend principe. Belangrijk hierbij is dat de wijk is toegerust op het veranderende klimaat en dat de inwoners een lage energierekening hebben ook houden waarbij ze niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen als olie en gas. De energie wordt gewonnen uit hernieuwbare bronnen zoals wind, zon en biomassa. Bewoners ondervinden in een duurzame woning niet alleen positieve effecten in hun portemonnee maar ook in het wooncomfort.


Onderzoek en afwegingskader
Voor Frankhuis en Breecamp-Oost onderzoekt de gemeente de komende tijd wat de meest passende duurzame energievoorziening is. Dit doet zij door middel van een businesscase. Voor de overige delen in Stadshagen+ ontwikkelt de gemeente een energie toolbox. Deze toolbox geeft een afwegingskader waarmee de gemeente, de ontwikkelaars en de corporaties per locatie de mogelijkheden en consequenties voor de betrokken partijen en toekomstige bewoners kunnen verkennen. De toolbox levert tegelijk input voor de duurzaamheidsvisie voor Stadshagen+ die dit jaar wordt opgesteld. Zowel de businesscase als de energie toolbox zijn op 1 oktober 2010 klaar.

Lees meer over:

| |

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!