Jongeren: geef ons een eigen plek in Stadshagen

dinsdag 4 maart 2014 16 reacties
Jongeren: geef ons een eigen plek in Stadshagen

Jongeren willen dolgraag een eigen plek in Stadshagen waar ze zich kunnen verzamelen. Dat schrijft een jongere in een brandbrief aan StadshagenNieuws. “Dit haalt ons weg van de plekken waar wij mensen kunnen lastigvallen en houdt ons uit het zicht van kinderen die het slechte voorbeeld krijgen van ons”, schrijft een openhartige jongere.

Veel jongeren: waar moeten ze heen?
De enorme aanwas van kinderen in de wijk is goed voor de groei van Zwolle. Niet voor niets wordt Stadshagen de kraamkamer van de stad genoemd. Maar kinderen worden ook groot en dat brengt uitdagingen met zich mee. Want waar moeten al die jongeren heen? Sommigen gaan naar Level-Z, anderen houden zich op speelvelden op. Of gaan hangen en vormen voor omwonenden soms een probleem.

“Zelf ben ik er één van en ik ben elke middag en avond met mijn groepje vrienden buiten in onze mooie wijk”, schrijft de jongere aan StadshagenNieuws, wiens naam we uit privacy achterwege laten. “Afgelopen vrijdag kwamen wij tot de conclusie dat wij in Stadshagen amper plekken hebben waar wij even kunnen zitten en een biertje kunnen drinken enzovoort.”

Veel jongerenclubs die elkaar niet altijd liggen
Natuurlijk is Level-Z een gelegenheid om samen te komen, maar zo schrijft de jongere, er zijn veel leeftijdsgroepen en verschillende clubjes die elkaar ook niet liggen. Daarom pleit de jongere voor meer verscheidenheid zodat jongeren elkaar kunnen ontmoeten op plaatsen waar ze anderen niet tot last zijn.

“Het is maar een tip, maar dit zou echt gunstig zijn voor de jongere inwoners van Stadshagen”, aldus de jonge inwoner van Stadshagen. De brief duidt eens temeer aan dat er nog een slag te slaan is in het jongerenbeleid is in de wijk en dat jongeren zelf ook om voorzieningen verlegen zitten.

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

16 reacties op 'Jongeren: geef ons een eigen plek in Stadshagen' »

 • dirk schreef:

  Geef dit jongeren meer plek !

 • Petra schreef:

  Van mij mogen de jongeren overal zitten om een biertje te drinken.
  In het park bij het winkelcentrum, bij de skatebaan of mill .plas.
  Maar waar ik me ontzettend aan erger is de troep die ze dan achterlaten. Of bierflesjes kapotgooien. Bij de skatebaan en de naastgelegen speeltuin waar veel kinderen spelen, liggen vaak glasscherven. Kijk eens in de zomer. Groepen jongeren die weggaan en de hele rotzooi laten liggen.
  Dat gebeurt ook vaak bij het park winkelcentrum.

 • Petra schreef:

  Bedoel groepen jongeren bij de mill. Plas die zoveel rommel laten liggen
  Terwijl er genoeg prullenbakken in de buurt staan

 • rudy schreef:

  Biertje drinken? Achter bij je ouders in de schuur

 • Stadshagen City schreef:

  Beste Jongeren, jullie hebben een eigen jongerencentrum, jullie hebben “hangplekken” genoeg in Stadshagen, tenminste jullie zitten op bankjes in het winkelcentrum en jullie drinken daar jullie zeer ongezonde blikjes energie-drank, bier en daarbij vinden jullie het nodig om te schreeuwen. Daarnaast hangen jullie ook in het park rond, jullie eigen troep ruimen jullie nooit op, want dat is natuurlijk uitermate vervelend en vermoeiend. De reden dat jullie dit doen is dat jullie je kennelijk vervelen en dat jullie papa’s en mama’s het wel prettig vinden dat jullie overal rondhangen en niet thuis zijn, want dat vinden jullie papa’s en mama’s vervelend. Misschien is het een idee dat jullie gaan sporten, vrijwilligerswerk gaan doen of gewoon een bijbaantje gaan zoeken? Wat jullie nu doen is zo treurig; rondhangen en NIETS doen. Ondertussen wordt er wel naar de gemeente gewezen om te zorgen dat er voorzieningen voor jullie komen. Die voorzieningen worden gefinancierd door mensen zoals ik, mensen die werken en belasting moeten betalen. Ik ben klaar met jullie gezeur en geklaag. DOE wat, maak jezelf nuttig en stop met dat kansloze gehang. Hoe denken jullie dat dat later gaat? Als jullie je eigen broek op moeten houden? Ik word doodmoe van jullie gezeur en wat mij betreft komt er een verbod op dat rondhangen. Het wordt tijd dat jullie in gaan zien, dat jullie zoveel kansen om jezelf nuttig te maken laten liggen en dat het niet de samenleving is die verantwoordelijk is voor jullie welbevinden, maar jullie zelf samen met jullie opvoeders.

