Verkiezingen: wat willen de partijen met ‘groen’ in Stadshagen?

vrijdag 14 maart 2014 9 reacties
Verkiezingen: wat willen de partijen met ‘groen’ in Stadshagen?

Wat willen de politieke partijen na de verkiezingen met Stadshagen? Wat zijn hun standpunten en vooral: wat is hun visie op de wijk? In aanloop naar verkiezingen brengt StadshagenNieuws een aantal thema’s naar voren waar de partijen op reageren. Vandaag mogen de partijen hun visie kwijt over het groen in de wijk. Hoe ‘groen’ willen de partijen het na de verkiezingen in Stadshagen hebben?

Hieronder staan de standpunten van de partijen. De komende dagen komen het winkelaanbod, jongeren en veiligheid aan bod.

Wat willen de politieke partijen in Zwolle doen met groen in Stadshagen?

VVD
In de afgelopen periode heeft de VVD Zwolle veel gesprekken gevoerd met inwoners van Stadshagen en Stadshagen Totaal. De boodschap die de VVD meekrijgt is dat de wijk wel groener mag. Stadshagen is geen polder, maar gewoon een woonwijk. Daar horen bomen te staan en mogen struiken groeien. De VVD Zwolle is het hier mee eens. Meer bomen, struiken en groen zorgen dat de wijk nog aantrekkelijker wordt. Het houdt de wind tegen en maak de wijk op bepaalde plekken verrassender.

PvdA
Groen in de buurt vindt de PvdA belangrijk, omdat het de wijk aantrekkelijker en plezieriger maakt, maar ook omdat groen de gezondheid bevordert (wandelen, fietsen, spelen, ontmoeten). We weten dat de bewoners van Stadshagen dat ook vinden. Bewoners van deze wijk vinden dat er teveel ‘kijkgroen’ is (er naar kijken maar er niks mee kunnen, zoals een weiland) en te weinig ‘actief groen’ (een park met zitjes, paden, dieren en speeltoestellen).
Door de crisis in de bouwsector liggen er in Stadshagen grote bouwkavels voor langere tijd braak. In afwachting van de definitieve invulling wil de PvdA deze terreinen toegankelijk maken voor Zwollenaren met inspirerende initiatieven.
Dit kunnen volkstuinen zijn, maar wellicht leven er ook andere ideeën om Zwolle leuker en aangenamer te maken. Ook kunnen er wat de PvdA betreft meer natuurspeeltuinen worden aangelegd met veel groen, water en avontuur voor kinderen, alles op basis van de wensen van de bewoners, jong en oud.
Deels is dit nu al mogelijk via het project ‘stimuleren tijdelijk gebruik’, waarbij bewoners en bedrijven stukken groen kunnen “adopteren”.

D66
Stadshagen is een ruim opgezette, groene wijk. In een nieuwbouwwijk heeft het jonge groen enige tijd nodig om tot wasdom te komen. Voor de nieuw te bouwen delen van Stadshagen wil D66 hetzelfde groene karakter als in de bestaande delen. Voor de open plekken is het belangrijk om met inwoners te zorgen voor een goede invulling. Wij willen de wijkboerderij, het Geheugentheater en de kasteelfundamenten van Havezathepark uiterlijk in 2015 hun definitieve invulling geven. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, spelen, leren en recreëren.

ChristenUnie
Van de ChristenUnie mag Stadshagen de groenste wijk van Zwolle worden. Stadshagen is opgebouwd als wijk met veel ruimte voor groen. Grasveldjes, struiken, bomen, kleine parkachtige stroken en grote tuinen. Dat groen is nu nog pril, maar groeit in de loop van de jaren uit. De ChristenUnie wil de braakliggende terreinen in Stadshagen vrijgeven als speelplekken en struinplekken voor de jongeren. En als tijdelijke moestuinen voor de bewoners.

SP
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van de SP. Naast voldoende groen in de wijk is het belangrijk dat de woningen die in Stadshagen gebouwd worden goed geïsoleerd en energiebesparend zijn.

CDA
Groen in de wijk is belangrijk. Dat vindt iedere politieke partij. Dat vindt iedereen. Het aanleggen van groen, ook het reserveren van ruimte voor groen is dan ook veelal geen probleem. Het CDA ziet in het ideaalplaatje ook het liefst diversere vormen van groen in de wijk. Daar passen bossages, struiken, maar ook bospercelen in. Aandachtspunt is dan echter het onderhoud van dat groen. De gemeente Zwolle moet bezuinigen en kiest dan o.a. voor groen dat weinig onderhoud nodig heeft. Struiken worden daarom ingeruild voor gras.
Dat kan anders, door bijv. de ozb te verhogen…, maar ook door als omwonenden verantwoordelijkheid te pakken voor de openbare ruimte die een verlengstuk kan zijn van de eigen achtertuin. Het CDA hoopt dat Zwolle kiest voor de laatste oplossing.

