Bijzondere vogels bezoeken Twistvlietpark

woensdag 18 juli 2012 2 reacties
Bron: www.werkgroeplepelaar.nl

Bron: www.werkgroeplepelaar.nl

Het Twistvlietpark langs het Twistvlietpad kent sinds enige tijd bijzondere bezoekers: lepelaars. Een oplettende inwoner van Stadshagen herkende de witte vogels, die zo groot zijn als een blauwe reiger en duidelijk herkenbaar is aan de aan het uiteinde spatelvormig verbrede snavel. In Nederland zijn er naar schatting niet meer dan 1547 paren en zij broeden slechts op enkele plaatsen in Europa. In ons land zijn zij voornamelijk te vinden in stille natuurgebieden zoals de Waddeneilanden. Maar nu dus ook in het Twistvlietpark in Stadshagen.

De lepelaar in Nederland
Dat de lepelaars in Nederland en in Stadshagen te zien zijn is vrij uniek. Naast Nederland komt de lepelaar voor in Spanje, Hongarije, Oekraiene, Griekenland en oost-Europa. Nederland is daarmee de meest noordelijke broedplaats van Europa. De vogels komen vooral voor in moerasachtige gebieden, in dichte rietkragen of in moeilijk bereikbare bomen en struiken. Zij eten voornamelijk vissen en waterdieren zoals stekelbaarzen en kleine witvis.

Rond 1969 kende de lepelaarpopulatie een dieptepunt in Nederland. Toen waren er slechts 150 broedparen. Door beschermingsmaatregelen is het aantal in de loop van de jaren weer gestegen.

Een oplettende inwoner van Stadshagen heeft het paar dat in het Twistvlietpark verblijft op de foto gezet en onze site getipt op deze bijzondere gasten:

Bron: twitter @Rolf038

Bron: twitter @Rolf038

 

 

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!