 • Daani Zuidhoek schreef:

  Jullie begrijpen het totaal verkeerd.
  Wij komen terug van een drukke schooldag, we maken ons huiswerk gaan werken en hebben in de avond eindelijk wat rust.
  De ene die gaat graag achter de computer zitten en wij gaan graag met onze vriendengroep buiten zitten en bijpraten. Dit kan niet bij ons thuis aangezien wij met een te grote en drukke groep zijn en onze ouders het niet fijn vinden als er elke dag een groep jongens in het huis zit. Wij snappen heel goed dat de inwoners van stadshagen aan ons kunnen hinderen maar wij kunnen ons ook mateloos iriteren aan inwoners. Het is een paar keer voorgevallen dat wij op een agresiefe toon worden aangepakt door diverse mensen in de wijk. Ook zijn wij door onbekende mensen op de foto gezet. Wij konden vroeger altijd wel ergens zitten maar tegenwoordig is het geworden dat wij nergens meer ongestoord kunnen zitten. met ongestoord bedoel ik dat wij onze dingen kunnen doen zonder dat wij andere daarbij hinderen.

  De troep die gemaakt wordt in stadshagen gebeurt meestal niet door onze groep. er zijn meerdere groepen jongeren in stadshagen en ook komen er vele mensen uit andere gedeeltes van Zwolle. Wij wonen hier ook en wij vinden het ook erg als er troep in het park ligt. Het enigste waar wij om vragen is een plek waar wij kunnen zitten, ik hoop dat jullie dit kunnen begrijpen.
  Iedereen heeft een jeugd gehad en wij hopen ook onze jeugd in te kunnen vullen zonder de last van politie en zonder een slechte naam want zulke slechte jongens zijn wij geeneens

 • Mede citymens schreef:

  Stadshagen City, ik ben het helemaal met je eens laat de jongelui zich nuttig maken en begin eerst eens met de troep op te ruimen. Ook al zou het niet jullie troep zijn dan kan je nog wel een een blikje of zoiets wat je tegen komt in de prullenbak gooien. Dat zou jullie sieren. Wij ouderen zouden ook wel dingen anders willen maar moeten ook onze eigen boontjes doppen, dus jullie ook. Vroeger hadden wij niks en moest je jezelf vermaken, jullie hebben allerlei voorzieningen en zijn nog niet tevreden.

 • Stadshagen City schreef:

  Daani, dank voor je reactie dat waardeer ik. Ik snap dat je klaagt over een gebrek aan plekken om buiten rond te hangen. Volgens mij is er plek genoeg in Milligen en het park bij het winkelcentrum. Ik snap nog steeds niet wat er leuk is aan rondhangen, lijkt mij een nogal zinloos tijdverdrijf. Je schrijft dat jullie ouders jullie thuis niet willen hebben, dus moeten jullie maar kunnen kletsen op plekken die de gemeente voor jullie moet maken. Nergens lees ik hoe jij daar samen met je vriendengroep een bijdrage aan wil leveren, zowel financieel als met mankracht. Jullie willen een plek en de “maatschappij” moet dat voor jullie regelen. Zelf ben ik ruim in de veertig, toen ik zo oud was als jullie was ik aan het sporten met mijn vrienden, wij hingen nergens rond, sterker nog, als wij dat wel deden dan moesten we thuiskomen van onze ouders. Tijden veranderen, maar eerlijk gezegd vind ik jullie houden nogal lamlendig en afwachtend. Ik weet zeker dat ook jullie talenten hebben en de skills om er zelf wat van te maken. Doe een voorstel aan de gemeente, wees creatief en laat zien dat jullie zelf de handen uit mouwen willen steken om iets neer te zetten. Dat kan op verschillende manieren. Succes!

 • jeugd schreef:

  @stadshagencity De gemeente gebruikt je belaztinggeld voor voorzieningen voor elke inwoner en daar vallen jongeren ook onder. Gelukkig hebben wij jongeren een eigen leven en eigen mening dus komen wij voor onszelf op om ons en onze ouders boetes etc. Te betalen omdat er een paar lastige mensen zijn in stadshagen die moeite hebben met de jeugd en daar maar de politie bellen. Mmisschien moeten de volwassenen iets nuttigs doen en zich met hun eigen leven bemoeien zodat wij gewoon onze gang kunnen gaan. Als dat zo was hadden wij jongeren nooit zo’n voorstel hoeven doen! Ik vind het Bullshit dat jongeren niet mogen rondhangen in onze vrije tijd en volgens mij laat jij je kinderen als je die hebt niet met 20 man die bier drinken in je huis zitten elk weekend en doordeweeks als ze gewoon zin hebben om af te spreken. Dat de jeugd vroeger nou een kut leven had en niks had en deed wat wij nu doen is niw t ons probleem, wij genieten van het leven en als wij dat buiten willen doen doen we dat.

