Stadshagenaar: liever extra container dan ondergronds inzamelen

woensdag 11 juli 2012 36 reacties

Lezers van de website StadshagenNieuws.nl willen liever een vierde container voor plastic in hun tuin, dan dat ze met een afvalzak naar een ondergrondse container moeten lopen. Dat blijkt uit een peiling onder lezers. De gemeente wil huisafval voortaan in ondergrondse containers laten inzamelen, zodat huishoudens plastic afval kunnen verzamelen in de grijze container. Opmerkelijk genoeg kiest 53 procent liever voor de omstreden vierde container voor plastic in de tuin, in plaats van met vuilniszakken naar een verzamelpunt te moeten lopen.

Vierde container
Het plan voor de inzameling van plastic in een vierde container werd afgelopen jaar verworpen na veel protest uit de wijk Stadshagen. De wildgroei aan containers in tuinen en steegjes stuitte op veel weerstand. Maar als lezers van deze website de keuze krijgen voorgelegd tussen de omstreden vierde container en het nieuwe plan van de gemeente om huisafval ondergronds in te zamelen, kiest een grote meerderheid (53 procent) voor de vierde container in de tuin. Een kleiner deel (32 procent) vindt het prima om met de vuilniszak naar een centraal inzamelpunt te lopen. In totaal brachten 327 lezers hun stem uit.

Geen onwil in plastic-scheiding
De gemeente kan zich in ieder geval gelukkig prijzen met de wil van de lezer om wel plastic te willen inzamelen. Slechts vijftien procent geeft aan géén plastic te willen scheiden. Bekijk hieronder de resultaten van de poll.

Ondergronds inzamelen in de wijk of een vierde container in uw tuin?

 • Doe mij liever een vierde container voor plastic (53%, 173 stemmen)
 • Ik loop liever met de vuilniszak naar de ondergrondse container (32%, 104 stemmen)
 • Wat er ook komt, ik ga geen plastic scheiden (16%, 51 stemmen)

Aantal stemmen: 327

Laden ... Laden ...

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

36 reacties op 'Stadshagenaar: liever extra container dan ondergronds inzamelen' »

 • Herman schreef:

  ach vaak ben je te bang.

 • omgekeerd nee schreef:

  Herman,

  in tegenstelling tot je voorbarige conclusie wil ik je graag wijzen op het feit dat er wel degelijk een verschuil zit in een container vlak voor een flat / appartement en 250 m bij je huis vandaan. Als de container voor mijn huis zou staan zou je mij niet horen over de afstand. Hooguit over de stank.

  Treurig blijft het onvermogen van de diverse mensen een weloveerwogen oordeel te vellen over dit voorgesteld plan. Ik ben niet tegen afvalscheiding, maar wel tegen dit plan. Uit divers onderzoek is trouwens gebleken dat nascheiding dus in ons geval door de ROVA een goedkoper en beter alternatief is. Geef mij dan maar naschdieing of de 4e container.
  Voor alle mensen die slecht ter been zijn levert dit omgekeerd inzamelen echt een probleem op. voor de mensen die dit niet geloven wens ik ze een ski ongeluk zodat zee 6 weken met krukken moeten lopen en dan praten we wel verder of het nou makkelijk is of niet.

 • Jolanda schreef:

  Volgens mij is het grootste probleem hier, dat niemand van veranderingen houdt. Elke vorm van verandering zal altijd voor- en tegenstanders hebben.
  Natuurlijk heb ik ook een duidelijke mening over het omgekeerd inzamelen. Ik ben namelijk hartstikke voor. Die 4e container zie ik al helemaal niet zitten. De argumenten dat luiers flink stinken dus niet fijn is om te bewaren, snap ik heel goed (zitten hier ook in de luiers), maar wat is de moeite om als je een boodschapje gaat doen of naar je werk gaat even een vuilniszak gelijk mee te nemen en weg te gooien? Waarschijnlijk kom je onderweg zo ongeveer wel langs een container, dus dan hoef je niet extra te lopen.
  Het argument van het slecht ter been zijn, kan ik me natuurlijk ook voorstellen en dat is ook heel vervelend, maar dan vraag ik me af hoe deze mensen dat nu regelen? Er moet nu ook 1 keer in de 2 weken met een hele zware container naar de weg gelopen worden…..Misschien zouden we met zn allen het spreekwoord “beter een goede buur dan een verre vriend” eens op onszelf toe gaan passen. Kijk eens om je heen of er hulpbehoevende mensen naast je wonen. Als je een afspraak maakt dat je hulpbehoevende buurman/vrouw op een bepaalde dag de vuilniszak klaarzet, dan is het heel makkelijk op die ook even mee te nemen.

  Volgens mij kunnen we zo nog wel even doorgaan met het bedenken van oplossingen voor alle tegenargumenten!

 • SPZ schreef:

  @Jolanda, 1 keer in de 2 weken een container aan de weg zetten of 1 keer per 2 a 3 dagen een vuilniszak weg moeten dragen, en in een geval van uitersten ligt de container dan ook nog een eind weg…
  Vind het nogal een verschil.

