Schaapskudde in Stadshagen

woensdag 13 juni 2012 3 reacties

Een kudde van zo’n 250 schapen ‘maait’ momenteel het gras aan de Mastenbroekerallee in Stadshagen. De Zwolse schaapskudde, onder begeleiding van Schaapsherder Arie Huisman en zijn twee honden Biene en Kat, zijn dit jaar voor het eerst in Stadshagen te vinden. Zo’n vijf dagen doet de kudde erover om het gras vanaf de Mastenbroekerbrug tot de rotonde bij de Klokkengieterlaan af te grazen.

De afgelopen jaren was de schaapskudde al te vinden in Holtenbroek en Westerveld, maar sinds dit jaar dus ook in Stadshagen. Vooralsnog alleen aan de Mastenbroekerallee, maar als het aan de schaapsherder ligt komt er wel meer bij. Er zijn in Stadshagen genoeg mooie groenstroken en overdag is er in de wijk niet zoveel verkeer waardoor de schapen daar rustig zouden kunnen grazen. ’s Nachts en in het weekend verblijft de kudde bij wijkboerderij De Klooienberg in Holtenbroek. De schaapskudde zal Stadshagen dit seizoen nog twee keer aan doen.

Schapen zorgen voor meer bloemen
Door schapen als grasmaaier in te zetten verschraalt de bodem en krijgen andere plantensoorten een kans. Ook verspreiden schapen door hun vacht zaden. Bovendien zorgt de mest voor extra voedingsstoffen. Dit alles zorgt voor een bloemrijker grasland. De gemeente Zwolle is in 2009 gestart met een proef om te bezien of een schaapskudde een goed alternatief is voor traditioneel maaien. Inmiddels beginnen de ecologische voordelen merkbaar worden en zijn de recreatieve en educatieve aspecten van de kudde erg waardevol gebleken. Daarnaast is inzet van de kudde volgens de gemeente budgettair neutraal vergeleken met traditioneel maaien.

Meer informatie over de schaapskudde is te vinden op de website van de gemeente Zwolle. Daar is ook informatie te vinden voor kinderen die bijvoorbeeld een spreekbeurt over de schapen willen geven.

Lees meer over:

|

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!