Bijzondere vogels bezoeken Twistvlietpark

woensdag 18 juli 2012 2 reacties
Bron: www.werkgroeplepelaar.nl

Bron: www.werkgroeplepelaar.nl

Het Twistvlietpark langs het Twistvlietpad kent sinds enige tijd bijzondere bezoekers: lepelaars. Een oplettende inwoner van Stadshagen herkende de witte vogels, die zo groot zijn als een blauwe reiger en duidelijk herkenbaar is aan de aan het uiteinde spatelvormig verbrede snavel. In Nederland zijn er naar schatting niet meer dan 1547 paren en zij broeden slechts op enkele plaatsen in Europa. In ons land zijn zij voornamelijk te vinden in stille natuurgebieden zoals de Waddeneilanden. Maar nu dus ook in het Twistvlietpark in Stadshagen.

De lepelaar in Nederland
Dat de lepelaars in Nederland en in Stadshagen te zien zijn is vrij uniek. Naast Nederland komt de lepelaar voor in Spanje, Hongarije, Oekraiene, Griekenland en oost-Europa. Nederland is daarmee de meest noordelijke broedplaats van Europa. De vogels komen vooral voor in moerasachtige gebieden, in dichte rietkragen of in moeilijk bereikbare bomen en struiken. Zij eten voornamelijk vissen en waterdieren zoals stekelbaarzen en kleine witvis.

Rond 1969 kende de lepelaarpopulatie een dieptepunt in Nederland. Toen waren er slechts 150 broedparen. Door beschermingsmaatregelen is het aantal in de loop van de jaren weer gestegen.

Een oplettende inwoner van Stadshagen heeft het paar dat in het Twistvlietpark verblijft op de foto gezet en onze site getipt op deze bijzondere gasten:

Bron: twitter @Rolf038

Bron: twitter @Rolf038

 

 

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

2 reacties op 'Bijzondere vogels bezoeken Twistvlietpark' »

  • SPZ schreef:

    Onlangs zag ik ook al een stel Lepelaars in een uiterwaarde van de IJssel, vlakbij W’holte. Wellicht dat er langzaam aan een kolonie komt van deze aparte beesten.

    Mooi om te zien, hopelijk blijven ze lang in S’hagen vertoeven.

  • Jan schreef:

    Gisteren in Ens zo’n lepelaar gezien en vandaag tussen Hasselt en Zwartsluis in de uiterwaarden.
    Toch vreemd dat het mij, na de berichtgeving op deze site, pas opvalt waar ik dze vogels tegenkom.

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!