 • SPZ schreef:

  Het lijkt me niet onverstandig als beide partijen iets genuanceerder naar elkaar reageren. De manier waarop nu de communicatie begint te verlopen, leidt tot niets.

  Ik kan me het hangen best voorstellen. Tijden veranderen en wellicht heb ik met m’n 38 jaar wel aan het begin van een tijdperk gestaan ofzo.

  Feit blijft, en daar zou ik best eens een reactie over willen lezen, dat de achtergebleven rotzooi flinke ergernis kan veroorzaken.

  Helaas komt alweer het excuus voorbij dat “wij” dat niet gedaan hebben. Of het waar is of niet laat ik in het midden, maar een dergelijke discussie win je niet… louter wellicht door te laten zien dat het anders kan.

  Is er een plan bekend, meer dan “we willen een plek”. Maak er met een groep eens een project van, maak een schets, kom met ideeën, kom met een financieel plan, maak een toekomstplan wat je met de plek wil bereiken, laat zien hoe je de plek schoon wil houden en overlast tot een minimum wilt en KUNT beperken… kortom een soort ondernemingsplan.

  Bespreek het op school met docenten, vraag ouders om hulp of zoek op internet tot je de juiste kennis van zaken hebt opgedaan.

  Daarmee verdien je respect en zul je bij de gemeente een grotere kans maken om verder te komen.

  Zie het als tip en doe er mee wat je wilt uiteraard.

  Succes!

 • Olle schreef:

  SPZ:
  ik ben een van de jongeren die wel is buiten zit en ik ben het helemaal met u eens.

  waarom zinloze oneindige discussies gaan voeren als we er ook gewoon wat aan kunnen doen plaats van achter onze computer zitten en een beetje op elkaar gaan zeiken en zeuren.

  ik wil iets gaan regelen met het jongere centrum of een andere organisatie om is met zen alle aan tafel te gaan zitten en elkaar is te gaan leren kennen want we kennen blijkbaar alleen maar de zo genaamde slechte kanten van elkaar.

  vind je dit een goed plan laat het dan even weten met een berichtje want als niemand wil mee doen ga ik het ook niet organiseren.

 • Daani schreef:

  Wij zijn alleen opzoek naar een gunstige oplossing voor de hangjongeren en de inwoners. Bijde partijen die kunnen hier alleen maar van proviteren!

 • sharda schreef:

  Het doet me goed om te horen dat er jongeren zijn die voor zichzelf en voor hun mede jongeren opkomen en zich positief binnen onze maatschappij opstellen. Als ouder van 1 van de jongeren (die niet rondhangt :) ) sta ik achter mensen met goede ideeën. Wanneer jullie als jongeren met plannen komen en er een handtekeningenactie voor nodig is zal ik zeker tekenen want jullie zijn onze toekomst en ik weet zeker dat jullie met onze hulp (ouders en gemeente) iets moois ervan kunnen maken. Wat jullie rommel betreft.. ik zie ook jongeren die wel opruimen.. gelukkig!!! Ik ben zelf gehandicapt en trek er regelmatig op uit met mijn scootmobiel. De jongeren om me heen zijn vriendelijk en bieden me altijd hun hulp aan. SCHEER NIET ELKE JONGERE OVER DEZELFDE KAM MAAR PAK DE LASTPAKKEN AAN!!!

 • Roger schreef:

  deze discussie zal alleen maar erger worden met de jaren.
  doordat nu alle kinderen die 10 tot 12 zijn op de midelbare komen en ook gaan hangen.
  dan zijn er veel meer jongeneren om je aan te ergeren daarom moet er meer plek komen voor jeugd uit de buurt van huizen en scholen .
  die plek moet ook worden ingericht naar jongeren toe .
  anders zal de probleematiek alleen maar toe nemen.
  zoals de afgelopen jaren al aan de hand is.
  daarom pleit ik voor een soort buiten hang plek bij het jongerencenturum of ergens bij de milenger.

  en ps, stadshagencity.
  90% heeft een opleiding of zit op het middelbaar onderwijs.
  ook werken er veel en sporten ze.
  meschien eerst even bij die mensen langs gaan en een praatje aanknopen op internet zeiken werkt niet !.

 • Stadshagen City schreef:

  Roger; Ik zeiken op internet? Ik geef allleen mening, voor de zoveelste keer klaagt die “hangjeugd” dat er geen voorzieningen voor ze zijn. Daar vind ik wat van en daar mag ik ook wat van vinden. Tenslotte worden die voorzieningen betaald met gemeenschapsgeld wat ook ik betaal via de belastingen die ik af moet dragen. Inmiddels begrijp ik dat er best wel een wil is onder bepaalde hangjongeren om de handen uit de mouwen te steken om iets van een voorziening op poten te zetten. Dat vind ik positief.

 • pj schreef:

  we zoeken nu al zoveel jaar een plek en nog steeds hebben we er geen 1 dus ik vind dat dat wel eens tijd gaat worden

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!