Fietsoversteek Belvédèrelaan wordt aangepast

zondag 16 juni 2013 11 reacties
Fietsoversteek Belvédèrelaan wordt aangepast

De fietsoversteek Belvédèrelaan-Twistvlietpad staat al lang bekend als gevaarlijk kruispunt en zorgt regelmatig voor ongelukken en bijna-ongelukken. Op de fietsoversteek hebben fietsers voorrang, maar door de onoverzichtelijkheid van het kruispunt zien automobilisten regelmatig fietsers over het hoofd.

De gemeente had al beloofd dat het kruispunt aangepast zou worden en er zijn ook al ‘lapmiddelen’ toegepast, maar lange tijd bleef het vooral stil. Nu heeft de gemeente dan toch het besluit genomen om het kruispunt flink onder handen te nemen. Het besluit voor de aanpassing van het kruispunt ligt nog ter inzage in het Stadskantoor, maar als alles goed gaat kan de gemeente binnenkort beginnen met de aanpassingen.

aanpassing fietsoversteek belvederelaan twistvlietpadVrijliggend fietspad
Het voetpad en de fietsstrook aan de westkant van de brug naar het winkelcentrum verdwijnt en er komt een vrijliggend fietspad aan de oostkant van de brug voor in de plaats. Hierdoor verdwijnt er één punt waar fietsers het kruispunt kunnen naderen – en dus over het hoofd gezien kunnen worden. Daarnaast worden de rijbanen verder uit elkaar gelegd, zodat fietsers waar nodig in de middenberm kunnen stoppen.

Voorrang
Fietsers op het Twistvlietpad blijven voorrang houden op het verkeer op de Belvédèrelaan. Wel gaat dit volgens het besluit beter gecommuniceerd worden met verkeersborden. Fietsers die straks richting het winkelcentrum fietsen en willen oversteken naar de straat Duiker, moeten wel voorrang verlenen aan het verkeer op de Belvédèrelaan. Evenals fietsers die vanaf de straat Duiker komen en het vrijliggende fietspad op willen, zij moeten dan eerst de Belvédèrelaan oversteken.

Het besluit waarin de aanpassingen aan de fietsoversteek zijn vastgelegd is te vinden in de Staatscourant, evenals een gedetailleerde grafische weergave van de aanpassingen.

Informatiebijeenkomst
Inwoners van Stadshagen kunnen zich op donderdag 20 juni laten informeren over de aanpassing van de fietsoversteek en over andere verkeersmaatregelen die de gemeente in Stadshagen wil treffen. Van 18.00-20.00 uur kan iedereen zich laten informeren in het Informatiecentrum Stadshagen (Belvédèrelaan 1)

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

11 reacties op 'Fietsoversteek Belvédèrelaan wordt aangepast' »

 • Daan schreef:

  T-splitsing Belvedèrelaan Frankhuizerallee is al net zo’n gevaarlijke en onoverzichtelijke ramp. Heb daar drie keer mijn kind bijna van het asfalt kunnen schrapen.

 • Henk schreef:

  Dat is in principe precies een zelfde oversteek als bij de belve/twist. mag dan ook wel aangepakt worden.

 • W schreef:

  Ik ben het helemaal met Daan eens, een zeer gevaarlijk punt. Maar de uitdrukking “kind van het asfalt schrapen” vind ik nogal ver gaan en pijnlijk…

 • GeenIdee schreef:

  Toch begrijp ik de oplossing niet helemaal, wie wel?

  “..Hierdoor verdwijnt er één punt waar fietsers het kruispunt kunnen naderen..” zegt het artikel.

  Als men: “Het voetpad en de fietsstrook aan de westkant van de brug naar het winkelcentrum verdwijnt en er komt een vrijliggend fietspad aan de oostkant van de brug voor in de plaats.”

  Lood om oud ijzer.

  Want wat verandert er dan aan de huidige situatie?

  De ‘oversteek’ is toch de bottleneck? Niet het voet- en fietspad aan de westzijde van de brug?

  Verkeersveiligheid in Stadshagen, de ‘Yupwijk’ gaat om iets anders. Welke verkeersdeelnemer heeft in ‘onze’ wijk prioriteit nummer 1.

  30km zones helpen niet; als je alles met de auto blijft doen!
  Fietsers voorrang geven op drukke punten helpt niet, als de auto’s/brommers/vrachtwagen 50km p/u of harder gaan rijden.

 • Blauwvinger schreef:

  Vindt beste meevallen daar, goed overzichtelijk en ik denk een stopbord ook wel zal helpen.

  Ze moeten een bij De Havezatheallee gaan kijken net na de bocht bij de bushalte die abri daar neemt alle zich weg voor zowel fietser als automobilist.

  Zie je een keer fietser over het hoofd heb je geen tijd om te remmen want je zit er gelijk bovenop.

  Zeer gevaarlijk punt !!!

 • GeenIdee schreef:

  als je aanrijdt op het WC; dan kan je met een snelheid van 50km p/u het fietsverkeer niet zien aankomen wat over het Twistvlietpad komt aanrijden.

  Of wat dacht je van die snelle elektrische fietsers; ik heb zeker op diverse punten in de wijk, hun snelheid onderschat..

 • daf schreef:

  ^^ wat degene hierboven ook zegt.

  Als het donker is, wat regenachtig en fietsers die daar zonder licht vandaan komen, die zie je pas op het laatste moment aankomen omdat je in een zwart gat kijkt…daar heeft de oversteek zelf helemaal niets mee te maken.

 • GeenIdee schreef:

  Beste @Daf

  fiets jij ook wel eens zonder licht?

 • daf schreef:

  @ geenidee…ja overdag

 • daf schreef:

  Ga er voor de gein zelf maar eens kijken als het regent en je dus druppels op je zij-ruit hebt.
  Je ziet fietsers vanaf dat pad, als ze geen licht aanhebben dan nauwelijks aankomen.

  Geen sneer naar fietsers, alleen een constatering dat de verlichting daar beter kan (en dan niet aan de weg, maar verder het pad op)

 • Henk schreef:

  Persoonlijk zelf vind ik dat er voldoende licht is, ook met nacht/regen, nou is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat je met 50 komt aan kachelen, dan word links/recht kijken en optijd stoppen wel een dingetje.
  plus, wat we natuurlijk niet moeten vergeten, niet alle mensen zijn gelijk, de een ziet meer dan de ander.

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!