Onderzoek naar verkeersknip Stadshagen gestart

Begin september is het onderzoek naar de mogelijkheden van het opheffen van de verkeersknip in Stadshagen gestart. Dat blijkt uit antwoorden van het Zwolse college van B&W op vragen van VVD raadslid Rene de Heer. Sinds vier september onderzoekt onderzoeksbureau Goudappel Coffeng met een ervaren projectleider drie oplossingen en de effecten en kosten daarvan. De VVD won de gemeenteraadsverkiezingen in Stadshagen naar alle waarschijnlijkheid na hun campagne om de verkeersknip open te stellen. 

Het bureau gaat onder meer kijken naar de verkeersstromen en de effecten daarvan wanneer de knip in Stadshagen wordt opgeheven. Daarbij wordt onder meer rekening gehouden met de aanleg van Stadshagen Plus, maar ook met de bezwaren van bewoners uit de wijk. Deze, verenigd in een werkgroep, onderzocht eerder zelf ook al varianten en kwam tot de conclusie dat de knip niet opgeheven kon worden. Het bureau wil ook met de deelnemers van deze werkgroep aan tafel zitten. De resultaten van het onderzoek van het onderzoeksbureau worden ook in de wijk gepresenteerd.

De VVD won de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen overweldigend in de wijk Stadshagen. De mogelijke reden van de flinke winst is de campagne die de VVD voerde voor het opheffen van de verkeersknip in de wijk. De verkeersknip is de afsluiting van de twee delen van Stadshagen, waardoor het autoverkeer niet via de wijk maar via ringwegen aan één van beide delen terechtkomt. Dit tot frustratie van menig automobilist, omdat het omrijden tot wel tien minuten kan oplopen waar een doorsteek slechts enkele tientallen seconden zou kosten. Tegenstanders van het openstellen van de verkeersknip wijzen echter op onveilige situaties en overlast.