Verkiezingen: wat willen de partijen met ‘groen’ in Stadshagen?

vrijdag 14 maart 2014 9 reacties
Verkiezingen: wat willen de partijen met ‘groen’ in Stadshagen?

Wat willen de politieke partijen na de verkiezingen met Stadshagen? Wat zijn hun standpunten en vooral: wat is hun visie op de wijk? In aanloop naar verkiezingen brengt StadshagenNieuws een aantal thema’s naar voren waar de partijen op reageren. Vandaag mogen de partijen hun visie kwijt over het groen in de wijk. Hoe ‘groen’ willen de partijen het na de verkiezingen in Stadshagen hebben?

Hieronder staan de standpunten van de partijen. De komende dagen komen het winkelaanbod, jongeren en veiligheid aan bod.

Wat willen de politieke partijen in Zwolle doen met groen in Stadshagen?

VVD
In de afgelopen periode heeft de VVD Zwolle veel gesprekken gevoerd met inwoners van Stadshagen en Stadshagen Totaal. De boodschap die de VVD meekrijgt is dat de wijk wel groener mag. Stadshagen is geen polder, maar gewoon een woonwijk. Daar horen bomen te staan en mogen struiken groeien. De VVD Zwolle is het hier mee eens. Meer bomen, struiken en groen zorgen dat de wijk nog aantrekkelijker wordt. Het houdt de wind tegen en maak de wijk op bepaalde plekken verrassender.

PvdA
Groen in de buurt vindt de PvdA belangrijk, omdat het de wijk aantrekkelijker en plezieriger maakt, maar ook omdat groen de gezondheid bevordert (wandelen, fietsen, spelen, ontmoeten). We weten dat de bewoners van Stadshagen dat ook vinden. Bewoners van deze wijk vinden dat er teveel ‘kijkgroen’ is (er naar kijken maar er niks mee kunnen, zoals een weiland) en te weinig ‘actief groen’ (een park met zitjes, paden, dieren en speeltoestellen).
Door de crisis in de bouwsector liggen er in Stadshagen grote bouwkavels voor langere tijd braak. In afwachting van de definitieve invulling wil de PvdA deze terreinen toegankelijk maken voor Zwollenaren met inspirerende initiatieven.
Dit kunnen volkstuinen zijn, maar wellicht leven er ook andere ideeën om Zwolle leuker en aangenamer te maken. Ook kunnen er wat de PvdA betreft meer natuurspeeltuinen worden aangelegd met veel groen, water en avontuur voor kinderen, alles op basis van de wensen van de bewoners, jong en oud.
Deels is dit nu al mogelijk via het project ‘stimuleren tijdelijk gebruik’, waarbij bewoners en bedrijven stukken groen kunnen “adopteren”.

D66
Stadshagen is een ruim opgezette, groene wijk. In een nieuwbouwwijk heeft het jonge groen enige tijd nodig om tot wasdom te komen. Voor de nieuw te bouwen delen van Stadshagen wil D66 hetzelfde groene karakter als in de bestaande delen. Voor de open plekken is het belangrijk om met inwoners te zorgen voor een goede invulling. Wij willen de wijkboerderij, het Geheugentheater en de kasteelfundamenten van Havezathepark uiterlijk in 2015 hun definitieve invulling geven. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, spelen, leren en recreëren.

ChristenUnie
Van de ChristenUnie mag Stadshagen de groenste wijk van Zwolle worden. Stadshagen is opgebouwd als wijk met veel ruimte voor groen. Grasveldjes, struiken, bomen, kleine parkachtige stroken en grote tuinen. Dat groen is nu nog pril, maar groeit in de loop van de jaren uit. De ChristenUnie wil de braakliggende terreinen in Stadshagen vrijgeven als speelplekken en struinplekken voor de jongeren. En als tijdelijke moestuinen voor de bewoners.

