Jaarwisseling: 171 meldingen vuurwerkoverlast

zaterdag 25 januari 2014 9 reacties
Jaarwisseling: 171 meldingen vuurwerkoverlast

Vuurwerkbommen, brandwonden en rondvliegende putdeksels. Met 922 meldingen van vuurwerkoverlast scoorde Zwolle landelijk al hoog en uit een nadere analyse door StadshagenNieuws blijkt een vijfde van die meldingen afkomstig uit Stadshagen. Driekwart van de meldingen ging over harde knallen van vuurwerkbommen.

In totaal werden vanuit Stadshagen 171 meldingen gedaan bij het landelijke Meldpunt Vuurwerkoverlast, een initiatief van GroenLinks. Bijna 70 procent van de meldingen werd gedaan voor 31 december, toen het afschieten van vuurwerk nog verboden was. Naast meldingen over vuurwerkbommen, kwamen er vooral meldingen van overlast voor dieren en van onveilige situaties op straat.

Oorlogsgebied
“Vanochtend is er expres met een vuurpijl op mijn hond geschoten toen ik hem uitliet. Hij is vanmiddag aan de grote verwonding in zijn buik overleden.” Één van de meldingen uit Stadshagen laat al snel zien dat het afschieten van vuurwerk lang niet altijd veilig gebeurt. Melders omschrijven Stadshagen als oorlogsgebied: “2 1/2 uur geleden de politie gebeld i.v.m. illegaal carbid afschieten in woonwijk (speelveldje). Toen stond er nog 1 melkbus. Nu staan er 13!!” Een andere melder geeft aan: “Ik heb een meisje naar het ziekenhuis moeten brengen omdat er een illegale vuurpijl op haar jas tot ontploffing kwam.”

22 meldingen per 1000 huishoudens
In verhouding tot het aantal huishoudens werden vanuit Stadshagen 22 meldingen per duizend huishoudens gedaan. Iets meer dan in Zwolle Zuid (21) en beduidend meer dan vanuit bijvoorbeeld Holtenbroek (11), Aa-landen (15) en Westenholte (17). Stadshagen scoort ook flink hoger dan het Zwols gemiddelde van zo’n 16 meldingen per duizend huishoudens, maar van de ‘grotere’ wijken is Berkum (26) koploper.

Overlast terugdringen
GroenLinks wil de overlast van vuurwerk in de toekomst terugdringen, de Zwolse fractie werkt momenteel aan voorstellen die hiertoe moeten leiden. Bij het aanpakken van het voortijdig afsteken en van de illegale vuurwerkbommen kan volgens GroenLinks meer samengewerkt worden tussen de politie en bewoners in buurten, die gerichter betrokken kunnen worden bij de overlastbestrijding. Tijdens de jaarwisseling kunnen verder vuurwerkvrije zones gecreëerd worden in smalle straatjes, bij dierenweides en op andere kwetsbare locaties als bij scholen en rond verzorgingshuizen en het ziekenhuis, aldus de Zwolse fractie.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!