Jaarwisseling: 171 meldingen vuurwerkoverlast

zaterdag 25 januari 2014 9 reacties
Jaarwisseling: 171 meldingen vuurwerkoverlast

Vuurwerkbommen, brandwonden en rondvliegende putdeksels. Met 922 meldingen van vuurwerkoverlast scoorde Zwolle landelijk al hoog en uit een nadere analyse door StadshagenNieuws blijkt een vijfde van die meldingen afkomstig uit Stadshagen. Driekwart van de meldingen ging over harde knallen van vuurwerkbommen.

In totaal werden vanuit Stadshagen 171 meldingen gedaan bij het landelijke Meldpunt Vuurwerkoverlast, een initiatief van GroenLinks. Bijna 70 procent van de meldingen werd gedaan voor 31 december, toen het afschieten van vuurwerk nog verboden was. Naast meldingen over vuurwerkbommen, kwamen er vooral meldingen van overlast voor dieren en van onveilige situaties op straat.

Oorlogsgebied
“Vanochtend is er expres met een vuurpijl op mijn hond geschoten toen ik hem uitliet. Hij is vanmiddag aan de grote verwonding in zijn buik overleden.” Één van de meldingen uit Stadshagen laat al snel zien dat het afschieten van vuurwerk lang niet altijd veilig gebeurt. Melders omschrijven Stadshagen als oorlogsgebied: “2 1/2 uur geleden de politie gebeld i.v.m. illegaal carbid afschieten in woonwijk (speelveldje). Toen stond er nog 1 melkbus. Nu staan er 13!!” Een andere melder geeft aan: “Ik heb een meisje naar het ziekenhuis moeten brengen omdat er een illegale vuurpijl op haar jas tot ontploffing kwam.”

22 meldingen per 1000 huishoudens
In verhouding tot het aantal huishoudens werden vanuit Stadshagen 22 meldingen per duizend huishoudens gedaan. Iets meer dan in Zwolle Zuid (21) en beduidend meer dan vanuit bijvoorbeeld Holtenbroek (11), Aa-landen (15) en Westenholte (17). Stadshagen scoort ook flink hoger dan het Zwols gemiddelde van zo’n 16 meldingen per duizend huishoudens, maar van de ‘grotere’ wijken is Berkum (26) koploper.

Overlast terugdringen
GroenLinks wil de overlast van vuurwerk in de toekomst terugdringen, de Zwolse fractie werkt momenteel aan voorstellen die hiertoe moeten leiden. Bij het aanpakken van het voortijdig afsteken en van de illegale vuurwerkbommen kan volgens GroenLinks meer samengewerkt worden tussen de politie en bewoners in buurten, die gerichter betrokken kunnen worden bij de overlastbestrijding. Tijdens de jaarwisseling kunnen verder vuurwerkvrije zones gecreëerd worden in smalle straatjes, bij dierenweides en op andere kwetsbare locaties als bij scholen en rond verzorgingshuizen en het ziekenhuis, aldus de Zwolse fractie.

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

9 reacties op 'Jaarwisseling: 171 meldingen vuurwerkoverlast' »

 • daf schreef:

  hahaha vuurwerkvrije zones …en wie gaat dat controleren ?? de politie ?? hebben die niet genoeg te doen rond oud en nieuw ?? gaan ze al die zones bewaken ??

  Lekker doordacht plan..

 • Jean schreef:

  Is dit de bevestiging dat Stadshagen de probleemwijk van Zwolle aan het worden is?, volgens mij wel!

 • Eva schreef:

  VuurwerkVRIJE zones? Lijkt me toch de verkeerde aanpak. Het zouden eerder vuurwerkzones moeten zijn!! Veel gezelliger om samen vuurwerk af te steken en beter controleerbaar. Ik vind niet dat je van mensen of dieren die niet van vuurwerk houden kan verwachten hun veilige huis te verlaten om in al het geknal een vuurwerkVRIJE zone op te gaan zoeken.

 • Marc schreef:

  @Jean, je bent wel erg snel met jouw conclusie. Het enige dat je hierin bevestigd ziet, is dat er in Stadshagen meer meldingen zijn gedaan dan in de meeste andere stadsdelen. Ik kan zo een paar andere conclusies verzinnen op basis van dit zelfde bericht.

 • Jean schreef:

  Nee hoor Marc, het is gewoon een optelsom van een aantal feiten en de waarnemingen van o.a. de politie.

 • Marie schreef:

  Direct na Sinterklaas begon een gezin dat bij ons in de straat woont met vuurwerk afsteken. Elke avond. Zoveel mogelijk rotjes aan elkaar binden en afsteken. Putdeksels opblazen. De kinderen waren er druk mee, pa en moe keken zo nu en dan even of het goed ging. Nou ben ik ook jong geweest en het afsteken van rotjes is hartstikke leuk. Maar avond aan avond, drie weken voor oud en nieuw? Daar hoefde ik niet mee aan te komen. Opvoeding heet dat. Net zoals het vuurwerk afsteken bij dieren , vuurwerk afsteken door kleine kinderen enz. Als we nou de ouders eens gaan opvoeden, misschien komt het met de kinderen dan nog goed?

 • daf schreef:

  Het is alleen de bevestiging dat je de wijken kunt zien met de meeste jeugd, die geïnteresseerd zijn in vuurwerk afsteken en met mensen die verder geen lawaai gewend zijn en gelijk gaan klagen als ze iets horen na 9 uur ’s avonds.

  Probleemwijken gaan over werkloosheid, armoede, eenzaamheid, drugs, vervreemding van elkaar…niet echt dingen waar stadshagen veel mee te doen heeft.

 • SPZ schreef:

  Stadshagen heeft idd. een hoog percentage kinderen en gezien de leeftijd van de wijk (nu ±14 jaar als ik het goed heb), is de eerste generatie stadshagenkids nu toe aan vuurwerk afsteken.

  Je ziet op meer vlakken dat de generatie jong volwassenen hard groeit in Stadshagen. Wellicht iets meer aandacht hiervoor en daarmee overlast voorkomen.

  Ik heb tijdens alle dagen tussen kerst en zeg 05-01-2014 geen enkele politie zien rondrijden o.i.d. Al waren ze alleen maar zichtbaar met bijv. een auto of moter. Ik denk dat dat al een eerste signaal is.

  Maarja…het levert weinig centen op denk ik…

 • jan kaas schreef:

  De een concludeert dat de wijk verpaupert de ander weer dit , je kunt ook stellen dat in stadshagen mensen wonen met een kort lontje , niks gewend zijn , de grootste zeikerds zijn en bij de kleinste knal al bellen .

  Heeft er iemand vandaag al gebeld ? hoor de hele dag al grote dreunen van t ASK.

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!