GroenLinks
GroenLinks Zwolle staat voor groene kwaliteit in de stad:
• Meer variatie in groen, niet alleen bomen en gazon, juist meer struiken.
• Meer ruimten als struinnatuur gebruiken, voor struinen is in Stadshagen nauwelijks plek.
• Stadsbroek zo inrichten dat je er natuurrecreatief vanuit kunt wandelen.
• Gras rond bomen gewoon laten staan, dat is goed voor vlinders en vogels.
• De schaapskudde komt hier op bezoek. Zo houden, en liefst verder uitbreiden.

Verder zijn we groot voorstander van de realisatie van de wijkboerderij met voorbeeld- en ontmoetingsplek (bijen- en vlindertuin, moestuinieren, struinnatuur voor kinderen etc.).

Tot slot willen we de inwoners van Stadshagen in de gelegenheid stellen gebruik te maken
van braakliggende terreinen in en rond de wijk voor stadslandbouw of (natuur)speelplek.

Swollwacht
de wijk Stadshagen heeft een prachtige ligging tussen enerzijds het Zwartewater en anderzijds de mooie overloopgebieden van de Mastenbroekenpolder. Swollwacht wil dan ook dat Stadshagen de groene verbinder wordt tussen deze twee mooie natuurgebieden, met voldoende- en een mooie diversiteit van bomensoorten en andersoortige flora.

Piratenpartij
Een groene wijk zorgt voor optimaal leefgenot. In samenspraak met bewoners
willen wij hierin graag een juiste balans vinden.
Een snel opkomende vorm van beplanting in Nederlandse stadswijken, is de
stadstuin. De stadstuin is in wezen een groenperkje met eetbare begroeiing.
Deze biedt niet alleen nuttige begroeiing, maar het gemeenschappelijk
onderhoud heeft ook een sterk sociaal en educatief aspect. Win-win wat de
Piratenpartij betreft.

OPA
Groen in de wijk: hoe groen moet Stadshagen volgens uw partij worden?
Stadshagen ´de groene oase´, is Stadshagen ´het groene grassprietje´ geworden. Stadshagen geeft aan meer groen te willen; wat gebeurt er? Struiken worden verwijderd en gras komt erbij, omdat dit goedkoper is en er schijnbaar nog niet genoeg gras was. Stadshagen is een fantastische wijk waarbij groen (naast gras) ontbreekt en naar OPA zijn visie zou Stadshagen een budget moeten krijgen om groen toe te voegen aan de wijk.

Lijst Willem Lucht
Als het kan de groenste wijk van zwolle; Stadshagen is een
nieuwe wijk en moet dan ook veel groen hebben voor de jeugd en ouderen die
er willen ontspannen. Dit vinden wij uberhaubt voor alle wijken belangrijk
dat er veel groen is. Veel mensen leven dicht opéén en willen dan wel
voldoende ontspanningsmiddelen in de wijk.

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

9 reacties op 'Verkiezingen: wat willen de partijen met ‘groen’ in Stadshagen?' »

 • hansie schreef:

  Allemaal heel leuk, ze beloven nu van alles, maar als de verkiezingen voorbij zijn komt er van die beloftes niks terecht.

 • Tonie schreef:

  Met de bomen die ze in werkeren hebben geplaatst zo’n 3 jaar geleden gaat het nog wel een jaar of 5-10 duren voordat het een beetje bomen zijn.
  Overigens is het voetbalveld en de speeltuin perfect aan de Benthuislaan maar de bomen staan er helaas wat “zielig” bij. We moeten nog even geduld hebben.

 • Michel schreef:

  Interessant, alle partijen willen meer groen en toch gaat de gemeente snoeien. Wie liegt er hier het hardst vraag ik me af.

 • Arend schreef:

  Uiteindelijk is alleen het CDA eerlijk.
  Het is en blijft een kwestie van geld.

 • Blauwvinger schreef:

  Standpunt van SP kort en bondig.

  En met de invoering van de erecode wethouders/gemeente bestuurders

  had Zwolle al wel miljoenen kunnen besparen de afgelopen jaren en daar kun je een hoop groen van aanleggen/onderhouden.

