College: fundamenten Geheugentheater blijven liggen

zaterdag 30 maart 2013 3 reacties
College: fundamenten Geheugentheater blijven liggen

“Wat een aanwinst had moeten zijn voor de wijk werd een met gras overwoekerde mislukking door een kunstenaar met een schuld van € 300.000,- die zijn afspraken nog altijd niet nakomt.” Dat stelt de VVD die hierover vragen stelde aan het College. Het antwoord: “Vooralsnog zal de fundering van het Geheugentheater niet op korte termijn verwijderd worden aangezien dit zou leiden tot ontbinding van de overeenkomst met de kunstenaar en zijn verplichtingen.”

Vragen van de VVD
Het is inmiddels een slepende kwestie aan het worden. Helemaal na de berichtgeving dat de kunstenaar inkomsten zou werven met een andere kunstprojecten buiten Zwolle. Onder andere het ‘Ideeëntheater’ in de polder bij Andijk (Noord-Holland). De VVD fractie heeft daarop twee vragen gesteld aan het College:

Vraag 1:
Hoe verhoudt het bericht dat kunstenaar buiten Zwolle inkomsten verdient en werkzaamheden verricht zich tot het gefaalde kunstproject Geheugentheater Werkeren?

Antwoord College:
De door u aangehaalde projecten (Ideeëntheater en polder bij Andijk) en andere projecten zijn en worden onderzocht voor wat betreft de mogelijkheden voor verhaal van (een deel van) de vordering. Er zijn meerdere (preferente) schuldeisers, waardoor inkomsten niet per definitie zullen leiden tot opbrengsten voor de gemeente. Uiteraard blijven wij ons inspannen om waar mogelijk de vordering op eventuele toekomstige inkomsten van de kunstenaar te verhalen. Dit heeft en houdt onze aandacht.

Vraag 2:
Wat mag de buurt rondom het Geheugentheater verwachten van de ruimtelijke kwaliteit nu het erop lijkt dat de kunstenaar echt zijn afspraken niet meer gaat nakomen?

Antwoord College:
De omgeving rondom het Geheugentheater bestaat uit verschillende delen. Een van de onderdelen is het eiland, waar de Havezathe Werkeren heeft gestaan, opgravingen zijn verricht en de fundering van het kunstwerk geplaatst is. Het eiland en de directe omgeving van het kunstwerk is grotendeels afgerond: er zijn kademuren gebouwd, contouren van de Havezathe zijn aangelegd, er is walbeschoeiing aangebracht, de watergang is gegraven en de brug is geplaatst. De afwerking van de inrichting van de openbare ruimte is gekoppeld aan het kunstwerk. Vooralsnog zal de fundering van het Geheugentheater niet op korte termijn verwijderd worden aangezien dit zou leiden tot ontbinding van de overeenkomst met de kunstenaar en zijn verplichtingen. Wij zullen ons voor de langere termijn echter wel beraden op de mogelijkheden ten aanzien van de inrichting van het gebied, waarbij het uitgangspunt is dat het terrein een acceptabel en veilig beheersniveau uitstraalt. De omgeving buiten de watergang is aangelegd en afgerond. Per 1 januari jongstleden is het aan wijkbeheer overgedragen en wordt het beheerd.

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

3 reacties op 'College: fundamenten Geheugentheater blijven liggen' »

 • SPZ schreef:

  Waar blijft de meest prangende vraag: waarom is er vooruit betaald?
  Wij hanteren in het bedrijfleven OF een kredietverzekering (verzekering dekt bij faillisement e.d.) OF een 50-50 vooruit betalen. Zeker bij hoge bedragen als € 300.00,= lijkt me een dergelijke voorzichtigheid niet ongepast.

 • Stadshagen City schreef:

  Ik heb ook een paar vragen aan de VVD fractie; Waarom belooft u de problematiek omtrent de verkeersknip in Stadshagen op te lossen en komt u vervolgens niet verder dan het laten uitvoeren van een onderzoek à 100.000 euro? Over geldverspilling gesproken, overigens vind ik de vragen omtrent dit mislukte kunstproject volkomen terecht, alleen is de VVD niet de partij die deze vragen mag stellen, ze hebben nl. ook nog een uit zichzelf opgestapte wethouder uit Zeist die vrolijk wachtgeld ontvangt. Welterusten dames en heren van de Zwolse VVD (Zwolse balletjes).

 • Sjors schreef:

  Wijzen richting de mensen die hiervoor ‘verantwoordelijk’ worden geacht hebben we niet zoveel aan.

  Het geld is uitgegeven, de fundering ligt er.

  De overheid zou in dit soort situaties meer moeten functioneren zoals het bedrijfsleven. Waarom niet gebruik maken van de onderwijsinstellingen uit Zwolle.

  Laat je CIBAP studenten dit ‘Kunst’ project afmaken. Windesheim heeft vast wel wat ijverige studenten die het technische / economische deel kunnen oppakken en uitvoeren (onder het mom van afstuderen o.i.d.).

  Zo kun je dit hoofdpijn dossier zonder (te veel) extra kosten afronden, kunnen we ons bezig houden met echt belangrijke dingen.

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!