Drinkwater nieuwbouwwoningen goed spoelen bij oplevering

dinsdag 10 augustus 2010

Bewoners van pas opgeleverde nieuwbouwwoningen moeten drie maanden lang elke dag op z’n minst een minuut het water laten lopen om de leidingen te spoelen. Dat adviseert het RIVM, nadat uit eerder onderzoek is gebleken dat leidingen van nieuwbouwwoningen kleine hoeveelheden schadelijke metalen kunnen bevatten. Het RIVM onderzocht ook of waterleidingbedrijven het doorspoelen van de leidingen ook naar nieuwe eigenaren communiceren. Woningeigenaren moeten dat van de aannemer of het waterleidingbedrijf te horen krijgen zodra ze het huis betrekken.

Onderzoek
Het RIVM voerde een onderzoek uit onder waterleidingbedrijven om te zien of zij actief naar de bewoners van nieuwbouwwoningen communiceren dat zij hun leidingen moeten spoelen. Dat kan door het de aannemer te laten doen bij de oplevering, of een sticker in het huis te plakken met een verwijzing naar de website www.kraandoorspoelen.nu. Vitens, de leverancier voor de wijk Stadshagen, zou volgens het RIVM de zaken in orde hebben door mensen te informeren, hoewel de informatie op de website van Vitens nog tamelijk karig is. Daar is onder het zoekwoord nieuwbouwwoning slechts een alinea met een verwijzing te vinden over het doorspoelen van de leidingen.

In Stadshagen zouden eigenaren van nieuw opgeleverde woningen dus informatie moeten krijgen over het dagelijks doorspoelen van de leidingen om zo schadelijke stoffen weg te krijgen. Stadshagennieuws.nl is benieuwd naar uw situatie: kreeg u bij uw oplevering eind 2009 of dit jaar deze informatie en was u op de hoogte van het spoelen van de leidingen? Laat het ons weten via info@stadshagennieuws.nl. Graag horen we ook of u een sticker van het waterleidingbedrijf heeft aangetroffen of foldermateriaal van de aannemer kreeg.

Meer informatie over het onderzoek van het RIVM vindt u hier: http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/703719059.html

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!