SP
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van de SP. Naast voldoende groen in de wijk is het belangrijk dat de woningen die in Stadshagen gebouwd worden goed geïsoleerd en energiebesparend zijn.

CDA
Groen in de wijk is belangrijk. Dat vindt iedere politieke partij. Dat vindt iedereen. Het aanleggen van groen, ook het reserveren van ruimte voor groen is dan ook veelal geen probleem. Het CDA ziet in het ideaalplaatje ook het liefst diversere vormen van groen in de wijk. Daar passen bossages, struiken, maar ook bospercelen in. Aandachtspunt is dan echter het onderhoud van dat groen. De gemeente Zwolle moet bezuinigen en kiest dan o.a. voor groen dat weinig onderhoud nodig heeft. Struiken worden daarom ingeruild voor gras.
Dat kan anders, door bijv. de ozb te verhogen…, maar ook door als omwonenden verantwoordelijkheid te pakken voor de openbare ruimte die een verlengstuk kan zijn van de eigen achtertuin. Het CDA hoopt dat Zwolle kiest voor de laatste oplossing.

GroenLinks
GroenLinks Zwolle staat voor groene kwaliteit in de stad:
• Meer variatie in groen, niet alleen bomen en gazon, juist meer struiken.
• Meer ruimten als struinnatuur gebruiken, voor struinen is in Stadshagen nauwelijks plek.
• Stadsbroek zo inrichten dat je er natuurrecreatief vanuit kunt wandelen.
• Gras rond bomen gewoon laten staan, dat is goed voor vlinders en vogels.
• De schaapskudde komt hier op bezoek. Zo houden, en liefst verder uitbreiden.

Verder zijn we groot voorstander van de realisatie van de wijkboerderij met voorbeeld- en ontmoetingsplek (bijen- en vlindertuin, moestuinieren, struinnatuur voor kinderen etc.).

Tot slot willen we de inwoners van Stadshagen in de gelegenheid stellen gebruik te maken
van braakliggende terreinen in en rond de wijk voor stadslandbouw of (natuur)speelplek.

Swollwacht
de wijk Stadshagen heeft een prachtige ligging tussen enerzijds het Zwartewater en anderzijds de mooie overloopgebieden van de Mastenbroekenpolder. Swollwacht wil dan ook dat Stadshagen de groene verbinder wordt tussen deze twee mooie natuurgebieden, met voldoende- en een mooie diversiteit van bomensoorten en andersoortige flora.

Piratenpartij
Een groene wijk zorgt voor optimaal leefgenot. In samenspraak met bewoners
willen wij hierin graag een juiste balans vinden.
Een snel opkomende vorm van beplanting in Nederlandse stadswijken, is de
stadstuin. De stadstuin is in wezen een groenperkje met eetbare begroeiing.
Deze biedt niet alleen nuttige begroeiing, maar het gemeenschappelijk
onderhoud heeft ook een sterk sociaal en educatief aspect. Win-win wat de
Piratenpartij betreft.

OPA
Groen in de wijk: hoe groen moet Stadshagen volgens uw partij worden?
Stadshagen ´de groene oase´, is Stadshagen ´het groene grassprietje´ geworden. Stadshagen geeft aan meer groen te willen; wat gebeurt er? Struiken worden verwijderd en gras komt erbij, omdat dit goedkoper is en er schijnbaar nog niet genoeg gras was. Stadshagen is een fantastische wijk waarbij groen (naast gras) ontbreekt en naar OPA zijn visie zou Stadshagen een budget moeten krijgen om groen toe te voegen aan de wijk.

Lijst Willem Lucht
Als het kan de groenste wijk van zwolle; Stadshagen is een
nieuwe wijk en moet dan ook veel groen hebben voor de jeugd en ouderen die
er willen ontspannen. Dit vinden wij uberhaubt voor alle wijken belangrijk
dat er veel groen is. Veel mensen leven dicht opéén en willen dan wel
voldoende ontspanningsmiddelen in de wijk.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!