  Ik zou graag eens een poll willen zien hoe ver mensen bereid zijn te lopen naar een ondergrondse container.
  Vooralsnog blijf ik tegenstander, maar in mijn geval met name omdat ik op de grens (lees overlap) van 2 “containergebieden” woon en dus hoe dan ook relatief ver moet lopen. (Via http://www.afstandmeten.nl kom ik op 188meter als minimum).

 • Mop schreef:

  Een container voor de deur is vervelend, lopen met een vuilniszak is vervelend, een vierde container is vervelend.

  Afval is vervelend.
  Mijn tip zou zijn, maak zo min mogelijk troep.

 • Blauwvinger schreef:

  Mensen slecht ter been geen zakje kunnen wegbrengen maar wel iedere week een zware kliko aan de weg zetten ???

 • omgekeerd nee schreef:

  blauwvinger ja dat kan inderdaad container = 10 m en je kan op container uitrusten ondergrondse = 250m zie het verschil en probeer je te verplaatsen in de mensen die weten hoe het is om slecht ter been te zijn. ik kan u vertellen dat afstand beroerder is dan gewicht

 • omgekeerd nee schreef:

  Wat moet de gemeente overigens doen met het extra geld dat ze krijgt dan wel dat de rova krijgt omdat wij het afval scheiden. Het gaat niet direct om milieu hoe aardig bedacht, maar hier zitten vele euro’s verscholen in de afvalstromen die wij al even schoon en netjes scheiden. omgekeerd inzamel zou gratis moeten zijn

 • Blauwvinger schreef:

  Als de de kliko netjes achter staat is dat veel meer meters en mijn kliko is echt ruim 100 kilo dus loopt iedere minder valide weet ik 100% zeker beter met een klein zakje afval en niet voor iedereen is het 250 meter.

 • Blauwvinger schreef:

  Iemand echt slecht ter been brengt zijn zakje weg met rollator/scootmobiel en dan is een kliko erg onhandig.

 • SPZ schreef:

  Nou, onze (grijze) kliko weegt na 2 weken echt nog geen 100kg hoor.
  Met moeite zou ik het ding nog opgetild kunnen krijgen.

  Moet ik er wel bij zeggen dat we al netjes afval scheiden: glas, papier, GFT, grof-vuil, huisvuil, elektrische apparaten, chemisch afval, batterijen en spaarlampen.
  Alleen nog geen plastic, maar dat blijkt tegenwoordig over het algemeen niet milieu-belastend te verbranden zijn.

 • Blauwvinger schreef:

  Spz, jullie zijn vast niet met zijn zessen en aantal huisdieren :)

 • SPZ schreef:

  [slowchat]
  Hmm, ok eens! 3 en huisdier, dus dat zal vast schelen.
  [/slowchat]

 • Kees schreef:

  En de Kliko´s die dagen daar aan de weg staan.
  In de avond laat, in de nacht of om 4 uur in de ochtend je kliko plaatsen en effe alle vuil wat er niet in past en hard kapot trappen en bij een ander in de kliko flikkerren.Nu 1 keer in de maand lekker toch.
  Effe een stukkie lopen.
  Als je alles gaat scheiden, heb je niet meer dan twee kleine broodzakjes vol.
  Denkt aan je kinderen, Als wij het voorbeeld geven leven zij ook langer en de wereld.

 • MD schreef:

  Misschien kan de ROVA de mensen gewoon zelf laten kiezen. Degene die een extra container in de tuin wil, kan deze aanvragen en degene die zijn of haar afval liever naar een ondergrondse container brengt, vraagt gewoon geen container aan. Dan is toch iedereen tevreden?

 • Plastic in een zakje schreef:

  Wij zijn ook tegen het omgekeerd inzamelen. Wij krijgen de container voor de deur, en we weten uit ervaring dat dit geen pretje is. Ding maakt een hoop herrie, stinkt, en afval wordt er gewoon naast gezet. Het stukje lopen nemen wij eventueel voor lief en is in eerste instantie niet het probleem. Maarjah zoals eerder aangegeven komt ie recht voor de deur. Op nog geen 100 meter afstand zit bij ons een plastic container (tevens glasbakken). Daar kan ieder naar gelieven het plastic afval deponeren. Deel van die grote zakken uit, en opgelost is het probleem. Dan is er ook geen 4e container nodig. We zien vanuit ons raam dat best veel mensen hier gebruik van maken. Maak hier wat reclame voor zodat iedereen het weet dan komt het helemaal goed.
  We zijn ook een maand terug bij de inloop bijeenkomst geweest, hier hebben wij onze zorgen geuit tegen een Rova medewerker, die nog met ons contact op zal nemen. Tot op heden is dit nog niet gebeurd.

  Luister naar de burger en trek hieruit je conclusies.

  En wat betreft duurzaamheid. De verwachte kilo’s zullen in de toekomst tegenvallen. De grijze containers worden opgehaald en verdwijnen uit het straatbeeld. Vervolgens wordt er alleen nog maar afval ingezameld in de ondergrondse container, en hey dat is veel goedkoper! Duurzaam = Goedkoper ;-)

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!