Boer tekent weidevogelcontract als compensatie bouw Stadshagen

vrijdag 4 juni 2010

Vrijdag ondertekenden de gemeente Zwolle en de maatschap Pelleboer in Mastenbroek de overeenkomst voor weidevogelbeheer. Dat gebeurde in het bedrijf van Pelleboer, boven Stadshagen. De overeenkomst voor weidevogelbeheer is door de gemeente Zwolle ingesteld als compensatie voor de verloren gegane weidevogels in de polder door de uitbreiding van de wijk Stadshagen.

Maatregelen
Met de familie Pelleboer, biologisch ondernemer uit Mastenbroek, is een beheerplan opgesteld voor het bedrijf voor een periode tot en met 2030. Hiermee moet de weidevogel weer meer ruimte en overlevingskans krijgen in de landbouwgebieden boven Stadshagen. Het doel is om door middel van beheer de weidevogelstand in het bedrijf te verbeteren. De activiteiten bestaan uit:

– de aanleg natte landschappelijke elementen
– een aanvulling en garantstelling provinciale SNL subsidie;
– de tegemoetkoming voor kosten van voorlichting en communicatie.

Flinke afname weidevogels
Met het sluiten van een langjarig contract met maatschap Pelleboer krijgt de ondernemer de kans om de bedrijfsvoering structureel aan te passen aan verbetering van de weidevogelstand. Het gaat ronduit slecht met de weidevogelstand in Nederland. Hoewel kieviten en grutto’s zich in de uiterste randen van Stadshagen zich nog veelvuldig laten horen, neemt het aantal toch af. Oorzaken van de afname zijn intensief landbouwgebruik, bemesting en vroeg maaien. Hierdoor worden nesten kapot gemaakt en zijn de onbeschermde kuikens een makkelijk slachtoffer voor roofdieren.

Lees meer over:

| |

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine juni 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!