  En dan hebben we het nog niet over de geldverslindende prestigeprojecten :(

 • Cate Oldhoff schreef:

  In dit kader kan ik heel passend mijn stomme verbazing uiten over wat ik deze week zag gebeuren bij het winkelcentrum.
  Twee plantsoenwerkers, die bezig waren witte viooltjes in de grote bloembak bij Délifrance te zetten. Dacht ik…
  Mooi, dacht ik, fleur maar op, het is lente.
  Ze plaatsten de viooltjes echter niet in de bloembak, maar smeten ze op een inmiddels almaar hoger wordende berg soortgenoten in een Rova pick-up -puntgaaf, nog volop in bloei.
  ” Waarom gaan deze plantjes weg?!”, vroeg ik verbaasd.
  ” Dat moet gewoon van de gemeente, mevrouw”.
  “Maar wat is er dan mis met deze! Dit is pure verspilling!”
  “Ja, daar hebben wij niks over te zeggen. Er moet gewoon weer eens een ander kleurtje in de bakken, om de wijk op te vrolijken, weet u wel”, zeggen ze, onverstoorbaar verder smijtend met die sneue plantjes.
  “Mag ik vragen wat er met deze berg bloemen gebeurt?”, denkend aan de €6,00 die ik zojuist had betaald voor een paar violen om mijn balconbakken mee op te vrolijken….
  Ja, die ging gewoon bij het afval.
  Wat zónde, wat een onzin! Die plantjes kunnen het nog heel lang, heel leuk doen!
  “Maar heren, daar zou je zoveel mensen een plezier mee kunnen doen!” probeer ik nog. Ze luisterden al niet eens meer, terwijl ik denk:
  Je zou ze ergens in het park, of wat ook, gewoon neer kunnen leggen “gratis mee te nemen, 6 stuks p.p” (om eventuele inhaligheid te voorkomen…..).
  Of rechtstreeks weggeven aan deze of gene, of aan het verzorgingshuis. Of zet ze her en der in de Stadshagense grond. Ze vermeerderen zich vanzelf tot een lang en regelmatig terugkomend wit feestje door de hele wijk! Of láát dat doen door lastpakken stout geweest zijn; sloddervossen die chipszakken en bierblikjes van zich afgooien in het park, lamlendelingen die toch door het park fietsen en mijn kleindochter de schrik in haar lijfje bezorgen….
  Enfin, ik dreig door te draven op andere ergernissen, maar er zijn dus ideeën genoeg om deze verspilling tegen te gaan.
  Die krijg je vanzelf in deze tijd van crisis en duurzaamheidskwesties, nietwaar?

  Deze heren hadden geen idéé, vonden me waarschijnlijk maar een lastig mens (wat ik niet ontkennen zal….).
  Zij deden gewoon hun werk, wat er van ze verwacht wordt. En dat is goed.
  Als ‘de groene kant’ van de gemeente dat zelf nou ook doet……

  Verontwaardigd en verward loop ik huiswaarts en bedenk wat ik hiermee kan doen.
  In de pick-up zie ik nog net een paar dozen splinternieuwe violen liggen, groter dan hun soortgenoten die het veld moesten ruimen.
  Ze zijn wit…
  Ik begrijp niets van dit groenbeleid……

 • SPZ schreef:

  @Cate Amen!

  Wat me vaker opvalt bij bezuinigingen dat er totaal niet “out of the box” gedacht wordt (nouja,,, Cate schrijft in principe wel iets over out of the box, maar dit is niet wat ik bedoel :)). Moet onderhoud wel gebeuren zoals het nu het geval is?

  Ik schiet even voor: maak een website met snoeiadviezen, maak een emaillist gebaseerd op bijv. postcode, waarbij bijv. middels een nieuwsbrief wordt aangegeven wanneer het juiste snoeiseizoen is aangebroken voor welke planten en welke planten in de betreffende buurt voorkomen.

  Ik zou me zelf daar best voor willen inschrijven en als ik toch in de tuin bezig ben even wat gemeenschappelijk groen mee willen knippen.

  Maarja, zolang een gemeente vasthoud aan vastgelegde en vastgeroeste stramienen en principes zal zoiets niet snel van de grond komen en blijft groen groen van struik naar gras.

  Overigens verbaas ik me sterk over de reacties van de politieke partijen, waarbij CDA eigenlijk het enige eerlijke antwoord geeft. Maar zijn zij dan de enige die gezorgd hebben voor minder/lager groen in S’hagen?

 • Samen in Stadshagen schreef:

  @SPZ

  Wij zijn op dit bezig met een dergelijke website!
  Als je tijd en zin hebt om ook je steentje bij te dragen dan is dit zeer welkom.

  We zijn bezig met het ontwikkelen van een website voor heel Stadshagen.
  Op deze website wordt informatie geplaatst (door buurtgenoten!!) die voor iedereen relevant kan zijn.

  Via deze website is het ook de bedoeling om eenvoudig met elkaar in contact te kunnen komen en om op een eenvoudige manier elkaar ergens mee te kunnen helpen.

  Voor een ieder geldt natuurlijk: tips en hulp is altijd welkom!

  Hartelijke groet,

  instadshagen.nl – samen@instadshagen.nl

 • Gunther schreef:

  Ik wil echt gaan stemmen maar als ik dit dan lees ..

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!