Plastic afval scheiden begint nu echt

maandag 8 oktober 2012 13 reacties

In een eerste deel van de wijk Frankhuis in Stadshagen wordt deze week voor het laatst restafval ‘aan huis’ ingezameld. Inwoners hebben in de afgelopen week een brief van ROVA gekregen met daarbij een pas en uitleg voor de ondergrondse containers. Daarmee gaat het ‘omgekeerd inzamelen’ van afval voor de eerste inwoners van Stadshagen van start.

Faciliteren van afvalscheiding
Plastic verpakkingsmateriaal wordt na het invoeren van ‘omgekeerd inzamelen’ aan huis opgehaald, net als oud papier en karton en groente-, fruit-, en tuinmateriaal. Door deze grondstoffen aan huis op te halen, worden inwoners gefaciliteerd in het inzamelen van herbruikbare materialen. Op restafval, dat niet herbruikbaar is, biedt de gemeente een lagere service. Inwoners moeten dit weg brengen naar ondergrondse containers.

  

Een eerder plan van de gemeente om meer afval te scheiden, leidde in 2011 tot veel ophef op deze website en werd uiteindelijk niet uitgevoerd. Het plan was toen om een extra container voor plastic afval in te voeren, wat zou betekenen dat er bij ieder huis vier containers zouden komen te staan.

Gerelateerde berichten
Ondergrondse containers verrijzen in Stadshagen
Stadshagenaar: liever extra container dan ondergronds inzamelen
Omgekeerd inzamelen wordt “even wennen”
Gemeente gaat afval ‘omgekeerd inzamelen’
Ergernis over wildgroei aan containers
Plastic afval vanaf oktober huis-aan-huis gehaald

 

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

13 reacties op 'Plastic afval scheiden begint nu echt' »

 • Kiki van der Specht | Traplift schreef:

  Wat een goed initiatief! Veel beter dan het plan uit 2011.

 • Blauwvinger schreef:

  Kiki,

  Zozo wat een tevredenheid ???

  Ik had graag alles onder de grond gezien is toch net zo makkelijk :)

 • Wouter schreef:

  Wat een enthousiasme inderdaad!

  Eerst maar even afwachten welke korting we krijgen op de gemeentelijke afvalstoffenheffing. De burger gaat door het scheiden immers een taak van de afvalverwerker overnemen. Mooi meegenomen in deze tijden van crisis… (Ahum)

 • GJ schreef:

  Ik vermoed dat we die korting wel kunnen vergeten! moet je is kijken hoeveel het kost om al die containers te plaatsen… maargoed de grijze bak wordt nu ook een keer minder geleegd dus inderdaad een korting is wel op zijn plaats!!

 • blauwduimpje schreef:

  Hahahaha ja tuurlijk , plastic afval scheiden nou ik denk dat er nog genoeg plastic verdwijnt in de zakken die de ondergrondse containers in gaan.

  Nee het is meer een nieuwe variant op zaklopen.

 • SPZ schreef:

  En als we dan toch met z’n allen naar die containers op en neer hobbelen, waarom dan niet meteen een ernaast voor het plasticafval? Scheelt dan meteen de ritten van de ROVA-wagen, apart voor plastic…
  Ik ben benieuwd naar de ervaringen van anderen. Ik heb voor mezelf al ingepland dat het afval met een avondwandeling met de hond maar meegenomen moet worden.
  Wij gaan er door in ieder geval meer afval creëren helaas (meerdere kleine afvalzakken i.p.v. 1 grotere van minder sterk materiaal).

 • Suzan schreef:

  Ik vraag me af hoe ik dit moet gaan organiseren. Iemand al nagedacht over hoe je dit gaat doen m.b.t. je prullenbakken in je keuken? Het plastic afval in je reguliere prullenbak in huis en het restafval in een plastic (!!??) zak in je schuur ofzo? Of mag je dit niet dumpen in een zak? Ik moet zowat wel elke dag een ritje maken naar de ondergrondse container want ik zit met luiers. Of betaal je straks per losing?

 • Blauwvinger schreef:

  @Suzan,

  Simpel plastic direct de grijze container in en restafval breng je als je vuilniszak vol is naar de ondergrondse container,zo moeilijk is dat toch niet dat was je toch al wel gewend zoals met papier en gft-afval :)

 • Suzan schreef:

  Ja zover was ik ook al wel, vraag me alleen af of die zak die ook van plastic is wel in die ondergrondse container mag. Daarnaast zal je veel minder restafval hebben dus tegen de tijd dat je zak in de keuken vol is, loopt die zak al dagen te meuren in je keuken. Lijkt me ook niet echt ideaal om voor ieder plastic dingetje naar buiten te moeten lopen. Maargoed, we zullen zien…

 • Blauwvinger schreef:

  Kan ook met kleine zakjes werken laat de hond uit neem je afval mee of als je naar je werk gaat simpel toch,en dat zakje gaat echt de container in die ga ik niet omkeren en thuis weer deponeren dan wordt echt een ranzige bedoeling :(

 • Mar schreef:

  Nou, de eerste ervaringen.. bagger. Tijdens het hond uitlaten hoor ik de gemiddelde buur alleen maar trots vertellen dat ze het plastic echt niet gaan scheiden, maar dat het wel fijn is dat ze nu geen stinkende container meer aan de weg hoeven te zetten.. maw… ALLES dus ook het plastic word gewoon in de ondergrondse container gedouwd.. tot zover het milieu aspect. Hierdoor zit de ondergrondse container ook sneller vol en dan sta je daar met je druppende zakje.. “vol” De poepluiers van onze dochter is ook zo’n ding.. ik ga niet 3x per dag voor 1 stinkende luier die kant op. Dus een emmertje op de oprit tussen de andere containers en daar de luiers in 2 luierzakjes verpakt tegen de stank maar in tot er ’s avonds een rondje geloost word. Heel fijn ook voor het beperken van afval..

 • Suzan schreef:

  Ik vind het ook nog niet zo wat.. We lossen het luierprobleem nu op door een vuilniszak in de groene container te hangen en doen daar elke keer de poep- en plasluiers in. Zit ie vol dan droppen we de zak in de ondergronde container. Maar dit kan alleen als de groene container niet gebruikt wordt. We lopen voor elk plastic dingetje naar de grijze container (of verzamelen het van de dag op het aanrecht in een palstic zak, maar erg charmant staat dit niet) en bewaren het restafval in de prullenbak in onze keuken. Ik merk dat het toch nog vaak voorkomt dat ik per ongeluk toch plastic in de prullenbak voor restafval gooi. Kan er nog niet echt aan wennen….

 • noemi schreef:

  In Amsterdam hadden we 10 jaar geleden al ondergrondse containers. Veel meer dan er hier staan. Op een rijtje Rest/Glas/Kranten. Gewoon ff je spullen verzamelen en in keer weggooien. Ik woonde eerst bij het Fioringras daar hebben ze al vanaf het begin containers. De groene was snel afgeschaft. Dat kostte meer dan het opbracht. Maar voor de rest gewoon een klein zakje en dan even langs voor je naar je werk gaat of boodschappen gaat doen. Nu heb ik zo’n vieze stinkende container en vind het nog lelijk ook voor het straatbeeld. Plastic gooi ik in een grotere plassticzak in de trapkast en gooi ik iedere zaterdag zelf wel even weg bij het winkelcentrum. Daar hoef ik echt niet zo’n container voor in mijn tuintje te hebben. Ik moet het glas toch ook wegbrengen? Jammer dat die containers in sommige gevallen nog niet ondergronds zijn.

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!